Zlínský soud začal projednávat vynášení informací z Celní správy lihové mafii

foto Obžalovaní Radek Březina (uprostřed) a Ivan Kovařík (vpravo) v síni pobočky Krajského soudu Brno, 29. května 2023, Zlín. Muži, kteří si odpykávají tresty za obchody s nezdaněným lihem, jsou mezi pěticí obžalovaných v případu vynášení informací z Celní správy členům takzvané lihové mafie kolem Radka Březiny. Kromě nich jsou v kauze obžalováni také tři celníci.

Zlín - Zlínský krajský soud dnes začal projednávat případ vynášení informací z Celní správy členům takzvané lihové mafie kolem Radka Březiny. Obžalováno je pět lidí, z toho tři celníci, Světlana Ťavodová, Zdeněk Minařík, který je bratrancem Radka a Tomáše Březinových, a František Podešva. Obžalovaní jsou také dva členové původní lihové mafie, kteří již byli v souvislosti s nezdaněným lihem odsouzeni. Jde o Radka Březinu, který si odpykává třináctiletý trest, a Ivana Kováříka, někdejšího jednatele společnosti Morávia-Chem, kterou Březina skrytě vlastnil.

Při rozkrývání Březinovy kauzy vyšlo najevo, že členové skupiny měli dopředu informace například o chystaných celních kontrolách. Případ se týká let 2004 až 2012, a to především produkce nezdaněného lihu společnosti Morávia-Chem a nelegálního podnikání na ni navázaných lihovarů a likérek. Celníci podle obžaloby pomáhali skupině kolem Březiny krátit spotřební daň z lihu a její podporou se přímo podíleli na mnohamiliardové škodě. Za ohrožení utajované informace, zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku a účasti na organizované zločinecké skupině jim hrozí až 16 let vězení. Obžalovaní celníci byli zproštěni výkonu služby.

"Celní správa, konkrétně Celní úřad Zlín, dohlížel nad denaturacemi lihu ve společnosti Morávia-Chem. V této společnosti fakticky nedocházelo k denaturaci, docházelo k fiktivním denaturacím lihu, tato produkce byla zastírána fiktivními výrobky autokosmetiky. Mimobilanční líh byl využíván k výrobě alkoholických nápojů ve velké míře," řekl dnes novinářům státní zástupce Radim Obst. Jde o potravinářský líh, který skupina fiktivně denaturovala a neodvedla z něj spotřební daň. Následně sloužil k výrobě lihovin, případně jej Březina se spolupracovníky uchovával v nelegálních skladech.

"Aby mohlo dojít k fiktivním denaturacím, k distribuci mimobilančního lihu a výrobě alkoholických nápojů z mimobilančního lihu, organizovaná zločinecká skupina potřebovala konkrétní informace z Celní správy, ať už se týkalo místních šetření v těch subjektech, ať se to týkalo kontrol na cestách i trestních řízení," uvedl Obst. Díky informacím od celníků se skupina podle něj mohla preventivně zařídit a předejít odhalení. Celníci podle obžaloby Březinu a jeho spolupracovníky za úplatu informovali o chystaných kontrolách ve firmách. Poskytovali jim i informace o další činnosti celní správy i o dalších subjektech obchodujících s lihem či lihovinami. K dispozici měli speciálně upravené mobilní telefony.

V případu figuroval i další celník Martin Jendřejek, jemuž za napomáhání trestné činnosti lihové mafie kolem Radka Březiny uložil letos v dubnu zlínský krajský soud čtyři roky vězení. Na deset let bývalému celníkovi také zakázal činnost příslušníka bezpečnostních sborů a uložil mu peněžitý trest 400.000 korun. Soud schválil návrh dohody o vině a trestu, kterou muž uzavřel se státním zástupcem. Jednapadesátiletý muž měl status spolupracujícího obviněného.

Soudu se dnes zúčastnilo všech pět obžalovaných, Březinu a Kováříka přivedla vězeňská služba. Předseda senátu Pavel Dvorský v úvodu uvedl, že Březina s Kováříkem navrhli zastavení trestního stíhání. Březina se odkazoval na nedávné rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci, který zastavil jeho stíhání již v předchozí kauze ovlivňování svědků, za kterou mu byl původní třináctiletý trest nepravomocně zvýšen na 14 let a devět měsíců. Podle vrchního soudu bylo o těchto skutcích již pravomocně rozhodnuto. Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž však proti tomu podal dovolání. "Soud k tomu uvádí, že k rozhodnutí pro zastavení trestního stíhání nepřistoupil," uvedl dnes Dvorský.

Radek Březina dnes uvedl, že byl za účast na organizované zločinecké skupině již odsouzen a nemůže být souzen podruhé. Dále odmítl vypovídat a požádal soud, aby další hlavní líčení byla v jeho nepřítomnosti. Kovářík se přiznal, že předával peníze Jendřejkovi, odmítl však, že by informace zneužil, neměl z toho údajně finanční prospěch. Podešva uvedl, že se necítí vinen a nesouhlasí s obžalobou.

Soud se bude případem opět zabývat ve čtvrtek, Ťavodová by se měla vyjádřit k obžalobě a vypovídat by měl Minařík. Jeho obhájkyně Jana Rejžková dnes novinářům řekla, že její klient nesouhlasí s obžalobou, podle ní je vykonstruovaná. V případu by měla vypovídat více než stovka svědků, měl by pokračovat i v příštím roce. Do července je nařízeno dalších šest jednání.

Hlavní větev lihové kauzy zahrnuje období let 1998 až 2013, kdy skupina podle žalobců obchodovala přibližně s 21 miliony litrů nezdaněného lihu. Způsobený únik na daních Vrchní soud už dříve vyčíslil na více než 5,6 miliardy korun.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 23°C

Celá předpověď