Zde může být vaše reklama.

Dva ocenění z Hané Ceny fair play převzali zachránci životů

Ceny fair play převzali zachránci životů

foto: archiv redakce

09. 06. 2023 - 00:04

Dnes byly předány Ceny fair play, kde je hlavním organizátorem Český klub fair play, který zastřešuje Český Olympijský výbor. Předsedkyní klubu je Šárka Strachová, držitelka bronzové medaile v alpském lyžování ze ZOH 2010. Ceny převzali zachránci životů, děti, trenérky Soukalová a Jílková a také novinář. Oceněni byli Richard Šmída z Prostějova a také hráč SK Sigma Matěj Mikulenka.

Hlavní cenu Českého klubu fair play za kariéru získala atletická trenérka Jana Jílková a bývalá běžkyně na lyžích, trenérka biatlonu Gabriela Soukalová.

Diplomy za férová gesta získali hokejista Petr Jelínek, Matěj Sedláček, orientační běžec Jan Strýček, bobisté Adam Dobeš, Ondřej Hrazdil a Michal Dobeš, triatlonista Oldřich Hofírek, atlet Lukáš Olah, atletky Gabriela Veigertová, mladá šachistka Eliška Císařová, reprezentantka v turistickém závodě Tereza Machová či děti z kroužku mladých hasičů SDH Planá ve složení Kristýna Trávníčková, Adélka Vítů, Viola Cibulková, Klára Kolářová a Františka Křížková.

Cena za záchranu života putovala do Olomouckého kraje, do Prostějova, převzal ji mechanik České silniční cyklistické reprezentace Richard Šmída, který po těžké nehodě v závodě Českého poháru v Kyjově zachránil život rakouského jezdce Marka Friedricha.

Jakub Červinka zase v relaxačním centru plaveckého bazénu v Rychnově nad Kněžnou pomohl sedmdesátiletému muži se srdeční zástavou. Mladému muži se srdečním kolapsem pomohli také Josef Paroubek, Pavel Řačák, a Jiří Tománek při utkání fotbalové I. třídy mezi Slavojem Rohatec a Sokolem Hroznová Lhota. A devatenáctiletý hráč Sigmy Olomouc Matěj Mikulenka, který se vracel z kontroly operované nohy v Praze, přispěl k záchraně muže, jehož ve vlaku postihl infarkt.

Další články