Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Inspireli Awards: Čeští architekti u papeže Františka

Zdroj:cirkev.czcirkev.cz
Rubrika: Hlavní zprávy,Vatikán a zahraničí
Datum publikace24. 5. 2023, 16.27
TiskTisk

24. května 2023 se delegace INSPIRELI AWARDS z České republiky, vedená jejím předsedou Dr. Ing. Karlem Smejkalem, zúčastnila generální audience Svatého otce. Tato mezinárodní soutěž studentů architektury se inspiruje ideou Globálního edukativního paktu papeže Františka.

image:Image 31/source/orig/30775_inspireli-fb-post-beirut.jpg

Myšlenka soutěže vznikla na Stavební fakultě v Praze. Cílem soutěže je bezplatná podpora mladých talentovaných architektů v celosvětovém měřítku bez ohledu na jejich sociální, ekonomické či etické podmínky.

INSPIRELI AWARDS založili Karel Smejkal, bývalý prezident České republiky Václav Havel a známý profesor a výtvarník Bořek Šípek. Původně vznikla jako středoevropský projekt a postupně se rozrostla na celosvětovou soutěž pro studenty architektury ze 150 zemí světa. V porotě zasedá řada světově uznávaných architektů včetně oficiálního zástupce Svatého stolce, architekta Maria Botty. 

Z předchozích ročníků vzešly konkrétní projekty, které se v současné době realizují, například Národní divadlo v Burkině Faso. Podrobnější informace o tomto projektu najdete na internetových stránkách www.inspireli.com. Cílem posledního ročníku této soutěže je obnovit přístav v libanonské metropoli Bejrútu, který byl zničený v létě 2020. Zástupci INSPIRELI AWARDS se rozhodli věnovat tuto etapu obyvatelům Libanonu, aby jim ukázali, že na ně svět nezapomíná. 

Delegace soutěže INSPIRELI AWARDS se na závěr generální audience krátce setkala se Svatým otcem, představila mu svou činnost a předala zvláštní dar - fragment jediné budovy, která zůstala stát po tragickém výbuchu v bejrútském přístavu, a kterou postavili českoslovenští stavební inženýři. Setkání má přispět k informovanosti o soutěži a chce motivovat další mladé architekty z různých částí světa, včetně těch chudších, před kterými může otevřít nové příležitosti.

Zítra přijme delegaci INSPIRELI AWARDS prefekt Dikasteria pro kulturu a vzdělání, kardinál José Tolentino de Mendonça.



Focusy

Církev a společnost

Související články

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou