Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Turisty v údolí Doubravy u Chotěboře může letos omezit kácení uschlých smrků

V přírodní rezervaci Údolí Doubravy u Chotěboře na Havlíčkobrodsku budou pracovníci letos kácet vzrostlé smrky zničené kůrovcem, které by mohly spadnout na turistickou stezku a ohrozit návštěvníky. Informace o kácení, kvůli němuž může být omezený průchod, budou zveřejňované na Facebooku města, lidé se mohou ptát také v městském informačním centru. Termín kácení bude záviset i na počasí, řekl starosta Chotěboře Ondřej Kozub (ODS).

Turistická a naučná stezka, která měří přes čtyři kilometry, vede skalnatým údolím Doubravy mezi vsí Bílek a Horním mlýnem. Ročně přírodní rezervaci navštíví desítky tisíc lidí, jezdí tam i školní výlety, uvedla Správa CHKO Železné hory.

Hodně pozemků ve svahu se stezkou patří městu Chotěboř. „Prosíme návštěvníky údolí, aby byli velmi opatrní, respektovali pokyny lesního personálu, měli trpělivost při dočasném omezení průchodu stezkou," uvedl starosta Ondřej Kozub. Do údolí by lidé neměli chodit ani při větrném počasí, vítr může suché stromy zlomit. „Vyvolali jsme společné jednání s CHKO, abychom se shodli na správném postupu ohledně kácení a úpravy těch míst, kde se pohybují turisté," řekl Kozub.

„Smrkové lesy v přírodní rezervaci masivně napadá kůrovec. Podél turistických tras se nyní nachází obrovské množství suchých stromů," uvedl v tiskové zprávě Aleš Kopecký z Agentury ochrany přírody a krajiny. Stezka prochází skalnatým údolím a suché stromy jsou na okolních prudkých svazích. Mohou se zřítit na stezku nebo se po pádu sesunout dolů, dodal.

Nebezpečí pro lesní dělníky 

Kácení nebezpečných stromů začne v nejbližších dnech a bude pokračovat do podzimu. „V zimě už se tu kácet nedá, protože skály jsou omrzlé a svahy velmi kluzké. To by bylo velmi nebezpečné pro lesní dělníky," uvedl odborný lesní hospodář Miloš Fikar.

Pokácené dřevo ve svahu vesměs zůstává a přirozeně se rozpadá, díky čemuž se vytváří lepší podmínky pro přirozenou obnovu lesa. Klasická těžba s odvážením dřeva by podle ochránců přírody také mohla poškodit skály, nastartovat erozi půdy, nebo zničit ostatní vegetaci či živočichy. Stát zůstanou suché stromy ve větší vzdálenosti od stezky, podle ochránců přírody v nich hnízdí ptáci, úkryt poskytují i netopýrům a dalším živočichům.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vysocina.eu

Štítky turismus, příroda, správa, údolí, Doubrava, Chotěboř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turisty v údolí Doubravy u Chotěboře může letos omezit kácení uschlých smrků | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.