Investoři vs. občané. Obce na Prostějovsku peticemi bojují proti plánu výstavby odpadového centra

Lidé z Mostkovic a Biskupic na Prostějovsku protestují proti plánům investorů na výstavbu linek na zpracování odpadu u jejich obcí. Bojí se zvýšené dopravy, zápachu nebo znečištění podzemních vod. Stavbě odpadových center, které by likvidovaly odpady z celého Prostějovska, chtějí zabránit. Podle zástupců firem se ale negativních dopadů obávat nemusí, a to kvůli neškodnosti zpracovatelské technologie.

Mostkovice (Prostějovsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Při kontrole nákladního vozu na dálnici D55 na Zlínsku odhalili celníci náklad směsného odpadu z Itálie, ke kterému neměl řidič správné doklady

Občané chtějí peticí zabránit stavbě odpadního centra (ilustrační foto) | Zdroj: Celní správa ČR

Občané se podle zástupce petičního výboru Pavla Mareše obávají například zvýšené dopravy, hluku i dopadu na blízký biokoridor a rekreační oblast kolem plumlovské přehrady.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž z místa o stavbě odpadního centra

Provoz za jednu a půl miliardy chce v průmyslovém areálu v těsném sousedství Mostkovic vybudovat ostravská společnost PGP Terminal. Podle jejího jednatele Petra Břenka se obyvatelé nemusí ničeho obávat. 

„Oproti klasické spalovně plazmová gasifikace nemá komín, takže se zde nejedná o žádné vypouštění a znečištění ovzduší či spodních vod. Proces je založený na jiném principu, kdy vyrobíme z komunálního odpadu termochemickým procesem výstupní suroviny,“ přiblížil Břenka.

Vliv provozu na prostředí

Podle starosty Mostkovic Jaroslava Pešky investor nemůže začít stavět, dokud obec nezmění územní plán. Před rozhodnutím chtějí zastupitelé zjistit o v Česku dosud komerčně nevyužívané technologii víc informací. Poté chce vedení obce vyslechnout i názor obyvatel.

Petici proti spalovně v Rybitví u Pardubic podepsalo 10 000 lidí, radnice ji předala Senátu

Číst článek

Podobná situace se odehrává i v nedalekých Biskupicích. Tam chce linku na výrobu alternativního tuhého paliva z odpadu postavit nadnárodní společnost FCC.

Vedení obce i její obyvatelé plány důrazně odmítli. Podle mluvčí FCC Kristiny Jakubcové chce firma se samosprávou i lidmi otevřeně komunikovat. Diskusi podle ní ale bude možné zahájit až po zpracování dokumentace EIA, která posoudí vliv provozu na životní prostředí.

Barbora Taševská, krp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme