Startovalo se v malé obci Koszyce, 50 km východně od Krakova. A cíl byl po 150 km ve 20tisícovém městě Myślenice, ležícím 25 km jižně od centra hlavního města Malopolského vojvodství, v podhůří Tater.

Úvod byl proto rovinatý, ale po 70 km se najelo do kopců. V první části etapy byly vypsány dvě rychlostní prémie, třetí pak na 97. km. V kopcovité části čekalo závodníky šest výraznějších stoupání v rozmezí od 1 do 3 km a od 3,5 do 9,3 % průměrného sklonu. Na dvou z nich byly umístěny vrchařské prémie.

Vyvrcholení celé etapy čekalo v samém závěru, kdy bylo nutno vystoupat nad Myślenice na kopec Chelm, což na 4,2 km znamenalo překonat 260 výškových metrů, tedy v průměru přes 6 %, přičemž nejprudší 500 metrový úsek se blížil 9 %. Zde byl jak cíl, tak třetí vrchařská prémie.

Do etapy nastupoval v bílém dresu lídra závodu Márton Dina (ATT Investments), kterému patřil i puntíkatý dres nejlepšího vrchaře, ale v etapě ho oblékl v prologu druhý Adam Ťoupalík (Elkov-Kasper). Červený dres nejlepšího v kategorii U23 na sobě měl Alexander Hansen (Restaurant Suri) a červeno-bíle pruhovaný trikot pro nejlepšího domácího závodníka Marcin Budzinski (HRE Mazowsze), který včera ztratil na Mártona Dinu na 5. místě 9 vteřin. Týmovou soutěž vedl ATT Investments o 11 vteřin před dánským Restaurant Suri, o 13 před polským Voster ATS a Elkov-Kasper a o 16 před HRE Mazowsze.

Od startu začal boj o denní únik. Nakonec se vpředu utvořila osmička závodníků, v níž byl z ATT Investments Tomáš Jakoubek. To byla plánovaná akce, protože Tomáš byl po prologu v dobrém postavení v celkové klasifikaci. 

Plánované bylo i to, že ostatní kluci pojedou tak, aby dovezli pod závěrečný kopec lídra závodu Mártona Dinu v hratelném čase, to znamená s maximální ztrátou kolem jedné minuty na únik. I to se podařilo, přičemž na sjíždění se významně podíleli i jezdci Elkov Kasper, kteří měli obdobný zájem směrem k Adamu Ťoupalíkovi.

Čelní skupina se postupně zredukovala na trojici, kde byli kromě Tomáš Jakoubka i domácí jezdci a lídři svých týmů Maciej Paterski z Vosteru a Jakub Kaczmarek z Mazowsze. V polském prestižním závodě se oba domácí jezdci museli sklonit před výkonem Tomáše Jakoubka. Kilometr před cílem svým soupeřům nastoupil, a nejenže vyhrál etapu, ale od Mártona Diny, který dojel na 4. místě, převzal bílý dres lídra závodu!

Trojice se v závěru rozvěsila po 15 vteřinách, třetí Kaczmarek jen o 2 odolal 12členné skupině, kterou přivedl Márton Dina a v níž byl na 7. místě Adam Ťoupalík (Elkov Kasper), na 8. jako nejlepší z U23 Martin Voltr (RRK Group) a na 15. Karel Camrda (ATT Investments).

"Všechno, co jsme dnes plánovali, vyšlo na sto procent. Na vítězství mají podíl všichni závodníci. Matěj Stránský a Petr Klabouch odváděli pověstnou černou práci, ale máknout si musel třeba i doprovod. Prostě týmové vítězství. Tomáš podal skvělý výkon, letos to nebylo poprvé, ale dnes mohl jet na sebe a využil toho. Všichni mu to moc přejeme a v týmu panuje obrovská radost!" komentoval etapu a její výsledek za ATT Investments Jaromír Friede.

Dnes se už od začátku závodilo, tvořily se skupinky, až ujela silná skupina o osmi lidech, kde jsme bohužel kvůli pasivitě neměli zastoupení. Zhruba v polovině etapy začali dva kluci od nás tahat společně s ATT Investments, abychom v celkovém pořadí před nedělí udrželi kontakt a nenabrali ztrátu. Neděle totiž pravděpodobně rozhodne. Nepodařilo se nám to ale dojet. Cíl byl dnes na čtyřkilometrovém kopci, kde se vyčlenila skupina, ve které jsem si hlídal hlavní soupeře,“ popsal etapu ze svého pohledu Adam Ťoupalík.

Tomáš Jakoubek vede průběžné pořadí o 23 vteřin před Maciejem Paterskim a 34 před Mártonem Dinou. Adam Ťoupalík je průběžně 4. se ztrátou 36 vteřin.

Kategorii U23, kde soutěží 79 kluků, vede i nadále Alexander Hansen o 6 vteřin před Martinem Voltrem a o 8 před Karlem Camrdou, který je v této soutěži na 4. místě.

ATT Investments má před druhým Restaurant Suri náskok 43 vteřin a na třetí Voster 49. Elkov Kasper klesl na místo 10. se ztrátou +6:01.

A aby toho nebylo málo, Tomáš Jakoubek vede jak bodovací, tak vrchařskou soutěž!

"Před etapou jsme si říkali, že ideální scénář by byl, kdybych já nebo Kašpi (Jan Kašpar) jsme šli do úniku, protože jsme na tom byli relativně dobře v pořadí, aby kluci vzadu nemuseli tahat. Vyšlo to, ale skupina se mi zdála hodně silná, takže jsem úplně nevěřil, že by bylo ideální to dovézt až do cíle. Nakonec jsme po kopcích do toho cílového přijeli jen ve třech, přitom jezdec Mazowsze už nestřídal a i Paterski vypadal docela unaveně, takže jsem si na závěr docela věřil. Paterski mi nastoupil jako první, to jsem ustál, a když jsem kilák před cílem nastoupil já, tak už nezareagoval," popsal etapu a své vítězství Tomáš Jakoubek.

"Jsem hrozně rád. Chci moc poděkovat všem klukům z týmu a všem, kteří se o nás starají a zabezpečují nás. Moc pro mě tohle vítězství znamená. Dlouho jsem nebyl ani v desítce a říkal jsem si, že na tomhle etapáku bych se v etapě do desítky konečně mohl dostat. A povedlo se toto! Pořád tomu nemůžu pořádně uvěřit," dodal Tomáš a k dalším etapám poznamenal: "Uvidíme, jak to bude dál, rozehrané to máme nejlíp, jak to jen jde."

Výsledky.