Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Biografický slovník Jihlavy zmapuje kolem 200 osobností. Bude to vzpruha pro jihlavskou identitu, říká historik Fasora

Zhruba dvě stovky osobností, které jsou spjaté s Jihlavou, představí nový biografický slovník. Ten by měl být vydán v roce 2026. Jeho obsahem bude představení významných osob, a to od středověku až po současnost.

Záměr dnes novinářům představil kolektiv autorů pod vedením profesora Lukáše Fasory z Historického ústavu brněnské Masarykovy univerzity.

Biografický slovník Jihlavy bude vydán nákladem 1500 kusů. Další případný dotisk by následoval v případě, že mezi čtenáři bude o dílo zvýšený zájem. „Je to, podle mě, logické pokračování publikace Dějiny Jihlavy, která vyšla před 14 lety. Jsem rád i za to, jak se k tomu postavili zastupitelé, protože téměř všichni souhlasili. Cena, kterou to město bude stát, se určitě vrátí. A určitě najdeme i partnery, jihlavské místní podnikatele, kteří se na tom budou podílet. Takže tu určitě zafunguje taková lokální hrdost,“ zmínil Petr Ryška, primátor města Jihlavy. Město se na vydání slovníku bude podílet finančně, na přípravu a tisk poskytne zhruba tři miliony korun.

Jak doplnil profesor Masarykovy univerzity, řada osobností, které budou součástí slovníku, mají opravdu velký přesah i mimo město. „Jsou to často lidé až světového záběru, myslím tím třeba jihlavské misionáře," řekl Lukáš Fasora.

Lukáš Fasora, profesor z Historického ústavu brněnské Masarykovy univerzity

Reprezentativní publikace

Podle něj si Jihlava určitě zaslouží reprezentativní publikaci. „Dějiny Jihlavy nasadily poměrně vysokou laťku, měla dobrý ohlas i u čtenářů, dobře se prodávala. Měli jsme i další nápady, ale nakonec jsme se vydali touto cestou, protože se nám to i pro občany Jihlavy zdálo nejvíce zajímavé téma,“ vysvětlil Fasora.

Na sepsání slovníku s abecedně řazenými jmény se budou podílet kromě historiků z Brna, Olomouce či Prahy také pracovníci Muzea Vysočiny Jihlava, Oblastní galerie Vysočiny a především Státního okresního archivu v čele s ředitelkou Renatou Piskovou. „Je nutno zmínit, že jsem na to pyšná, že většina odborných zaměstnanců našeho archivu, ale i všech regionálních paměťových institucí, se do toho zapojí. To je důkaz toho, že zde působí natolik erudovaní odborníci, kteří jsou schopni na dané vysoké práci tu práci vytvořit,“ zmínila na tiskové konferenci ředitelka Renata Pisková.

Ve slovníku budou představeny zhruba dvě stovky osobností, a to i včetně několika současných, žijících. „Žijící osobnosti, to je pro nás metodologický oříšek, hledáme reprezentativní osoby, ty žijící ve společnosti vzbuzují nejvíce kontroverze. Z těch současných se ve slovníku objeví lidé za posledních třicet let, bude jich maximálně dvacet. Jsme k posledním třiceti letům opatrnější,“ vysvětluje Lukáš Fasora.

Nevšední záležitost 

Podle primátora Ryšky je v Jihlavě spousta významných osobností a určitě není lehké jejich jména vybírat. „Zdaleka tam nebudou všichni, na které může být Jihlava hrdá,“ myslí si Ryška.

Jak podotknul Fasora, větší města, která mají univerzitu, podobnými slovníky většiny již disponují. „Třeba univerzity si vytváří vlastní slovníky významných profesorů, ale je to hodně vázané na to prostředí. Tam, kde jsou badatelé spojení s vysokou školou, takový slovník je. Ale určitě to není všední záležitost. Myslím, že Jihlava tím předbíhá mnohá krajská města, když něco takového bude mít. Bude to vzpruha pro jihlavskou identitu,“ je přesvědčený brněnský historik.

Na tvorbě slovníku se bude podílet dvacet odborníků. „Redakční rada má deset členů, stejný počet bude mít i kolektiv autorů,“ vyčíslila Renata Pisková.

Renata Pisková, ředitelka Státního okresního archivu v Jihlavě 

Většinu osobností, které budou ve slovníku zastoupeny, budou tvořit muži. Podle Fasory se odborníci snažili do slovníku zařadit co nejvíce žen, ale nebylo to příliš snadné. Uvedl, že ženy, jež jsou spjaté s Jihlavou, budou tvořit osm až deset procent. „Zde je důležité vycházet z otázky postavení žen ve společnosti v historii. Nelze předpokládat, že třeba v 18. století existovaly úspěšné političky a vědkyně. Přístup ke vzdělávání žen se výrazně až ke konci 19. století a pak výrazně až po vzniku Československa,“ vysvětluje Pisková. Doplnil ji Lukáš Fasora s tím, že v chystaném slovníku jsou zapojeny ženské osobnosti působící až za posledních 70 až 80 let. „Zejména jde o výrazné osobnosti místního německého obyvatelstva a z intelektuálních a uměleckých kruhů,“ říká historik Lukáš Fasora.

O kom si přečteme? 

Biografický slovník Jihlavy, který by měl vyjít zhruba za tři roky, představí například filologa Antona Gregora Dankovského, reformátora Josefa Höfera, absolventa jihlavského gymnázia a ministra Emmericha Czermaka, germanistu Franze Jelínka, knihovníka a novináře Jana Mášu, z novějších osobností to budou například bratři Holíkové.

Ohodnoť článek

Foto Lenka Dvořáková

Štítky slovník, osobnost, biografie, historie, současnost, publikace, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Biografický slovník Jihlavy zmapuje kolem 200 osobností. Bude to vzpruha pro jihlavskou identitu, říká historik Fasora | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.