Menu
JenProCestovatele
Výlety Středočeský kraj

Loučeň je zámek plný zábavy pro celou rodinu. Kdysi na něm pobýval i Bedřich Smetana

V okrese Nymburk se v městysu Loučeň nachází stejnojmenný barokní zámek, který byl vybudován ze středověké tvrze. Je vzdálen jen hodinu cesty od Prahy a těší se velkému zájmu turistů po celý rok. Jakou má zámek historii, čím je zajímavý, kdo jej dnes vlastní a co všechno pro turisty nabízí?

Historie zámku Loučeň

Na místě dnešního zámku stála kdysi tvrz, o níž existuje první zmínka z roku 1223. Pobývali na ní různí vladykové a zemané, kteří se napříč časem střídali. Od roku 1612 pak začal tvrz i společně s dalšími vesnicemi v okolí vlastnit Václav Berka z Dubé starší. Byl to poměrně bohatý šlechtic, který nesympatizoval s tehdejším císařem Ferdinandem II. Účastnil se stavovského povstání a po bitvě na Bílé hoře v roce 1620 pak musel opustit zemi. Jeho tvrz byla zabavena a v roce 1622 ji koupil Adam z Valdštejna.

Tvrz ale postupně chátrala a během třicetileté války byla ještě více poničena. Na barokní zámek ji začal v letech 1704 až 1713 přestavovat Karel Arnošt z Valdštejna. K zámku rovněž přistavěl významnou kapli, která byla později přebudována na kostel Nanebevzetí Panny Marie. Po smrti Karla Arnošta zdědila celé panství jeho dcera Eleanora a dále její dcera Marie Anna, která začala pronásledovat evangelíky a zpřísnila podmínky roboty. Lid se za jejího působení neměl dobře. A protože se provdala za Josefa Fürstenberka, Loučeň dále připadla do vlastnictví tohoto rodu. Na počátku 19. století sňatkem získal zámek rod Thurn-Taxisů.

Vzácné návštěvy na zámku Loučeň

V roce 1813 zámek poctila vzácná návštěva, a sice František I. a ruský car Alexandr I. Další významnou návštěvou byl i Mark Twain, který tudy projížděl v roce 1899. Později zámek navštěvovali další umělci, například Rainer Maria Rilke, ale také Bedřich Smetana nebo Alice Masaryková.

Významné kulturní centrum na přelomu 19. a 20. století

Od roku 1828 se začal budovat anglický park, v roce 1834 nechal Karel Anselm postavit i dům pro úředníky v Loučeni, který dnes slouží jako zámecký hotel Maxmilián. V roce 1876 se kníže Alexander z Thurn-Taxisu oženil s kněžnou Marií, která pocházela z Hohenlohe-Waldenburg-Schilling. Měli spolu tři děti: Ericha, Eugena a Alexandra, zvaného Paša. Žili střídavě jak na loučeňském zámku, tak v Paříži.

Marie sbírala umělecká díla a provozovala společenský salon, kam se sjížděli významní umělci té doby. Setkávali se jak v Loučeni, tak i v Paříži. Mezi její známé hosty patřili například básník Rainer Maria Rilke, baletní mistr Nižinskij, spisovatel Rudolf Kassner, Anna de Noailles a další.

Na počátku 20. století byla na zámek zavedena elektřina a od roku 1929 již byl zámek zpřístupněn veřejnosti. Za války jej bohužel vyrabovala sovětská armáda a po válce připadl do vlastnictví státu. V roce 2000 se zámek Loučeň stal majetkem manželů Šrámkových, kteří zde zřídili společnost Loučeň, a. s. spravující zámek. V roce 2007 byly po kompletně provedených rekonstrukcích otevřeny expozice s původním mobiliářem.

Hravé prohlídky na zámku Loučeň a luxusní svatby

Zámek dnes nabízí klasické i večerní prohlídky, které vedou kostýmovaní průvodci, například komorník, kněžna, nadlesní, Bílá paní či kastelán. Rovněž hravé a zábavné prohlídky určeny výhradně pro děti tak, aby byly pro ně nezapomenutelným zážitkem. Děti se tak dozví spoustu zajímavých věcí a rozhodně se krásně zabaví. K dispozici jsou také vánoční a adventní prohlídky, anebo čokoprohlídky. Co si pod nimi představit? Bude se mluvit o čokoládě a také bude možné ji samozřejmě ochutnávat.

Na zámku jsou plně vybavené pokoje rodu Thurn-Taxisů a rovněž hudební salonek, v němž působil Bedřich Smetana. Součástí zámku je i kostel Nanebevzetí Panny Marie. Zámek dále nabízí ubytování v zámeckém hotelu Maxmilián i romantické ubytování přímo na zámku v zámeckých apartmánech, výbornou gastronomii a luxusní svatby se vším všudy.

Anglický park s největším počtem labyrintů

Rekonstrukcí si prošel i zámecký anglický park, kde bylo vybudováno jedenáct labyrintů: Buxusové bludiště, Světelný labyrint, Travnatý labyrint, Tisové bludiště, Dlážděné bludiště, Palisádové bludiště, Kamenný labyrint, Provazové bludiště, Pískovcový labyrint, Grotta (prstový labyrint), Písmenkový labyrint a dále několik jezírek a kašen, kuličkové hřiště, visuté lávky, lanové centrum, amfiteátr, oranžerie, altánek nebo domeček knížete Alexandra, který bývá využíván jako ubytování pro romantické chvilky ve dvou.

Zámek Loučeň tak představuje skvělý tip pro rodinnou dovolenou s dětmi nebo pro romantické chvilky ve dvou, anebo též pro konání nezapomenutelné svatby. Rozhodně se na tomto krásném místě nikdy nebudete nudit!

Zdroje: wikipedie, eshop.zamekloucen.cz, Památky Čech, Moravy a Slezska: Pavel Juřík

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Loučeň je zámek plný zábavy pro celou rodinu. Kdysi na něm pobýval i Bedřich Smetana