Říká se, že můžete mít všechno, jen ne všechno najednou. Řeč je v tomto kontextu nejčastěji o skloubení rodiny a kariéry, což je dilema, s nímž bojuje mnoho žen a na které neexistuje jedno správné řešení.

Že mateřská dovolená nemusí automaticky znamenat zpomalení profesního růstu, se na úterním Forbes Women’s Summitu 2023 na pódiu shodla trojice úspěšných žen z byznysu a veřejné sféry – podnikatelka Jiřina Nepalová, ekonomka a viceguvernérka České národní banky Eva Zamrazilová a startupistka Karin Fuentesová.

„Začala jsem podnikat teprve ve svých šestačtyřiceti letech, přesto jsem to všechno nějak zvládla,“ přiznává Jiřina Nepalová, která dnes stojí se svými syny v čele jedné z největších českých rodinných firem, pojišťovací makléřské společnosti Renomia.

„Do té doby jsem pracovala v pojišťovnictví, v době privatizace ale najednou všichni začali podnikat, já jsem se ale bála, že to není nic pro mne. Mí synové už byli dospělí a nabídli se, že mi pomůžou, i když se musím připravit na to, že to vydržíme maximálně dva roky,“ dodává. Jejich firma nakonec letos slaví třicet let a působí už ve dvanácti zemích.

To, že ženy mohou zastávat vysoké pozice, budovat kariéru a zároveň mít rodinu, dlouhodobě prosazuje i ekonomka a viceguvernérka ČNB Eva Zamrazilová. V jednom z našich nejposlouchanějších podcastů například vyslovila myšlenku, že nejdelší rodičovská v celé Evropě je pro Češky past.

„Ženy si myslí, že dlouhou rodičovskou něco dostaly zadarmo, ale zadarmo není vůbec nic. Postupně a plíživě ztrácejí svou kvalifikaci, pracovní návyky a schopnost uplatnit se na trhu. Nevěnujeme tomuto tématu dostatečnou pozornost,“ uvedla tehdy vlivná ekonomka.

Plynulý postup své kariéry si podle ní ženy udrží jen tehdy, pokud se začnou co nejdříve po porodu zajímat o dění v oboru či si udrží kontakt s kolegy. „Znám ženy, které začaly pracovat už po šestinedělí. Samozřejmě že z domova a jen na minimální částečný úvazek. I tak jim to ale v kariéře velmi pomohlo. Zásadní je, aby se do práce vracely co nejdříve a postupně,“ vysvětluje Zamrazilová.

Všechny ženy se navíc shodly, že je zásadní neustále rozvíjet své dovednosti a vzdělávat se v nejnovějších trendech, například digitalizaci či umělé inteligenci.

Právě tím se dlouhodobě zabývá třetí z panelistek a zároveň žena z obálky dubnového Forbes Woman, Karin Fuentesová. „Ženy s účetním vzděláním často po škole nechtějí tuto práci dělat, jsou zvyklé, že jde to rutinní práci, při které zabírají většinu času činnosti typu zakládání faktur. Přesně to se snažíme měnit tak, aby se mohly věnovat jen specializované práci, kde jsou nepostradatelné,“ říká startupistka, která stojí za digitální účetní platformou Digitoo.

Ředitelka fintechového startupu přitom dodává, že pro rozvoj kariéry není nikdy pozdě, ani ale příliš brzy. Sama začala programovat už ve svých osmi letech, ve třiadvaceti už byla hlavní účetní velké nadnárodní firmy.

A podobné nové technologie přicházejí podle těchto úspěšných žen do všech oborů. „I pojišťovnictví potřebuje digitalizaci. Sama jsem proto v naší firmě iniciovala například zavedení systému Universum, které nám umožní během chvilky porovnat například dvanáct nabídek od různých poskytovatelů pojištění,“ přibližuje.

„V České národní bance je úloha mnoha lidí naopak umělou inteligencí nezastupitelná. Tím, že má banka na starosti obrovské množství činností však i já věřím, že nám s některými z nich bude moci tato technologie pomoct,“ uzavřela Eva Zamrazilová.