V boji proti Rusku – Ruský dobrovolnický sbor

Ve válce za ukrajinskou nezávislost nebojují jen Ukrajinci, ale i tisíce příslušníků dalších národů. V tuto chvíli však nemáme na mysli jednotlivce z celého světa, kteří se dobrovolně přihlásili po vypuknutí války, ale skupiny pocházející z ruským režimem utlačovaných národů, včetně samotných Rusů. Jejich motivace může být různá nebo jako v případě Ruského dobrovolnického sboru přímo, slušně řečeno, kontroverzní. Pokusili jsme se sesbírat známá fakta, oproštěná od propagandy obou stran. Množství informací je nicméně s ohledem na rodiny bojovníků v Rusku stále předmětem mlžení a utajení.

Ruský dobrovolnický sbor (Русский добровольческий корпус, РДК) je na Ukrajině vytvořená polovojenská jednotka složená z ruských občanů. Založena byla po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu v srpnu 2022. Jejím deklarovaným cílem je bojovat proti ruské vládě pod vedením Vladimíra Putina a po vítězství chtějí vytvořit stát v etnických hranicích (ruský etnostát), který se zbaví “kolonií” a menšin. Současným velitelem je Denis Kapustin, pravým jménem Denis Nikitin. Jednotka není oficiální součástí ozbrojených sil Ukrajiny.

Denis Kapustin, známý pod svým nom de guerre jako Denis Nikitin, zakladatel a velitel RDS

Zakladatel jednotky Denis Nikitin je známý ruský neonacista, bývalý fotbalový chuligán, zápasník a pořadatel MMA zápasů a majitel otevřeně rasistické značky White Rex. Nikitin od počátku podporoval ukrajinský Majdan a také prapor Azov již od jeho počátku, ale po jeho “denacifikaci” spolupráce slábla a byla ukončena zhruba okolo roku 2019.

RDS na rozdíl od Legie Svobodu Rusku nehledá své bojovníky v řadách zajatých Rusů, ale spoléhá se převážně na ruské radikály žijící na Ukrajině. Rusko by se podle šéfů jednotky mělo vzdát nejen svých imperialistických ambicí, ale i dosavadních neruských území a soustředit se pouze na blahobyt etnických Rusů. Neruským národům a menšinám v současném Rusku podle svých slov nabízí sebeurčení.

Ruský dobrovolnický sbor se v ukrajinské Irpini zúčastnil tiskové konference 31. srpna 2022, kde údajně společně s Legií Svoboda Rusku a Národní republikánskou armádou podepsal společnou, takzvanou Irpiňskou deklaraci “o společné opozici proti Kremlu”. RDS ve svém prohlášení později uvedl, že původní formát setkání měl být o něčem jiném a jeho delegace nepodepsala žádné dokumenty, ani nepřijala bílo-modro-bílý prapor jako svůj symbol.

Fotografie z telegramového kanálu RDS; muž zcela vpravo s nášivkou POA (Ruská osvobozenecká armáda)

Místo toho používá RDS prapor Bílé armády Sergeje Markova z ruské občanské války. Markov vedl “bílé” proti bolševikům na ukrajinském území, což symbolizuje pokračování boje. Často viděný znak pak tvoří stylizovaný meč vycházející z odznaku “pervopochodniků”, vojáků bílé armády, kteří se zúčastnili “ledového” ústupu na Kubáň po porážce na jižní frontě v zimě 1918. K vidění je i symbolika druhoválečné Ruské osvobozenecké armády Andreje Vlasova. Jednotka si za svého patrona zvolila M. Larionova, umělce a člena bílé emigrace. Heslem je “Sláva Ukrajině, Sláva Rusku!”

V říjnu 2022 jednotka zveřejnila svůj manifest, kde se identifikovala jako součást ozbrojených sil Ukrajiny. Mluvčí ukrajinské armády však později uvedl, že RDS je nezávislá skupina. Jednotka má údajně kontakty v armádě, ale operuje v “šedé zóně”. Domníváme se, že jednotka skutečně nespadá pod Ozbrojené síly Ukrajiny, ale jedná se spíše o projekt řízený rozvědkou.

Ukořistěné ruské BTR-82A

Jednotka se přihlásila k incidentu z 2. března 2023, kdy došlo k překročení hranic u Ljubečane. Příslušníci RDS zde natočili video, ve kterém vyzvali Rusy k povstání a boji proti vládě. Ruské úřady tvrdí, že útočníci zahájili palbu na automobil, kde zemřeli dva civilisté. V rámci odplaty udeřila Ruská federace raketami proti ukrajinské civilní infrastruktuře. Ukrajina se od útoku oficiálně distancovala.

6. dubna 2023 údajně RDS znovu překročil hranice Brjanské oblasti u vesnice Slučovsk. Navzdory tomu, že ruské úřady uvedly, že narušení hranic bylo odraženo, jednotka zveřejnila video, ve kterém se pohybuje ve vesnici.

Členové RDS a Legie se zajatými “krajany” v Nové Tavolžance

22. května 2023 zahájil RDS společně s Legií Svoboda Rusku rozsáhlý nájezd na ruskou Belgorodskou oblast v prostoru Grajvoronu. Rebelové obsadili několik pohraničních vesnic a osad, stanoviště pohraniční stráže a ukořistili zbraně a techniku. Guvernér oblasti vyhlásil krizový plán edelvajs. Nájezd byl ukončen po asi 24 hodinách. Dva členové RDS byli údajně zranění, Legie uvedla ztráty dva mrtví a deset zraněných. Ukrajinská strana podle vyjádření představitelů ruských povstaleckých jednotek poskytla pouze zdravotnický materiál, palivo a potraviny.

Ruský dobrovolnický sbor na společné fotografii s Legií Svoboda Rusku

Prvního června zahájil RDS společně s Legií společný nájezd opět do Belgorodské oblasti. Oba útvary dosáhly velké vesnice Nová Tavolžanka, která leží asi 3,5 kilometru od hranic a uvedly, že podnikají útoky na město Šebekino. Navzdory prohlášením o počátku osvobozování Ruska se nicméně nájezdníci nepokoušeli o instalování žádné správy nad kontrolovanými oblastmi. Rozsah nájezdu i počet zúčastněných není možné ověřit. Hovoří se o 10-70 militantech s podporou tanků a obrněných vozidel. Kremelské odhady jejich ztrát se pohybují okolo 50 “ukrajinských teroristů”, 4 obrněných vozidel a jednoho salvového raketometu Grad. 4. června byl vyzván gubernátor oblasti Gladkov k setkání v Šebekinu, kde mělo dojít k diskuzi “o situaci v regionu a budoucnosti Ruska” výměnou za dva zajaté ruské vojáky. Gladkov nabídku přijal, ale ve smluvený čas nedorazil a zveřejnil video, kde řekl že s vrahy a teroristy nevyjednává a zajatci už byli stejně popraveni. Legie následně vydala prohlášení, že zajaté Rusy předá ukrajinské armádě.

Během tohoto nájezdu měl být zastřelen plukovník ruských ozbrojenych sil Andrej Stesev. Militanti jej obviňují z válečných zločinu v Čečensku, Jugoslávii, Abcházii i na Donbasu. Tato informace nicméně nebyla dosud nezávislé potvrzena.

Ke dni vydání článku (7.6.2023) není zřejmé, zda tento nájezd ještě na probíhá. Objevují se sice nová videa, ale nedá se ověřit, že byla natočena po 6. červnu.

Převzato z valka.online

Konzervativní noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Konzervativní noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme