Články / Rozhovory

Jakub Siňor (Mighty Sounds): Jsou to srdcaři

Jakub Siňor (Mighty Sounds): Jsou to srdcaři

Mariia Smirnova | Články / Rozhovory | 05.06.2023

"Nic, co by připomínalo tzv. českou festivalovou klasiku," prohlašují pořadatelé Mighty Sounds o třídenní veselici, která vznikla v roce 2005 a rychle si získala početnou fanouškovskou základnu. Z mokré loučky v Olší u Tábora se po pěti letech přesunuli na městské letiště a tam jsou dodnes. Co čekat od letošní edice jsme se optali Jakuba Siňora, spoluzakladatele akce nebo taky kytaristy skupiny Prague Conspiracy.

Blíží se 17. ročník festivalu Mighty Sounds, který se soustředí na punk a punkrock, rock’n’roll, hardcore, reggae, ska, rockabilly, indie rock a podobné žánry. V čem jste jiní než ostatní festivaly? Každý se prsí, jakou dokáže vytvořit odlišnou atmosféru, což je tak nějak logické, na druhou stranu fotogalerie z Čápova dvora jsou vždycky plné euforie…
U nás tvoří atmosféru hlavně návštěvníci. Takže bych se nebál tu odlišnou náladu svést především na ně. Jdou do všeho tak nějak víc naplno. Umí si věci užít. Stejně jako my. Je to víc tábor než festival.

Jaké to je být spoluzakladatelem hudebního festivalu? Je to tvoje hlavní činnost nebo se věnuješ i dalším věcem?
Je to dřina. Téměř každodenní práce. Celé to začalo jako alternativa k mainstreamovým festivalům před skoro dvaceti lety. A hlavně jako důkladný mejdan. Postupně to ale vyrostlo a přibývalo práce. Paradoxní je, že udržet původní myšlenku a atmosféru vyžaduje v dnešní době mnohem víc úsilí než dřív. Ano, věnuju se ještě jiným věcem. Dělám v Lucerna Music Baru a ve Futuru.

Jak vypadá tvůj festivalový den? Stíháš koncerty nebo je to spíše výjimka a řešíš věci, které s sebou nese čas?
Snažím se stíhat všechno - pozdravit kámoše, vidět aspoň části některých koncertů, ale hlavně se furt řeší větší či menší průšvihy. Ty se dějou pořád. Takže jediný moment, kdy je chvíle klidu, je, když se mi vybije vysílačka. Abych toho stíhal co nejvíc, jezdím na kole. Takže můj den na fesťáku je vlastně takovej jeden velkej cyklovýlet.

Na co se letos nejvíc těšíš?
Určitě na kapely. Hlavně na Rancid a The Interrupters, o které jsme usilovali roky. Pak jsou to Wolfbrigade, The Bronx, Frank Turner, Comeback Kid, Fvck_Kvlt, Bob Vylan a strašně moc dalších. Letos se line-up fakt povedl.


Pracujete s dobrovolníky, mělo i tohle nějaký vývoj v čase, přípravy festivalu?
Dobrovolníci jsou důležitou součástí od začátku. Stejně jako všechno ostatní se i tohle muselo postupem času víc organizovat, ale nic to neubírá na tom hlavním: jsou to srdcaři. Jedou tam ze stejnýho důvodu, jako návštěvníci – milujou hudbu, milujou tu atmosféru, a to je pak znát na všem. I když prší, i když se věci serou, pořád je dobrá nálada. S dobrou partou je vlastně fuk, co se děje. Myslím, že za všechno mluví fakt, že se ta parta za těch skoro dvacet let vlastně nezměnila.

Jak probíhá výběr kapel, radíte se s úžším týmem? Předpokládám, že lajnap vzniká minimálně rok dopředu…
O line-upu rozhoduje především cena a dostupnost interpretů. Ale je to i o velkých vnitřních bojích uvnitř teamu. Nic v rámci příprav neprožíváme takhle intenzivně a jsme schopni se kvůli tomu téměř porvat. Výsledek je tedy hlavně kompromis. Ne splněná přání. I když se třeba podaří domluvit vysněnou kapelu, dojem kazí cena. Nebo naopak cena rozhodne, že vezmeme někoho, kdo nás až tak moc nebaví.

Zajímáte se o udržitelnost, aplikujete zelená řešení?
Ano. Třídění, recyklace, šetření energiemi i zdroji. Trápí nás, co všechno se za těch pár dní vyprodukuje a kolik se čeho spotřebuje. Snažíme se sledovat a zavádět nový trendy v rámci udržitelnosti a zelenosti festivalů. Velká věc pro nás bylo kdysi zavedení vratných kelímků. Sice jejich čištění a doprava taky není úplně eko, ale je to pořád lepší než tuny odpadu, který byly dřív. Stejně jako jsme kdysi dělali crowdfunding na rozložitelné nádobí. Dnes už je to taky samozřejmost.

Kam by ses chtěl letos podívat, vyjma Čápova dvora?
Do Pelhřimova.

Info

Mighty Sounds
23.–⁠25. 6. 2023
Letiště Aeroklubu, Tábor
web festivalu

foto © so svolením Jakuba Siňora

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Curk: Většinou je to o lidech

Veronika Miksová 22.04.2024

Charismatického kluka z Jihlavy nebylo úplně snadné rozpovídat, než mi došlo, že všechno podstatné ze svého vnitřního světa sublimuje do hudby. Rozhovor.

Margaux Sauvé (Ghostly Kisses): Příběhy posluchačů ovlivňují proces psaní

Kristina Kratochvilová 29.03.2024

Kanadská zpěvačka Margaux Sauvé je středobodem Ghostly Kisses a ve snových zvukových krajinách rozpíná příběhy o lásce, touze a ztrátě. Rozhovor.

Václav Havelka (fyield): KEXP vnímám jako milník

Michal Pařízek 25.03.2024

Dostat se s kapelou do studia legendární radiové stanice KEXP v Seattlu je snem mnoha hudebníků z celého světa. Rozhovor.

Josef Buchta (B-Side Band): Vždycky jsem snil o tom, že budu mít big band

Jiří V. Matýsek 11.03.2024

„Spotify je skvělý nápad, uživatelsky neuvěřitelně fantastická věc. Člověk nemusí nic tahat, nic nosit. Ale všichni ti muzikanti jsou okradení," říká principál. Rozhovor.

The Bladderstones: Záskoky nevedeme

Jiří V. Matýsek 06.03.2024

Slánské artbluesové trio se po sedmi letech od debutu Without Cover vrátilo s chválenou studiovkou a zároveň slaví deset let na scéně. Rozhovor.

Boris Schubert (Skvot Czech): Tvorba úspešného kurzu je tímová záležitosť

Mariia Smirnova 05.03.2024

„... snažíme sa oslovovať naozaj zaujímavých a úspešných ľudí vo svojom obore. Základom je vzájomná dôvera, sympatie a ochota lektora s nami aktívne spolupracovať.“ Rozhovor.

Pragueshorts: Piotr Jasiński (Mimo), Natálie Durchánková (Přes střepy)

Viktor Palák 28.02.2024

Ve finálním díle ankety odpovídají Piotr Jasiński, v jehož filmu Mimo ztvárnili Josef Trojan a Jakub Kalián kamarády, kteří narazí na situaci, která může být spouštěčem revize jejich vztahu.

Julie Martinková, Anna Horáková (FAMUFEST): Nesmíme se strachem nechat odradit od růstu

Mariia Smirnova 27.02.2024

„V programové dramaturgii si hrajeme hodně s pocity či smysly a chceme, aby i diváci při návštěvě festivalu mohli více reflektovat tuto část sebe sama..." Rozhovor.

Pragueshorts: Greta Stocklassa (Bzukot Země), Marie-Magdalena Kochová (3MWh)

Viktor Palák 26.02.2024

Bzukot Země zachycuje absurdní i povědomou šarvátku o to, jak formulovat zprávu mimozemským civilizacím. V kontaktu se současnými tématy je i film 3MWh, který volí atmosféričtější cestu.

Pragueshorts: Philippe Kastner (Deniska umřela), David Payne & Tomáš Navrátil (Baroko)

Viktor Palák 25.02.2024

V národní soutěži největší domácí přehlídky krátkých filmů se potkalo ke dvěma desítkám titulů, oslovili jsme tvůrce a tvůrkyně některých z nich.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace