InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Expediční kamera – festival cestovatelských filmů

    neděle 28.4 16:00 - Čajovna Pod Stolem, Strakonice

  • Vernisáž výstavy modelů, obrazů a sbírkových předmětů k operaci Overlord

    neděle 28.4 14:00 - Městská galerie Vodňany, náměstí Svobody 18

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Budějovická koalice se nenechá úkolovat od opozice. O zklidnění dopravy v centru rozhodne bez pevných termínů

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Při schvalování programu na dnešním jednání českobudějovického zastupitelstva navrhl Juraj Thoma (HOPB), aby byl zařazený bod, který se bude zabývat omezením individuální automobilové dopravy a parkování v historickém centru města. Připomněl, že je skutečně čas začít jednat. Podle návrhu by vedení města mělo zklidnění dopravy připravit do září letošního roku a opatření zavést nejpozději v prosinci.

„Nenabízím debatu o nějakém experimentu, nenabízím žádné teoretické úvahy. Opatření byla v Českých Budějovicích platná už od léta roku 2022. Zkušenosti a fakta jednoznačně potvrzují spěšnost těchto opatření. Také bych rád odmítl názor, že bychom ještě měli čekat na vhodnější dobu nebo že je třeba provést další studie. Město už podniklo všechny průzkumy a loňský rok nad jakoukoliv pochybnost potvrdil, že omezení dopravy v centru je možné a efektivní," řekl zastupitel Thoma.

Náměstek primátorky Petr Maroš (ODS) poznamenal, že už po svém nástupu na radnici koalice přislíbila, že se k omezení dopravy v centru určitě vrátí. „Nevím, jestli bychom se teď měli k něčemu zavazovat, a ještě abyste nám dávali termíny. My to chceme udělat pořádně, aby se nestalo to, co vám v minulém roce, kdy to bylo uděláno špatně. My se tím tedy zabývat budeme, ale uděláme to tak, aby opatření bylo trvalé a aby ho žádný soud neshodil. Nenecháme se úkolovat, že to uděláme přes prázdniny," uvedl náměstek.

Připomněl tak, že původní opatření na zklidnění dopravy zrušil krajský soud. Podle rozsudku totiž nebyl projekt na úpravu parkování na náměstí a nový systém jednosměrek správně připravený, byl nejasný a nepřezkoumatelný.

Juraj Thoma se ohradil proti tvrzení, že opatření bylo uděláno špatně. „Soud ho zrušil na základě zcela formalistických argumentů. Nešlo o provedení, ale o zveřejňování informací nebo jejich doručování jednotlivým účastníkům řízení," uvedl s tím, že v návrhu je také zmíněno, aby byli na jednání ohledně omezení dopravy v centru zváni zástupci všech zastupitelských klubů. „S opozicí se nebavíte a my chceme být u toho."

Náměstek primátorky Lubomír Bureš (ODS) odvětil, že není pravda, že by se koalice s opozicí nebavila. „Tento výrok není pravdivý. Chci všechny ujistit, že se této problematice opravdu budeme věnovat. Ale k ukládání termínů... My jsme řekli, že se tomu začne věnovat komise pro rozvoj metropolitní oblasti České Budějovice. Bude to jeden z jejích prvních úkolů. Komise bude zasedat tento čtvrtek. Navrhované termíny by ji mohly uvést do časového presu. Jsou v ní zástupci všech klubů napříč politickým spektrem. A nejde jen o automobily, ale i o cyklisty a chodce. Chceme to řešit komplexně," zmínil náměstek Bureš.

Primátorka Dagmar Škodová Parmová (ODS) připomněla, že je v současné době kvůli stavebním pracím uzavřena ulice U Černé věže, takže náměstí jako kruhový objezd nefunguje, jak bylo kritizováno. „Teď je třeba podívat se racionálně na to, jakým způsobem se omezení dopravy dá provést. V komisi pro rozvoj metropolitní oblasti je dostatek odborníků, kteří se na tuto problematiku podívají tak, aby přijatá opatření nebyla shozena ze stolu," uvedla primátorka.

Podle zastupitele Viktora Lavičky (ANO) bylo v diskusi dostatečně garantováno, že se vedení města bude omezení dopravy v centru věnovat. Návrh na zařazení bodu ohledně zklidnění dopravy v centru do programu jednání, který podal Juraj Thoma, nakonec zastupitelstvem neprošel. Pro hlasovalo 21 zastupitelů, proti jich bylo 19 a tři se hlasování zdrželi.

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Pavlína 

    Reagovat

     

    Přesně tak! Nenechat se nějakými povřísly mistrovat! Náměstí je zde pro lidi a ti dnes jezdí auty! Dobře děláte Pane Doktore, že nejste populista ovlivnitelný kdejakými zviditelňovači sama sebe - nyní zrovna vezoucích se na vlně zeleného ekoteroru! Děkujeme Vám všichni normální lidičkové!

    Vloženo 29.5.2023 17:42:51

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace