Naše síť základních uměleckých škol je výjimečná, to nikde ve světě nemají. ZUŠ Open je jako svátek

29. květen 2023

Také letos se koná celostátní festival základních uměleckých škol s názvem ZUŠ Open. Díky tomu v těchto dnech ožívají parky, náměstí, kostely a další veřejná místa tím, co všechno se děti během roku naučily. Jsou to koncerty, divadelní a taneční vystoupení, ale i výstavy a další projekty. 

Na to všechno se těší i ředitelky dvou základních uměleckých škol z našeho kraje. Z Jičína přijela paní ředitelka Jaroslava Komárková a z Rychnova nad Kněžnou Kamila Hájková.

Co to je vůbec ZUŠ Open?
Jaroslava Komárková: ZUŠ Open je happening základních uměleckých škol a vznikl na podporu základních uměleckých škol pod patronací Magdaleny Kožené. Letos jde již o 7. ročník a obě dvě naše základní umělecké školy, jak ta jičínská, tak i rychnovská, se zapojují od prvopočátku. Pravidelně.
Kamila Hájková: Je to tak. A navíc ještě pomáháme organizovat velké svátky základních uměleckých škol na různých dalších místech. Bude tomu tak i letos, my například v Neratově. Jsme nejbližší škola tomuto krásnému místu v Orlických horách, tak jim pomáháme akci organizovat. Letos pomáhá hodně i základní umělecká škola z Týniště nad Orlicí.

Máme kapacitu 830 žáků a jsme škola zaměřena na kolektivní hru, tedy na orchestry, soubory, komorní hry. Dělali jsme i dva velké muzikály.
Jaroslava Komárková, ředitelka ZUŠ Jičín

A co jste připravili v Jičíně?
Jaroslava Komárková: My jsme připravili přímo od naší školy na 1. a 2. červen den otevřených dveří. Vždy jsme měli produkce venku a hlavně v zámecké zahradě, ale tentokrát jsme chtěli pozvat všechny dovnitř, aby viděli, jak vypadá i výuka. Takže to bude i s předvedením praktické výuky ve všech oborech.

Čtěte také

Pojďme vaše školy trošičku představit. Začal bych v Jičíně, paní ředitelko Komárková, my se spolu nevidíme poprvé a já si pamatuji, že vy vedete tamní orchestr a máte vystudovaný lesní roh. Je to tak?
Jaroslava Komárková: Orchestr už nevedu, už jsem ho předala. Ale pamatujete si to dobře.

Jak byste tedy představila vaši Základní uměleckou jičínskou školu Bohuslava Foerstera?
Jaroslava Komárková: Máme se dobře, děti k nám chodí, teď budeme mít přijímací řízení, takže se nám hlásí už asi 120 dětí. Ale všichni by chtěli hrát na klavír a na bicí nástroje. Takže kdo by chtěl u nás ještě učit na tyto nástroje, tak nechť se hlásí. Ale mám radost, že se letos hlásí i harfičky, protože vyučujeme i harfu kromě jiných nástrojů. Máme kapacitu 830 žáků a jsme škola, která je zaměřena hodně na kolektivní hru, takže na orchestry, soubory, komorní hry. Dělali jsme dva velké muzikály a stálo to za to. Říkala jsem si, že než půjdu do důchodu, ještě bych jeden udělala, ale uvidím.

My jsme škola na okresním městě, ale poměrně velká, máme 797 žáků a kapacitu 800, takže to asi hovoří za vše.
Kamila Hájková, ředitelka ZUŠ Rychnov nad Kněžnou

Paní ředitelko Hájková, co u vás v Rychnově nad Kněžnou? Taky potřebujete učitele na bicí a na klavír?
Kamila Hájková: Doufám, že tuto problematiku jsme pro nadcházející školní rok už vyřešili, hlavně co se týká klavíru, protože tam je hlad ve všech ZUŠkách. My jsme škola na okresním městě, ale poměrně velká, máme 797 žáků a kapacitu 800, takže to asi hovoří za vše. Budeme mít přijímací řízení a už tam máme nějakých 170 dětí, tak jsem zvědavá, jak to vše dopadne. My to máme trošku takové barevnější, co se týká zájmu dětí, ale zájem je obrovský. Jsme škola, která má vyváženost, všechny čtyři obory hudební, výtvarný, taneční i literárně dramatický.

Čtěte také

A máme také moc rádi celoškolní projekty. Zmínila bych ten letošní, kdy jsme měli moc krásný rok zvyků a tradic. Z těch velkých akcí připomenu tradiční novoroční koncert, kdy jsme si pozvali Hudeckou muziku z Bohumína, pak obrovskou akci v únoru, kdy jsme poprvé uspořádali masopust a Rychnovem šel 150členný dav dětí, krásných masek s dechovkou. A celé to teď završujeme v rámci Dnů ZUŠ, kdy proběhne na zámku klasické divadelní představení Romeo a Julie.

Vyhlášený rychnovský dětský sbor také patří pod vás?
Kamila Hájková: Ano, přesně tak, Rychnovský dětský sbor. Pozvala bych posluchače na velké oslavy, protože slavíme 30. narozeniny. Vše vyvrcholí 24. června v rychnovské jízdárně v 17 hodin slavnostním koncertem.

Čtěte také

Ředitelky dvou základních uměleckých škol v našem kraji jsou tedy v kontaktu, inspirujete se vzájemně, možná i soutěžíte trošičku mezi sebou?
Jaroslava Komárková: Myslím, že ani nesoutěžíme, máme hezké vztahy. Teď jsme se právě vrátily z dvoudenního setkání ředitelů ZUŠ Královéhradeckého kraje, které bylo v Náchodě. Máme pěkné vztahy a opravdu to tady funguje skvěle.
Kamila Hájková: Je to skvělá spolupráce. Funguje to výborně a je to opravdu dobré na výměnu zkušeností. A v podstatě jsme to zakončili teď tím, že jsme rádi, že v těch problémech, které máme ve svých školách, nejsme sami.

Síť základních uměleckých škol u nás je výjimečná, to nikde ve světě nemají. Proto se i říká, co Čech, to muzikant. A možná i umělec, protože to není jen o hudbě.
Kamila Hájková: A když mluvíme s kolegy po celé republice, tak všechny ZUŠky jsou narvané. To nás těší, ale opravdu musí být přijímací zkoušky, aby se nám ty talentované děti do škol dostaly.

Paní ředitelka Jaroslava Komárková z jičínské základní umělecké školy a Kamila Hájková z té rychnovské byly dnes našimi hosty. Děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.