V rámci letošního turné Helena Vondráčková oslaví narozeniny v GoJa Music Hall

V rámci letošního turné Helena Vondráčková oslaví narozeniny v GoJa Music Hall

Tisk

helena200Ve víru turné Helena Show 2023 oslaví v tyto dny narozeniny česká zpěvačka Helena Vondráčková. Jako každoročně připravila i letos „narozeninový“ koncert, který proběhne 16. června v GoJa Music Hall. Doprovodí ji skupina Charlie Band, přičemž v průběhu večera zazní nejenom osvědčené hity, které se mezi fanoušky stále těší velké oblibě, ale písně ze 70. a 80. let v nových aranžích, či novinky z posledního studiového alba Tvrdohlavá. Jako exkluzivní host se představí Tomáš Slavíček - tanečník, choreograf a především několikanásobný mistr světa ve stepu.

 

Helena Vondráčková (*24. 6. 1947) patří mezi naše nejúspěšnější interprety, o čemž svědčí její vyprodané koncerty a neutuchající zájem fanoušků o její písně i desky. Během své kariéry nazpívala zpěvačka přibližně 1700 písniček, přičemž jejích desek se prodalo dvacet milionů. Také její letošní česko-slovenské turné Helena Show 2023 je úspěšné a vyprodané.

Začínala v polovině 60. let, kdy po vítězství v talentové soutěži Hledáme nové zpěváky, které probíhala v pražské Lucerně, nastoupila do angažmá v pražském divadle Rokoko. Jejím prvním hitem byla písnička Červená řeka. Po třech letech z divadla odešla, aby byla součástí i v zahraničí slavného tria Golden Kids. To už měla na kontě plejádu hitů stejně jako Zlatého slavíka, první Zlatou desku Supraphonu, angažmá v pařížské Olympii či účast na festivalu Zlatý kohout v Riu de Janeiru, kde se s písní Vzdálený hlas dostala až do finále, a navíc obdržela cenu nejkrásnější dívky festivalu.

helena foto1

Od roku 1971 se datuje její sólová dráha, která představuje stovky koncertů nejen doma a prakticky v celé Evropě, ale také v Jižní Americe, Japonsku, Kanadě nebo Austrálii. Dvakrát (2000, 2005) zpívala v proslulé koncertní síni Carnegie Hall v New Yorku. Úspěšná byla rovněž na mnoha písňových festivalech – nejen v tuzemsku, ale i v Tokiu, kde soutěžila dvakrát (1970, 1979), v Paříži, Athénách nebo v polských Sopotech, kde v roce 1977 získala s písní Malovaný džbánku hlavní cenu, a to Grand Prix. Od té doby v Polsku často vystupuje na koncertech i v televizi, řadu písniček natočila v polštině.

Helena Vondráčková je naší nejuniverzálnější pop zpěvačkou, o čemž svědčí její repertoár je skutečně žánrově obdivuhodný. Snad jen s výjimkou dechovky a country má spoustu písní v intencích šansonu, ale také swingu, jazzu nebo funky. Prvotřídní jsou i její nahrávky se slavnými muzikálovými a filmovými melodiemi. Své písně točila v cizojazyčných verzích, ponejvíce v němčině a angličtině, ale také ve francouzštině a polštině. Několik písniček pro ni zkomponoval známý britský hitmaker Les Reed. Ostatně už v prvních letech své závratné kariéry začala točit exportní alba případně pro světové gramofonové firmy jako Nippon Columbia, Teldec nebo Polydor.

helena foto2

Z domácích autorů pro ni komponovali nejčastěji Bohuslav Ondráček, Karel Svoboda nebo Vítězslav Hádl nebo zpěvaččin bratr Jiří Vondráček, z textařů to byli Zdeněk Rytíř, Zdeněk Borovec, Vladimír Poštulka, Pavel Vrba, Eduard Krečmar nebo Jiřina Fikejzová. A které písničky k nejpopulárnějším? Jsou jich desítky, určitě k nim patří tituly Lásko má, já stůňu, Dlouhá noc, Sladké mámení, Kam zmizel ten starej song, Já půjdu dál, A ty se ptáš, co já nebo Dvě malá křídla tu nejsou, dodnes je zpívá na koncertech.

Během let zpívala s mnoha orchestry, vedle Golden Kids to byly kapely jako Strýci, Bacily, Allegro nebo Orchestr Gustava Broma. Zajímavé je i to, že v Německu vystupovala s německou kapelou ETC, která ale nemá nic společného s českou kapelou stejného názvu, která u nás doprovázela Vladimíra Mišíka... Řadu alb natočila se studiovými kapelami, které řídili zpravidla Vítězslav Hádl nebo Helmut Sickel.

 helena foto3

K ikonickým momentům Heleniny kariéry patří i duety, kterých natočila desítky. Neuvěřitelnou jízdu v hudebním světě zaznamenala hlavně její pěvecko-taneční partnerství s Jiřím Kornem, ale nezapomenutelné jsou i starší i novější duety s Waldemarem Matuškou, Václavem Neckářem, Martu Kubišovou, Karlem Gottem, Jitkou Zelenkovou, Karlem Černochem, Martinem Maxou, Josefem Vojtkem, Leonou Machálkovou, Davidem Deylem nebo Bárou Basikovou. Originální hitem byla i písnička Bulhaři, kterou zpěvačka nazpívala (a ve video klipu i zahrála) se skupinou J. A. R.

Vedle několika televizních i filmových rolích (Šíleně smutná princezna, Zpívající film, Jen ho nechte, ať se bojí, Romance za korunu, Příliš krásná dívka, Letní romance...) na sebe výrazně upozornila v divadelních muzikálech, například v Bídnících měla postavu Fantine, v Kočkách se proměnila v Grizabellu, v Hello, Dolly! hrála, zpívala a tančila titulní postavu, zatímco v "hitmuzikálu" Mamma Mia! měla hlavní roli Donny.

Dnes je Helena Vondráčková považována za naši mezinárodně nejúspěšnější zpěvačku, která ve světě uspěla díky svému talentu, oslnivému zjevu i jazykovým schopnostem, a protože je stále IN. Je to profesionálka z obrovským rejstříkem, má neuvěřitelné charisma a silnou energii. Navíc je také zdatnou moderátorkou v televizi i na rozhlasových vlnách A další silné „zbraně“ nestárnoucí zpěvačky? Patří mezi ně prvotřídní pěvecký výkon, taneční projev, step, umění hrát na několik hudebních nástrojů, jazykové schopnosti a v neposlední řadě také její mladistvý šarm a originální kostýmy.

helena foto4

Zdroj foto: archiv


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

M. Nasir KHAN z Bali: Šperky z kokosu, perleti i plodů keřů

sperky200Šperky pro něj znamenají celoživotní zálibu, možnost realizovat se, dává do nich pozitivní energii. Ve svém obchodě na ostrově Bali nabízí M. Nasir Khan stovky originálních šperků, včetně extravagantních mohutných náhrdelníků. Všechny navrhuje a vyráb...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Čtení pro ženy? Dietnikum Blanky Hoškové

Dietnikum 200V říjnu vydalo nakladatelství Jota další román Blanky Hoškové, tentokráte s názvem Dietnikum. Co se pod nezvyklým názvem skrývá, do jakého vážného tématu se autorka pustí teď a jaká je tato kniha, to se dozvíte právě v této recenzi.

<...

Divadlo

Na podzim do divadla: Cudnost ledovců

200divO prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte. Přijměte pozvání na jedinečný projekt Cudnost ledovců do Divadla Archa.

...

Film

Mamma Mia! Pokračování letního hitu je konečně tady

mamma-mia 1Muzikál Mamma Mia! si před deseti lety získal srdce diváků po celém světě a ti od té doby doufali, že se dočkají pokračování osudů bláznivé Donny a jejich blízkých. Jejich čekání je konečně u konce – a mohou se těšit hned na dva příběhy!