Ruský ministr obrany oznámil rozdrcení „teroristů“ v Bělgorodě. Promluvil velitel ruského dobrovolnického sboru. „Vstoupili jsme 42 km hluboko do regionu.“

Přidat na Seznam.cz

Nájezd na Belgorod, kam dorazili Rusové bojující na straně Ukrajiny, byl pro ruské úřady velkým překvapením. Situace stále není zcela vyjasněna. Ruský ministr obrany oznámil rozdrcení „teroristů“. Nyní však promluvil jejich velitel obklopený svými muži. V žádném případě to nevypadalo, že by byli rozdrceni.

„Ruský dobrovolnický sbor a Legie svobody Ruska vstoupily 42 km hluboko do Belgorodské oblasti Ruské federace,“ informovala ve středu agentura Ukrinform s odvoláním na velitele sboru. Dodala, že nejaktivnější fáze operace již byla ukončena, ale operace pokračuje.

Zpravodaj agentury Ukrinform uvedl, že velitel sboru Denis Kapustin to řekl na tiskovém brífinku na nezveřejněném místě poblíž hranic na severu Ukrajiny. Velitel tlumočil, že některé lokality v Bělgorodské oblasti jsou pod kontrolou ruských dobrovolnických sil již 24 hodin – to je délka aktivní fáze operace, která pokračuje v jiném formátu.

Shromáždění na Bělgorodě. Rusové na straně Ukrajinců. Prohlášení jejich velitele

„Při překročení ruských hranic opět vidíme, že vojensko-politické vedení není na něco takového připraveno. Hodně se mluví o posilování hranic, utrácení miliard, „dračích zubech“ (protitankové zábrany), kontrolních stanovištích, nějakém super dohledu. Když na to přijde, všechno se to zhroutí. Čím silněji do toho půjdeme, tím více času budou potřebovat na rozhodnutí,“ řekl Denis Kapustin.

Velitel sboru zdůraznil, že jeho formace prozatím nemá prostředky na to, aby obsadila a plně kontrolovala „určitá“ ruská území. Tentokrát však tyto síly získaly trofeje: obrněná vozidla a zbraně. Podařilo se jim také zničit techniku na ruském území.

Podle něj je úspěchem každé překročení ruských hranic.

„Protože jde o nepřátelské území, dočasně okupované území naší vlasti. Chceme ukázat, že moc tyrana není bezmezná, že se jí dá vzdorovat.“ řekl velitel.

Pozice obou stran se ostře liší
V komentáři k fotografiím americké techniky údajně znovu ukořistěné ruskými jednotkami Denis Kapustin apeloval, aby se nevěřilo ruské propagandě. „Jak kdysi řekl Vladimir Putin, vojenskou techniku kterékoli země si můžete koupit v každém vojenském obchodě. Za druhé – existuje americká technika, kterou se Rusům podařilo získat během bojů například u Bachmutu,“ pokračoval.

Sdělil, že na straně dobrovolnických sil, které vstoupily do Bělgorodské oblasti, nebyl nikdo zabit, dva dobrovolníci byli zraněni. Mezitím ruský ministr obrany Sergej Šojgu uvedl, že byli zcela rozdrceni. „Bylo zneškodněno více než 70 ukrajinských teroristů a také vozidla a obrněná technika. Na podobné akce ukrajinských ozbrojenců budeme i nadále reagovat rychle a mimořádně ostře,“ sdělil.

Kdo jsou Rusové bojující proti Putinově vládě?
Vůdcem sboru, jak uvádí mimo jiné web Schengenvisainfo, je Denis Kapustin, vlivná postava krajní pravice a extremista. Používá také jméno Denis Nikitin. Na Ukrajinu se přestěhoval v roce 2017. V létě 2022 začal formovat svou jednotku, do níž patří Rusové, kteří bojují na ukrajinském území na straně Kyjeva.

O druhé skupině, která si říká Legie „Svoboda Ruska“, je toho známo méně. Uvádí se, že byla zformována na jaře 2022 z řad Rusů, kteří chtěli bojovat na ukrajinské straně, a že působí pod ukrajinským velením. Deník France24 se domnívá, že jednotku tvoří zajatí Rusové, kteří projevili přání bojovat na ukrajinské straně.

Zdroj: Ukrinform, France24, Schengenvisainfo