Roglič si dovolil vyzkoušet Thomase až nedaleko před vrcholem cílového stoupání Tre Cime di Lavaredo a ani žádný další lídr na celkové pořadí se o nic nepokoušel. Rogličův útok v prudké části děsivého výjezdu Brita nijak neohrozil, okamžitě zapadl ze Slovincovo zadní kolo a dokonce se 400 metrů před cílem rozhodl sám zaútočit. Okamžitě utrhl Almeidu a problém měl i Roglič, ale v posledních metrech dokázal zrychlit o 2 sekundy Thomase porazil. 

Rogličovi v prudkém dojezdu pomohla výměna kola, kterou měl naplánovanou před posledními kilometry etapy. Lídr Jumbo-Visma odložil své normální kolo do hor a vzal si s gravelovými převody. Jeden malý převodník kombinoval s kazetou s až 44 zuby na největším pastorku.

"Cítím se dobře, heh," řekl Roglič ve svém nepříliš sdílném stylu po dojezdu etapy. "Nohy mám zpátky. Zítra pojedeme naplno. Samozřejmě věřím v dobrý výsledek. Kdybych si nevěřil, nenastoupil bych na start. Nakonec vyhraje ten nejlepší," dodal.

Nejtěžší etapa celého 106. ročníku Giro d'Italia byla velmi opatrná, početná skupina vyjela skoro všechna náročná stoupání, včetně dolomitského velikána Passo Giau. Ineos Grenadiers udával stabilní, ale těžké tempo a ostatní týmy se k ničemu neodhodlaly. Thomas se v cíli usmíval, protože moc dobře ví, že před 20. etapou drží všechny trumfy, nemá velký náskok, ale na takto vyrovnaném Giru to klidně může stačit.

Almeida neměl odvahu a výkonnost útočit, dokonce na chvíli převzal tempo skupiny favoritů, aby zůstalo stabilní. Na Rogličův útok nereagoval, ale brzo se dotáhl zpět. Na poslední nástup Thomase také neměl odpověď a cílem projel se ztrátou 22 sekund za Rogličem a 20 sekund za Thomasem. Ale s přehledem udržel třetí místo celkového pořadí, ztrácí celkem 59 sekund a proto ani on není zcela mimo hru o celkové vítězství. Bylo by to však velké překvapení.

Horší den si vybral Eddie Dunbar (Jayco AlUla). Ir odpadl v cílovém stoupání nečekaně brzo, na svého nejbližšího soupeře Damiana Carusa (Bahrain Victorious) ztratil 54 sekund a propadl se za zkušeného Itala na páté místo. Navíc se k nebezpečně blízko přiblížil opět silný Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), který na šestém místě ztrácí jen 17 sekund. 

Buitrago opět rozesmutnil neunavitelného Kanaďana

Favorité opět neuhlídali dlouhý únik, který dostal dost času na boj o etapové vítězství. O nejprestižnější v celém Giru, vždyť 19. etapa měla převýšení přes 5400 metrů a cílový dojezd byl zároveň nejvyšším bodem celého závodu, takzvaný Cima Coppi. Do skupiny uprchlíků se dostalo celkem 15 cyklistů, samozřejmě opět nechyběl nejaktivnější muž celého Gira, Kanaďan Derek Gee (Israel-Premier Tech). A rozhodl se, že jen etapové vítězství pro něj není dostatečná motivace, proto sbíral rychlostní a vrchařské prémie. První byl na vrcholu Passo Valparola, Passo Giau i Passo Tre Croci. To už se etapa chýlila ke konci a Gee byl stále mezi prvními. 

A v cílovém stoupání zaútočil. Vytvořil si malý náskok na pohled, druhý Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) viděl Kanaďana přímo před sebou, jenže v prudkém stoupání nebylo snadné ztrátu smazat. Gee bojoval ze všech sil, přesto ho mnohem lehčí Buitrago dostihl a samozřejmě okamžitě zaútočil. Gee už nemohl přidat. Buitrago si dojel pro své druhé etapové vítězství na Giru v kariéře, Gee ztratil 51 sekund a připsal si další body do vrchařské soutěže. 

"Abych byl upřímný, bylo to těžké Giro, i pro mě osobně," řekl Buitrago v cíli. "Opravdu jsem se chtěl projet cílem s rukama nad hlavou. Dojet sem sólo na Tre Cime di Lavaredo je skvělé. Je to odměna za všechnu tu tvrdou práci, kterou jsem odvedl. Odvedl jsem také hodně práce pro tým, který měl Giro skvěle rozjeté. Každý den jsme se snažili dosáhnout dobrých výsledků. Získat teď pro tým další vítězství je fantastické."

S Kanaďanem to neměl snadné, ale měl jasný plán: "Viděl jsem, že Gee jede přede mnou. Udělal jsem si z něj trochu cíl. Chtěl jsem ho udržet na dostřel, abych se mi neztratil z dohledu. V závěru, kilometr a půl před cílem, jsem do toho prostě dal všechno. Bylo to velmi těžké."

Gee byl po dojezdu neuvěřitelně unavený a není vůbec divu: "Chtěl jsem být v úniku, abych si zajistil druhé místo v bodovací soutěži. Mysleli jsme si, že to bude den pro jezdce v celkovém pořadí. Neměl jsem tušení, co se stane v závěrečných kilometrech. Věděl jsem, že mi Buitrago ujel, jeho zrychlení bylo šílené. Nevěděl jsem, kde jsou všichni ostatní, také jsem netušil, kde jsou lídři na celkové pořadí. Do cíle jsem jel na plný plyn. Hodně to bolelo. Je to tu dost vysoko, je tu málo kyslíku."

Druhá místa jsou mu však souzená, v etapách si připsal hned čtyři, druhý s největší pravděpodobností skončí ve vrchařské soutěži a druhé místo drží také v bodovací soutěži. "Už nemůžu přemýšlet. Možná jsem byl příliš často druhý, ale pokud zůstanu v pelotonu, nevyhraju určitě. To jsem raději druhý," uzavřel s úsměvem.

Pinot uhlídal Healyho a zůstal nejlepším vrchařem 

O modrý dres se závodilo především na začátku etapy. Thibaut Pinot dobře věděl, že si mus hlídat především Bena Healyho (EF Education-EasyPost). Ir to přesto nevzdal. Útočil na rovině, ale neúspěšně. Útočil i v prvním stoupání a viditelně otrávený Pinot se za ním musel vydat sám. To byl problém i pro jezdce v pelotonu, protože Pinota musel stahovat Ineos, byl nebezpečný pro lídra Thomase.

Když si Pinot Healyho dojel, Ir mu sportovně podal ruku. Zdálo se, že uznal svou prohru, ale ve skutečnosti zaútočil ještě jednou. Tentokrát dával Pinot větší pozor a nenechal ho ujet ani na metr. Zejména díky tomu si Pinot do časovky veze náskok 28 bodů před Geem.