10 největších zajímavostí Chile

Chile
Chile

Chile je země plná kontrastů a krásy, která láká cestovatele z celého světa. Od pouště Atacama na severu po ledovce Patagonie na jihu se nabízí mnoho přírodních i kulturních zážitků. Zde je 10 největších zajímavostí, které byste si neměli nechat ujít při návštěvě Chile.

Poušť Atacama

Poušť Atacama je jednou z nejsušších míst na Zemi, kde nespadly výraznější srážky již 400 let. Je to také ideální místo pro pozorování hvězd díky čisté obloze a nízkému světelnému znečištění. V poušti se nachází i největší observatoř na světě, která se jmenuje ALMA. ALMA je zkratka pro Atacama Large Millimeter/submillimeter Array, což je soubor 66 radioteleskopů, které spolupracují jako jeden obří dalekohled. ALMA umožňuje zkoumat vesmír v oblasti milimetrových a submilimetrových vln, které jsou neviditelné pro lidské oko. Díky tomu může ALMA odhalovat tajemství původu hvězd, planet a galaxií.

Santiago de Chile

Santiago de Chile je hlavní a největší město Chile, které kombinuje moderní architekturu s historickými památkami. Můžete navštívit Palacio de la Moneda, kde sídlí prezident, Plaza de Armas, kde stojí katedrála a muzeum, nebo Cerro San Cristóbal, odkud je nádherný výhled na město a Andy. Palacio de la Moneda je bývalá mincovna, která byla postavena v 18. století v koloniálním stylu. Dnes je to sídlo vlády a místo, kde se odehrál slavný puč proti prezidentu Salvadoru Allendemu v roce 1973. Plaza de Armas je hlavní náměstí města, kde se nachází katedrála Metropolitana, která byla postavena v 18. století na místě původního kostela z 16. století. Na náměstí se také nachází Národní historické muzeum, kde si můžete prohlédnout expozice o chilské historii a kultuře. Cerro San Cristóbal je kopec nad městem, který je součástí parku Metropolitano. Na vrcholu kopce stojí socha Panny Marie a kostel San Cristóbal. Z kopce se nabízí úžasný panoramatický pohled na Santiago de Chile a Andy. Na kopec se můžete dostat pěšky, na kole nebo lanovkou.

Velikonoční ostrov

Velikonoční ostrov je nejodlehlejším obydleným ostrovem na světě, který patří pod správu Chile. Je proslulý svými sochami Moai, které jsou vytesané z vulkanického kamene a dosahují výšky až 10 metrů. Ostrov má také bohatou kulturu a tradice obyvatel Rapa Nui. Sochy Moai jsou symbolem ostrova a jeho tajemné historie. Byly postaveny mezi 10. a 16. stoletím jako představitelé předků a ochránci ostrova. V současnosti je na ostrově více než 900 soch Moai roztroušených po celém pobřeží i ve vnitrozemí. Některé z nich jsou dokončené a postavené na kamenných platformách zvaných Ahu, jiné jsou nedokončené nebo povalené na zemi. Rapa Nui jsou původní obyvatelé ostrova, kteří mají polynéský původ. Hovoří jazykem rapa nui, který má své vlastní písmo zvané rongorongo. Mají také své vlastní náboženství, umění a hudbu. Ostrov je také známý svým každoročním festivalem Tapati, který slaví kulturu Rapa Nui prostřednictvím soutěží, tanců a ceremonií.

Valparaíso

Valparaíso je přístavní město na pobřeží Tichého oceánu, které je známé svou barevnou architekturou a bohémskou atmosférou. Je to také kulturní centrum Chile, kde žil a tvořil slavný básník Pablo Neruda. Můžete se projet po historických lanovkách, procházet se po strmých uličkách plných uměleckých děl nebo navštívit jedno z mnoha muzeí a galerií. Lanovky (ascensores) jsou typickým dopravním prostředkem ve Valparaísu od konce 19. století. Jsou to malé kabiny, které vás zvednou nebo spustí po strmých svazích města. Existuje 16 lanovek, z nichž každá má svůj název a charakter. Například Ascensor Concepción vás zavede do staré části města plné barevných domů a kaváren. Ascensor Artillería vás zavede na vrchol kopce Playa Ancha, odkud je krásný výhled na přístav a moře. Uličky (callejones) jsou úzké a klikaté cesty, které propojují různé části města. Jsou plné života a umění, neboť na jejich stěnách najdete mnoho graffiti a muralů. Některé z nich jsou dokonce slavné a staly se turistickými atrakcemi, jako například Callejón del Piano nebo Callejón de los Poetas. Muzea a galerie jsou dalším lákadlem Valparaísa, kde si můžete prohlédnout různé sbírky umění, historie a kultury. Mezi nejzajímavější patří La Sebastiana, která byla domem Pabla Nerudy a dnes je jeho muzeem, Casa Mirador de Lukas, která byla domem a muzeem karikaturisty Renzo Pecchenina, nebo Museo Naval y Marítimo, které ukazuje námořní historii Chile.

Chilská Patagonie

Chilská Patagonie je jednou z nejdivočejších a nejméně osídlených oblastí na planetě. Zde najdete impozantní ledovce, fjordy, ostrovy a sopky. Můžete se podívat na obrovský ledovec Perito Moreno, který se nachází na hranici s Argentinou, nebo na sopku Villarrica, která je jednou z nejaktivnějších na světě. Ledovec Perito Moreno je jedním z největších ledovců v Patagonii i na světě. Má délku 30 kilometrů, šířku 5 kilometrů a výšku 60 metrů nad hladinou jezera Argentino. Je to jeden z mála ledovců na světě, který je stále v pohybu a pravidelně se lámou jeho kusy do jezera s hlasitým rachotem. Je to úchvatný pohled i zvuk, který přitahuje tisíce návštěvníků každý rok. Sopka Villarrica je jednou z nejaktivnějších sopek na světě i v Chile. Má nadmořskou výšku 2847 metrů a její vrchol je pokryt sněhem a ledem. Je to stratovulkán s pravidelnou kuželovitou formou a lávovým jezerem v kráteru. Sopka má historii erupcí sahající do 16. století a poslední erupce byla v roce 2015. Sopka je oblíbeným cílem pro turisty a horolezce, kteří si mohou užít nádherné výhledy na okolní krajinu.

Chilské víno

Chile má ideální podmínky pro pěstování hroznů díky svému suchému podnebí a rozmanité geografii. Můžete ochutnat různé odrůdy vína v některém z mnoha vinařství v údolích Maipo, Colchagua nebo Casablanca. Chile je jedním z největších světových producentů a vývozců vína. Mezi nejznámější odrůdy patří cabernet sauvignon, merlot, carmenere, chardonnay nebo sauvignon blanc. Chile má také dlouhou historii vinařství, která sahá do 16. století, kdy španělští conquistadoři přivezli první révu z Evropy. V 19. století se chilské víno rozšířilo do celého světa díky imigrantům z Francie, Itálie a Německa, kteří přinesli nové techniky a odrůdy.

Chilská kuchyně

Chilská kuchyně je ovlivněna domorodými i evropskými vlivy a nabízí širokou škálu chutných pokrmů. Mezi typická jídla patří empanadas (plněné pečivo), pastel de choclo (koláč z kukuřice a masa), cazuela (polévka z masa a zeleniny) nebo ceviche (syrová ryba marinovaná v citronové šťávě). Mezi oblíbené nápoje patří pisco sour (koktejl z pálenky pisco a limetkové šťávy) nebo mote con huesillo (osvěžující nápoj z pšenice a sušených broskví). Empanadas jsou oblíbeným pokrmem pro snídani nebo svačinu. Jsou to placky z těsta plněné různými náplněmi, jako je sýr, maso, vejce, olivy nebo rozinky. Pečou se v troubě nebo se smažou na oleji. Pastel de choclo je tradiční jídlo z období sklizně kukuřice. Je to vrstvený koláč z mletého masa, cibule, oliv, rozinek a tvrdých vajec pokrytý vrstvou kukuřičné kaše. Peče se v troubě dozlatova. Cazuela je hustá polévka z hovězího nebo kuřecího masa s bramborami, mrkví, dýní, kukuřicí a bylinkami. Podává se s chlebem nebo rýží. Ceviche je populární předkrm zejména na pobřeží. Je to syrová ryba nakrájená na malé kousky a marinovaná v citronové šťávě s cibulí, paprikou, koriandrem a solí. Podává se studené s pečivem nebo salátem.

Ojos del Salado

Ojos del Salado je nejvyšší sopka na světě s nadmořskou výškou 6891 metrů. Nachází se na hranici s Argentinou v poušti Atacama. Na jejím svahu se také nachází nejvýše položené pozemské jezero s nadmořskou výškou 6390 metrů. Sopka je populárním cílem pro horolezce a dobrodruhy. Ojos del Salado je součástí Andského pohoří a patří do skupiny stratovulkánů. Je to aktivní sopka, která měla poslední erupci v roce 1993. Její vrchol se skládá ze dvou kráterů spojených sedlem. V jednom z nich se nachází zmíněné jezero, které má průměr 100 metrů a hloubku 10 metrů. Jezero je zamrzlé po většinu roku a jeho existence je stále předmětem výzkumu. Výstup na sopku vyžaduje dobrou fyzickou kondici a aklimatizaci na velkou nadmořskou výšku. Existuje několik tras s různou délkou a obtížností. Nejkratší trasa začíná na chilské straně u chaty Refugio Atacama ve výšce 5200 metrů a trvá asi 2 dny.

Boquila

Boquila je zvláštní rostlina, která roste v chilských deštných lesích. Má schopnost měnit tvar a barvu svých listů podle toho, jaké rostliny jsou kolem ní. Tím se dokáže lépe schovat před zvířaty, která by ji chtěla sníst. Vědci nevědí, jak to boquila dělá. Boquila je liána, která se ovíjí kolem stromů a keřů a hledá slunce. Její listy se mohou přizpůsobit listům jiných rostlin tak, že mají stejný tvar, barvu i velikost. Tento jev se nazývá mimikry a je běžný u některých zvířat, jako jsou motýli nebo chameleoni. U rostlin je to ale velmi vzácné. Vědci si myslí, že boquila si tak chrání své listy před býložravci, kteří by ji jinak snadno rozpoznali a sežrali.

Chilská hudba a tanec

Chile má bohatou a rozmanitou hudební a taneční kulturu, která odráží jeho historii a geografii. Mezi nejznámější hudební styly patří cueca, cumbia, nueva canción, rock a rap. Cueca je národní tanec Chile, který se tančí ve dvojicích s bílými šátky v rukou. Je to zábavný a koketní tanec, který představuje svádění mezi kohoutem a slepicí. Cueca se tančí k různým příležitostem, jako jsou svátky nebo rodinné oslavy. Cumbia je populární tanec pocházející z Kolumbie, který se rozšířil do celé Jižní Ameriky. Je to veselý a rytmický tanec, který se tančí ve dvojicích nebo ve skupinách. Cumbia se tančí k hudbě s prvky afrických, indiánských a španělských vlivů. Nueva canción je hudební hnutí, které vzniklo v Chile v 60. a 70. letech 20. století. Je to sociálně angažovaná hudba, která kritizuje politickou a ekonomickou situaci v zemi a podporuje lidská práva a demokracii. Mezi nejvýznamnější představitele patří Victor Jara, Violeta Parra nebo Inti-Illimani. Rock je hudební žánr, který se prosadil v Chile v 80. a 90. letech 20. století. Mezi nejpopulárnější rockové kapely patří Los Prisioneros, Los Tres nebo La Ley. Rap je hudební žánr, který se objevil v Chile v 90. letech 20. století. Rap je často spojen s hip hopovou kulturou a jejími prvky jako graffiti, breakdance nebo DJing. Mezi nejznámější rapery patří Tiro de Gracia, Ana Tijoux nebo Portavoz.

Chile je země plná kontrastů a krásy, která nabízí mnoho zajímavostí pro cestovatele z celého světa. Můžete si užít nádherné přírodní scenérie, jako jsou poušť Atacama, ledovec Perito Moreno nebo sopka Ojos del Salado. Můžete si také prohlédnout kulturní památky, jako jsou sochy Moai na Velikonočním ostrově, Palacio de la Moneda v Santiagu de Chile nebo La Sebastiana v Valparaísu. Můžete si také ochutnat chutnou chilskou kuchyni a víno a pobavit se při chilské hudbě a tanci. Chile je země, která má pro každého něco.

Booking.com