Dnes Neděle - jasno 12°C
Zítra Pondělí - skorojasno 9°C
Neděle 12. 5. 2024
Svátek má Pankrác
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Soud bude řešit případ muže podezřelého z poškození auta s ukrajinskou značkou
Rozhodnutí soudu. Ilustrační foto: Freeimages.com

Soud bude řešit případ muže podezřelého z poškození auta s ukrajinskou značkou

Státní zástupkyně podala návrh na potrestání muže, který podle policie po březnové protivládní demonstraci na Václavském náměstí poškodil projíždějící auto s ukrajinskou SPZ. Uvedla to Česká televize (ČT). Návrh projedná soud. Bude řešit i další případ Jakuba Jaška, který je znovu podezřelý ze schvalování genocidy. Za stejný trestný čin mu již nepravomocně uložil půlroční podmínku s odkladem na dva roky, peněžitý trest a roční zákaz pobytu v Praze.

„Byl podán návrh na potrestání na jednu osobu pro poškození cizí věci z národnostní pohnutky, užití násilí z národnostní pohnutky a výtržnictví," řekla ČT k prvnímu případu státní zástupkyně Katarína Kandová. Policie podle ní podezírala z útoku na auto ještě jednoho člověka, nepodařilo se ale zjistit, o koho jde.

Policisté se v souvislosti s chováním účastníků akce zabývali několika případy. Soud zatím rozhodoval o Jaškovi, který podle nepravomocného verdiktu na březnové demonstraci veřejně schvaloval válečné zločiny tím, že měl na demonstraci na batohu nášivku s písmenem Z, které se stalo symbolem ruské války na Ukrajině. Na rukávu bundy měl také nášivku s logem ruské soukromé Wagnerovy skupiny, která se bojů na Ukrajině účastní. Muž schvalování odmítl, u soudu vypověděl, že válečné zločiny odsuzuje.

Nyní je ze stejného trestného činu podezřelý znovu, podle vyšetřovatelů se ho dopustil na jiném shromáždění. „Byl podán návrh na potrestání. Zatím nemám informaci o nařízení jednání," uvedla Kandová.

Policie se zabývala i případem dalšího muže, který podle ní v březnu vyzýval ke stržení ukrajinské vlajky z Národního muzea. Po protivládní demonstraci se několik stovek účastníků pokusilo vniknout do budovy a vlajku strhnout. Soud tomuto muži uložil trestním příkazem za podněcování k trestnému činu podmíněný trest, s ním však obviněný ani žalobci nesouhlasili a podali proti němu odpor. Soud případ projedná v červnu.

ČT připomněla, že kriminalisté v souvislosti s březnovou demonstrací stále prověřují dvojici mužů, kteří při protestu napadli policisty. Jeden se policii přihlásil, po druhém podle posledních informací i nadále pátrají. Jsou podezřelí z násilí proti úřední osobě.


Autor: ČTK

Peníze od Ministerstva kultury ČR využijí městská divadla a orchestr

Včera v 08:59

Radní Prahy schválili přijetí dvou finančních transferů od Ministerstva kultury ČR v celkové výši 1,8 milionu korun. Peníze budou využity na pokrytí jak investičních, tak i neinvestičních nákladů příspěvkových organizací v kultuře.

Policisté jeli k zásahu, při nehodě převrátili auto

9. května 2024 v 10:27

Ve středu večer havarovali policisté na křižovatce Radlická a Pechlátova v Praze 5, když jeli k zásahu, který byl oznámen na tísňovou linku.

Na střeše hotelové restaurace ležela mrtvá žena

9. května 2024 v 10:01

Na střeše hotelové restaurace v ulici José Martího na Veleslavíně byla ve středu večer před dvaadvacátou hodinou nalezena mrtvá žena. Na hůř přístupné místo se museli záchranné složky dostal pomocí hasičského automobilového žebříku. Příčinu úmrtí se snaží zjistit kriminalisté. Jednou z variant je...

Další články
Nahoru