Královehradecký kraj oceněn za chytrý systém odečtů

blank

Kraj obdržel cenu ministerstva vnitra, které ocenilo projekt zaměřený na zavedení dálkových odečtů energií. Cenu za inovace ve veřejné zprávě cílené na zaměstnance převzal u příležitosti 7. ročníku konference Moderní veřejná správa 2023 náměstek Pavel Bulíček s realizačním týmem. Kraj využívá systém ve více než stovce nemovitostí.

„Inovativní dálkové odečty energií umožňují mít přehled o hospodaření s energiemi v krajských nemovitostech napříč regionem, a to ve čtvrthodinových intervalech po celý den. Zároveň systém dokáže při nestandartních odběrech například vody kontaktovat odpovědnou osobu, a tím předejít škodám spojeným s případnou havárií. Součástí chytrého řešení energetické hospodárnosti je kalendář revizí nebo e-learning pro manažery v energetice,“ popsal rozvoj hospodaření s energiemi náměstek pro oblast inovací, investic a informačních technologií Pavel Bulíček.

Projekt zlepšuje management hospodaření a zvyšuje energetickou hospodárnost. Pilířem je podle kraje zavedení systému dálkových odečtů spotřeb jednotlivých druhů energií, jako jsou elektřina, plyn, voda a teplo. Jedná se o 1 071 odběrných míst sledovaných dálkově ve 100 organizacích na 275 adresách. Zdrojem dat jsou dálkové odečty ve všech organizacích zařazených pod krajský energetický management. Na projekt dálkových odečtů kraj získal desetimilionovou dotaci, celkem se náklady vyšplhaly na 14 milionů.

Scroll to Top