Sněmovna zvolila kandidátem na viceprezidenta NKÚ člena jeho vedení Málka

foto Ilustrační foto - Sídlo Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) v Praze-Holešovicích.

Praha - Sněmovna dnes o jeden hlas zvolila kandidátem na jmenování do funkce viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu člena jeho širšího vedení Jana Málka (63). Navrhly ho strany vládní koalice. Neuspěl jeho protikandidát poslanec ANO a místopředseda sněmovního kontrolního výboru Roman Kubíček. Poslanci dnes vybírali kandidáta v druhém kole volby, protože předchozí volba před dvěma týdny nebyla úspěšná. Ke zvolení bylo zapotřebí 90 hlasů, Málek jich získal přesně stejný počet, Kubíčkovi odevzdalo hlas 84 poslanců. ČTK to sdělil předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO).

Podle článku 97 ústavy jmenuje prezidenta a viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu prezident republiky na návrh Poslanecké sněmovny. Dnem jmenování započne novému viceprezidentovi jeho devítileté funkční období.

Nový viceprezident má nahradit někdejší viceprezidentku Zdeňku Horníkovou, které skončil mandát loni na jaře. Sněmovna loni na návrh nynější vládní koalice zvolila kandidátkou na viceprezidentku NKÚ někdejší pracovnici kontrolního úřadu Simeonu Zikmundovou. Bývalý prezident Miloš Zeman ji ale poté odmítl jmenovat.

Zeman se loni odvolal na ustanovení zákona o NKÚ, který uvádí, že viceprezidentem NKÚ se může stát občan, jehož zkušenosti a morální vlastnosti dávají záruku, že bude svoji funkci řádně zastávat. Zeman ve svém rozhodnutí vyjádřil pochybnosti o jejích zkušenostech a morálních vlastnostech, které pro tuto funkci vyžaduje zákon. Zikmundová nyní působí jako státní tajemnice na ministerstvu životního prostředí. Již loni řekla, že na svém profesním i morálním profilu nevidí nic závadného.

Málek je členem kolegia NKÚ od roku 2016. Studoval na Českém vysokém učení technickém v Praze a na Vysoké škole zemědělské v Brně. V minulosti působil mimo jiné jako poradce členů vedení Sněmovny a Senátu a poradce ministra zemědělství. V letech 2004 až 2010 byl náměstkem ministra financí za KDU-ČSL, následně působil na ministerstvu jako ředitel odboru. Před zvolením do NKÚ pracoval na ministerstvu zemědělství jako vedoucí majetkoprávního oddělení. V NKÚ se zaměřuje hlavně na kontrolu peněz na investice do dopravy.

"Jan Málek je profesionál, který zná dokonale práci a fungování úřadu. Z toho, jak řídil své kontroly, jsem měl možnost poznat, že má i dobré manažerské schopnosti. Pokud by ho Sněmovna na tuto pozici navrhla a pan prezident ho jmenoval, bude mi ctí s ním spolupracovat," sdělil již dříve ČTK prezident NKÚ Miloslav Kala.

Kandidát hnutí ANO Kubíček se o kandidaturu na viceprezidenta ucházel už loni, kdy sněmovní většina dala přednost Zikmundové. V 80. letech vystudoval letecké inženýrství na vojenské vysoké škole v Košicích a sloužil jako vojenský pilot. Vzdělání získal také na Ekonomické fakultě Jihočeské univerzity. Působil například jako výrobní manažer ve společnosti Vishay. Byl i ministerským radou na ministerstvu dopravy.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 4.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je sobota 4. května 2024

Očekáváme v 17:00 20°C

Celá předpověď