Na minutku

Zlín Film Festival. Zlatý střevíček získala zahraniční produkce i česká herečka Zlata Adamovská

Zlín Film Festival. Zlatý střevíček získala česká herečka Zlata Adamovská v Magazínu KULT* Brno
Festival

Zlín Film Festival vyhlásil vítěze a udělil ocenění Zlatý střevíček. Mezi nejlepší filmy pro děti a mládež se zařadily snímky To je hustý, kámo, Svět podle Georgie, Delegace a Krab. Herečka Zlata Adamovská převzala cenu za přínos české kinematografii v kategorii děti a mládež. Festival přilákal tisíce diváků, nabídl doprovodný program i dražbu filmových klapek.

Letošní třiašedesátý ročník Zlín Film Festivalu přinesl sto třicet dva soutěžních snímků. Zlatý střevíček za celovečerní film pro děti získal německý film To je hustý, kámo. Britský film Svět podle Georgie obdržel ocenění v kategorii filmů pro dospívající a jako nejlepší film pro mládež porota vybrala snímek Delegace z Polska, Izraele a Německa. V kategorii krátkých animovaných filmů získal cenu polsko-francouzský film Krab.

Dvě ceny dostali také tvůrci norského Titina, psí polárnice, švédského Forever a australského filmu Krajina uvnitř. Z české tvorby porotu zaujal studentský dokument Všechno v pořádku, brambory na řádku.

Festival přilákal více než dva a půl tisíce akreditovaných hostů a třiadvacet tisíc diváků. Doprovodný program návštěvníkům nabídl filmy z různých zemí, včetně talk show Život je takovej, ve které se osobnosti ze světa filmu zpovídaly ze svých zážitků.