saty-bezpecnostni-pas-interier-seat-zena-holka

Někteří nechápou, proč by se měli v autě poutat. Důvod je přitom v bezpečnosti, ale nakonec i ohleduplnosti

Autor: Anina Russová - Zdroj: Policie ČR - Foto: SEAT - 9. 6. 2023


Občas narážíme na diskuze týkající se bezpečnostních pásů. A překvapuje nás, kolik lidí je stále považuje za nedůležité. Narazili jsme dokonce i na ty, kteří tvrdí, že je jejich věc, zda jsou nebo nejsou připoutaní. Vždyť tím přece nikoho neohrožují. Velmi se ale pletou.

Zákon i ohleduplnost

V prvé řadě je potřeba připomenout, že bezpečnostní pásy nařizuje zákon. A to pro všechny členy posádky, včetně malých dětí, kde pásy nahrazují dětské autosedačky. Za porušení této povinnosti se řidiči připisují dva trestné body a počítat je potřeba i s pokutou do 2000 Kč na místě a do 2500 Kč ve správním řízení.

Mnohem důležitější je ale bezpečnost. A to nejen samotného (ne)připoutaného, tak posádky. Důvodem je prostá fyzika. Pokud totiž auto nabourá, nepřipoutané tělo pokračuje stejnou rychlostí směrem vpřed. A to dokud nenarazí na čelní sklo, volant nebo airbagy. Problém také je, že takto letící tělo může zranit, ale i zabít ostatní členy posádky. A poutat se musíte, i když v autě máte airbagy. Jde totiž jen o doplňkový bezpečnostní systém. Náraz do něj může být devastující. „Airbag je doplňkový bezpečnostní systém, který je v okamžiku aktivace vystřelen rychlostí kolem 300 km/h. Pokud nejste připoutaní, nečeká vás nafouknutý airbag, nýbrž letící střela, která má na tělo devastující účinek. S vysokou pravděpodobností vás zraní, v horším případě i zabije,“ popsala tisková mluvčí policie Markéta Johnová.

Airbagy mohou zachránit život, ale bez bezpečnostního pásu mohou naopak zabíjet

A její kolegyně Hana Štefflová pak doplnila: „Na předním sedadle s airbagem nepřepravujte osobu menší 150 cm. Airbag je totiž konstruován tak, že počítá s osobou vyšší než 150 cm. Nižším osobám může při aktivaci způsobit vážná zranění v obličeji, v horším případě dokonce smrt zlomením vazu.“

A nakonec tu máme ještě jeden nezanedbatelný fakt. Použití bezpečnostních pásů výrazně zjednodušuje a zrychluje práci záchranářům a hasičům.

Štítky: , ,

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru