Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Rytina stará 15 tisíc let zaskočila archeology na Hladovém vrchu v Ostravě

2 minuty radosti
Ilustrační foto: Pexels

Na archeology z Moravského zemského muzea v Brně čekalo v Ostravě pořádné vzrůšo. Při průzkumu Hladového vrchu v ostravské části Hošťálkovice nalezli 15 tisíc let starou rytinu mamuta a koně, uvedl server České noviny.

Zvířata jsou zachycena formou jemné rytiny na říčním valounu, přičemž kresby se překrývají. Podobný předmět z tohoto období nebyl v Česku nalezen již šest desítek let, jedná se tedy o poměrně unikátní objev. „Jedná se zcela o výjimečný předmět. Něco, co se nepodařilo najít desítky let,“ řekl generální ředitel Moravského zemského muzea Jiří Mitáček. 

Archeologický výzkum v Hošťálkovicích začal v roce 2019. Původně se soustředil na místo osídlené lovci mamutů z doby zhruba před 26 tisíci lety. Nebyli úspěšní, místo toho ale narazili na mladší nálezy z doby lovců kultury magdalénienu (lovci sobů a koní). „Jde o unikátní nález. Lovci sobů a koní osidlovali jeskyně,“ řekla archeoložka Zdeňka Nerudová.

Umělecký předmět o velikosti 75 × 50 × 19,5 milimetru zobrazuje koně a mamuta. Zatímco kůň byl pro tehdejší lovce běžným a často loveným zvířetem, mamut v té době vymíral, a patrně proto byl lovci zobrazován zcela výjimečně. Na místě výzkumu si rytin vědci nevšimli. Mysleli si, že jde o takzvaný otloukač, kterým se vyráběly pazourkové čepele. „Ke skutečnému objevu rytiny došlo až v laboratoři muzea, když se nám při čištění nálezů podařilo rozpoznat rýhy ryté kamenným nástrojem. Postupně se tak objevila postava nějakého zvířete podobného mladému mamutovi. Pomocí 3D mikroskopu se nám posléze podařilo rozpoznat hlavu dalšího zvířete, kterým je kůň,“ doplnila Nerudová.

Související články

Zaručeně zlepší den

ČR je osmnáctou nejšťastnější zemí světa, předstihla Slovensko

Británie chce létat taxíkem a doručovat poštu pomocí dronů

Lidé s odlišnostmi se chtějí cítit „normálně“

Jak snížit riziko smrtelných nehod? Krevní test dokáže zjistit, že někdo 24 hodin nespal

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Kniha, která zaujala svět. Malý princ potěší i utěší

Inspirace z knihovny: Kniha, která zaujala svět. Malý princ potěší i utěší

Mám pro vás hádanku. Pochází z planetky B612, přeje si nakreslit beránka a už více než…