Čtvrťáci si mohli sami vyzkoušet, co vše obnáší práce lesníka
Foto: město Most
Most

Most – Nadace dřevo pro život ve spolupráci se Správou městských lesů Most připravila dnes pro mostecké školáky již podruhé praktickou návštěvu lesa a přírody v rámci projektu Do lesa s lesníkem. Na rozložitém vrchu Ressl bylo pro děti připraveno celkem šest stanovišť.

Loni se účastnily děti z 1. ZŠ v ulici Svážná, letos školáci ze tří tříd 10. základní školy v ulici Zdeňka Štěpánka. „Roli hrála dostupná vzdálenost,“ vysvětluje Tomáš Marunič, vedoucí projektu Do lesa s lesníkem. Čtvrťáci se svým doprovodem přišli ze školy pěšky.

„Loni tady měla akce velký úspěch jak u dětí, tak u pedagogů. Pořádáme jich v různých termínech jednadvacet po celé republice. Mohli bychom i víc – tady v Mostě další třeba na podzim – ale musel by se najít další partner, který naši nadaci podpoří,“ uvedl vedoucí projektu. „Ve spolupráci s mosteckou firmou Sapril Wood jsme připravili interaktivní stanoviště, kde si děti samy zkusí příslušnou činnost a vykonávání dané práce."

Šlo o semenářství a zalesňování, těžební činnost a přibližování dřeva, výchovu mladých porostů, myslivost a péči o zvěř, techniku měření stromů. Nechyběla ani kreativní dílna a práce se dřevem – co si zde děti vyrobily, to si mohly odnést domů.

do lesa s lesníkem tvorba

Stanoviště byla od sebe vzdálená pět minut chůze. Na každém se skupiny střídaly po dvaceti minutách, signál k přesunu byl po „lesnicku“ odtrouben trubačem Josefem Gallem. Ten také ráno celé zábavně vzdělávací dopoledne v přírodě na svůj nástroj slavnostně zahájil signálem Pozor a skladbou Antonína Dyka Vítáme vás, v poledne pak ukončil melodií Halali.

do lesa s lesníkem zahájení

Žáci si mohli vyzkoušet sázení, měření síly i výšky stromů, zkoušeli zavrtat nebozez na odběr vzorku kmene, potěžkali si motorovou pilu, mohli vzít do ruky kůži z jezevce, kuny, lišky, nutrie i vydry. A dozvěděli se, jak všemožnou péči les potřebuje. Přišlo jich dvaašedesát.

do lesa s lesníkem měření

do lesa s lesníkem sázení 2

„Jsem nadšená a dětem se to také líbí, je to výborně zorganizované. Jsme rozděleni do malých skupinek, takže na stanovištích je výklad intenzivní a každý má čas se zapojit a všechno vyzkoušet,“ libovala si Petra Hubáčková, jedna z doprovázejících učitelek. „Děti potřebují chodit do přírody a seznamovat se s ní, tady jde navíc o atraktivní a hravou formu. Dozví se tu jak trochu té teorie, tak poznají i praxi. Velmi prospěšná věc!“

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru