Fabiánová, Ferková, Giňa. Poslechněte si povídky romských autorů v překladu Mileny Hübschmannové!

Tera Fabiánová: Tulák

Vlastimil Brodský jako pes Tulák v povídce romské spisovatelky. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Vlastimil Brodský
Připravila: Milena Štráfeldová
Překlad: Milena Hübschmannová
Režie: Markéta Jahodová
Natočeno: v roce 1999

Beletristka, básnířka a fejetonistka Tera Fabiánová se narodila roku 1930 v romské osadě na Slovensku. Později se rodina přestěhovala do Čech za lepšími pracovními příležitostmi. Významnou část svého života pracovala Fabiánová v ČKD jako jeřábnice. Byla jednou z prvních autorek píšících v romském jazyce a široké veřejnosti je její tvorba známá díky publikaci básně Štěstí přichází ke mně v pražském metru v rámci projektu Poezie pro cestující.

Romská pohádka

Tulák je nespoutaný pes s chutí do života. Ve stejnojmenné knize vydané roku 1991 dvojjazyčně (romsky s českým překladem Mileny Hübschmannové) sledujeme jeho pendlování světem, v němž i přes nestálou a neposednou povahu pocítí pouto k romské rodině a zejména k jejím dětem. Ze psího vyprávění tušíme nenápadné bratrství s Romy.

„Večer mě našla jedna stará gádži,“ povídá Tulák, jako kdyby nahlížel na svět z romské perspektivy. „Já byl kudrnatý, malý, oni velcí, tlustí, krátkosrstí,“ popisuje svou rozdílnost od ostatních psů neustálý hledač, zvídavec s velkým srdcem.

Tulák může být vnímán jako povídka, ale navzdory těžkým tématům také jako pohádka – ostatně romská pohádka je i podtitul na přebalu knihy. Je to nejen pohádka pro dospělé, jež má v romském vypravěčství velkou tradici, ale také pro děti. Skrze psí příhody tušíme rasovou i sociální nerovnost a bez eufemismu jsou líčeny mnohé životní tragédie. Právě tato přímost je pro Tuláka i další romská vyprávění typická, přesto je to příběh plný hravosti a veselosti.

Pohádka byla Janou Ševčíkovou zfilmována pod názvem Tulakóna roku 1986. V roce 1999 se rozhlasovým Tulákem v režii Markéty Jahodové stal Vlastimil Brodský.

autoři: Milena Štráfeldová , Alina Aubrechtová Mirakjan | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související