Washington Post: Saúdský korunní princ pohrozil Spojeným státům „velkými“ ekonomickými bolestmi uprostřed ropných sporů


Číst  průjmotvůrný český  mainstream je  skutečně  většinově sebepoškozování. I když  výjimky  se  vždycky najdou. Nicméně opravdu se  vyplatí čas  investovat  do  minimálně prolétnutí  těch  nejechtovnějších informačních sloupů  světové liberální demokracie, protože  co tam si ve srovnání  s  tuzemskými  slouhovskými  psáči a intervjůky  dovolí….nad  tím  tuzemci  svobodomyslného a nikoliv  toho jedině a vždycky  správného názoru,  zůstává  občas  rozum stát!

Takže  si  , už zase  dáme  Washington Post a  jeho

Saudi crown prince threatened ‘major’ economic pain on U.S. amid oil feud

podle překladače

Saúdský korunní princ pohrozil Spojeným státům „velkými“ ekonomickými bolestmi uprostřed ropných sporů

Poté, co prezident Biden přísahal, že uvalí na Saúdskou Arábii „důsledky“ za loňské snížení produkce ropy, Mohammed bin Salmán soukromě pohrozil přerušením vazeb a ekonomickými odvetnými opatřeními, podle tajného dokumentu amerických tajných služeb.

Loni na podzim prezident Biden slíbil, že uvalí na Saúdskou Arábii „důsledky“ za její rozhodnutí snížit produkci ropy uprostřed vysokých cen energií a rychle se blížících voleb ve Spojených státech.

Na veřejnosti saúdská vláda hájila své kroky zdvořile prostřednictvím diplomatických prohlášení. V soukromí však korunní princ Mohammed bin Salman podle utajovaného dokumentu, který získal The Washington Post, pohrozil, že zásadně změní desítky let trvající americko-saúdské vztahy a uvalí na Spojené státy značné ekonomické náklady, pokud se mstí za omezení ropy.

Korunní princ tvrdil, že „už nebude jednat s americkou administrativou“, uvádí dokument a slibuje „hlavní ekonomické důsledky pro Washington“.

O osm měsíců později Biden ještě neuvalil na arabskou zemi důsledky a Mohammed pokračoval v jednání s nejvyššími americkými představiteli, jako tento týden s ministrem zahraničí Antonym Blinkenem v přímořském saúdském městě Jiddah.

Není jasné, zda byla hrozba korunního prince sdělena přímo americkým úředníkům nebo zachycena prostřednictvím elektronického odposlechu, ale jeho dramatický výbuch odhaluje napětí v jádru vztahu, který je dlouho založen na ropě za bezpečnost, ale rychle se rozvíjí s rostoucími zájmy Číny. na Středním východě a ve Spojených státech hodnotí své vlastní zájmy jako největší světový producent ropy.

Dokument amerických zpravodajských služeb byl šířen na platformě pro zasílání zpráv Discord jako součást rozsáhlého úniku vysoce citlivých materiálů národní bezpečnosti.

Mluvčí Národní bezpečnostní rady uvedl, že „nejsme si vědomi takových hrozeb ze strany Saúdské Arábie“.

„Obecně takové dokumenty často představují pouze jeden snímek okamžiku a nemohou poskytnout úplný obraz,“ řekl úředník pod podmínkou anonymity, aby diskutoval o zpravodajské záležitosti.

„Spojené státy pokračují ve spolupráci se Saúdskou Arábií, důležitým partnerem v regionu, na prosazování našich společných zájmů a společné vize bezpečnějšího, stabilnějšího a prosperujícího regionu propojeného se světem,“ dodal úředník.

Velvyslanectví Saúdské Arábie ve Washingtonu na žádost o komentář nereagovalo.

Mohammed (37) je de facto vládcem Saúdské Arábie poté, co ho jeho otec král Salmán jmenoval v roce 2022 premiérem.

 Biden, který se zavázal, že ze Saúdské Arábie udělá ze Saúdské Arábie „vyvrhele“, jako prezidentský kandidát , s korunním princem téměř nekomunikuje, ale prezidentovi hlavní asistenti s ním postupně obnovili vztahy v naději, že oba národy mohou spolupracovat na naléhavých otázkách, včetně dlouho hledané mírové dohody v Jemenu, trvalého příměří v Súdánu, protiteroristické výzvy a pokračujících neshod ohledně dodávek ropy.

Zlepšený vztah zklamal obhájce lidských práv, kteří doufali v ostřejší rozchod s královstvím ve světle role Mohameda při jeho roli ve válce v Jemenu a hodnocení americké zpravodajské komunity, že v roce 2018 nařídil vraždu publicisty Washington Post Jamala Khashoggiho .

Princ popírá, že by nařídil vraždu, ale připustil, že se to stalo „pod mým dohledem“.

Američtí představitelé tvrdí, že americko-saúdský vztah je příliš důležitý na to, aby se nechal uvadnout vzhledem k ekonomickému a politickému vlivu Rijádu a námluvám Pekingu s tradičními americkými partnery na Blízkém východě.

„Společně můžeme řídit skutečný pokrok pro všechny naše lidi, nejen abychom řešili aktuální výzvy nebo krize, ale také abychom načrtli pozitivní vizi pro naši společnou budoucnost,“ řekl Blinken ve čtvrtek na společné tiskové konferenci v Rijádu po boku Saúdské Arábie.

Blinken se v úterý během této třídenní návštěvy království setkal s korunním princem, také známým jako MBS, na hodinu a 40 minut, uvedli američtí představitelé. Muži vedli „upřímný, otevřený“ rozhovor, který zahrnoval úsilí USA zprostředkovat normalizaci mezi Izraelem a Saúdskou Arábií, konflikt v Jemenu, lidská práva a boje v Súdánu.

Po Blinkenových schůzkách se zdálo, že přetrvávají neshody ohledně ambicí Saúdské Arábie vyrábět jadernou energii, kterou Washington a další považují za potenciální riziko šíření jaderných zbraní, a názoru, že Spojené státy mají právo napomínat království kvůli jeho stavu v oblasti lidských práv.

Ministr zahraničí Saúdské Arábie poznamenal, že zatímco Rijád by uvítal podporu USA při budování svého civilního jaderného programu, „jsou tu další, kteří se o to ucházejí“, což je nepříliš jemná připomínka, že by království mohlo na základě iniciativy prohloubit spolupráci s Čínou.

Pokud jde o lidská práva, odpověděl vzdorovitě a řekl, že saúdští vůdci „nereagují na tlak“.

„Když něco děláme, děláme to v našem vlastním zájmu. A nemyslím si, že by někdo věřil, že tlak je užitečný nebo účinný, a proto to není něco, o čem budeme byť jen  uvažovat,“ řekl.

Blinkenova návštěva završuje v posledních měsících stálý proud amerických setkání na vysoké úrovni v království, včetně cest poradce pro národní bezpečnost Jakea Sullivana, ředitele CIA Williama J. Burnse, Bidenova nejvyššího poradce pro Blízký východ Bretta McGurka a jeho vysokého úředníka pro energetickou bezpečnost Amose. Hochsteina.

Zdá se, že nárůst schůzek slouží jako protiváha mrazivých osobních vztahů mezi Bidenem a MbS, řekl David Ottaway, odborník na Perský záliv z Wilsonova centra, s tím, že oba vůdci spolu nemluvili od jejich setkání v Rijádu loni v červenci.

„Bidenova administrativa se rozhodla, že musí přijít na to, jak pracovat s MBS, i když Biden a on spolu stále nemluví,“ řekl Ottaway.

Země bohatá na ropu se snažila prezentovat jako globální hráč, který není ukotven ve Washingtonu. V posledních měsících byl Rijád na diplomatických tripech , ukončil nepřátelství v Jemenu, obnovil vztahy s úhlavním nepřítelem Íránem , pozval syrského prezidenta Bašára Asada zpět do Arabské ligy po více než desetiletém zákazu a ukončil regionální spory. s Katarem.

„Rijád se vrací k tradičnější zahraniční politice, která se vyhýbá konfliktům a upřednostňuje přizpůsobení se soupeřům,“ řekl Bruce Riedel, expert na Blízký východ z Brookings Institution.

Dramatické změny v saúdské zahraniční politice přicházejí v okamžiku, když Washington hledá saúdskou pomoc v některých regionálních záležitostech. Dny před Blinkenovým příchodem Saúdská Arábie oznámila, že v červenci opět omezí těžby ropy nad rámec širší dohody OPEC Plus o omezení dodávek ropy ve snaze zvýšit ceny – což je krok proti Bidenově administrativě.

„Administrativa má pro Blinkena velký program na spolupráci se Saúdy: udržení příměří v Jemenu, dosažení téhož v Súdánu, boj proti ISIS a především to, aby se ceny ropy nevymkly kontrole,“ řekl Riedel.

Nejtěžší ze všeho se zdá být normalizace vztahů mezi Saúdskou Arábií a Izraelem, zvláště když se izraelsko-palestinské napětí zhoršuje za vlády krajně pravicové koalice v čele s premiérem Benjaminem Netanjahuem.

„Biden dal velkou prioritu na zajištění saúdského veřejného uznání Izraele. Je nepravděpodobné, že by chyběl vážný pokrok na palestinské frontě,“ řekl Riedel. „Palestinská otázka má v království stále hluboký ohlas, zejména u krále Salmana.“

Některé kroky saúdské vlády potěšily představitele USA, včetně její pomoci Ukrajině oznámené během únorové návštěvy ministra zahraničí v Kyjevě a jejích plánů na velké objednávky proudových letadel Boeing.

Vztah Saúdské Arábie s Čínou, kterou Spojené státy považují za svého největšího ekonomického a bezpečnostního konkurenta, rezonoval také během Blinkenovy tiskové konference v Rijádu. Nejvyšší americký diplomat popřel jakýkoli náznak, že by Spojené státy nutily Saúdskou Arábii, aby si vybrala mezi Washingtonem a Pekingem.

Druhý uniklý dokument amerických tajných služeb z prosince varoval, že Saúdská Arábie plánuje rozšířit svůj „transakční vztah“ s Čínou pořízením dronů, balistických střel, řízených střel a systémů hromadného sledování z Pekingu. Američtí představitelé ale tvrdí, že tato varování byla přehnaná a nenaplnila se.

Saúdskoarabský ministr zahraničí, když byl na čtvrteční tiskové konferenci dotázán na vztah jeho země s Čínou, trval na tom, že nejde o hrozbu pro dlouhodobé bezpečnostní partnerství Saúdské Arábie se Spojenými státy.

„Čína je druhou největší ekonomikou světa. Čína je naším největším obchodním partnerem. Takže přirozeně existuje mnoho interakcí… a tato spolupráce pravděpodobně poroste,“ řekl. „Stále však máme silné bezpečnostní partnerství s USA. Toto bezpečnostní partnerství je obnovováno téměř denně.“


Tak takhle popisuje  Washington Post  vztahy  mezi Velkým bílým otcem z Washingtonu, před  kterým se  odjakživa  všichni plazí a  faktickým šéfem Saudské Arábie!!! Před nějakými 20 roky  nemožné!!§ Opakuji nemožné!

Dnes  se  Saudi nerozpakují Američany  doslova vyfuckovat, kdykoliv  se jim zdá,  že  to strejda  Sam se  strkáním svého nosu  do jejich záležitostí  zase začíná přehánět!

Nejen že  Biden neudělal  z MbS  světového vyvrhele, nýbrž k němu  loni osobně a potupně  dojel do Rijádu. A nyní v kyvadlové  diplomacii tamtéž  pokračují jeho nejvyšší a nejbližší  persony. Kteří  na tiskovkách následně hovoří, jako když másla  ukrajuje, jak by  určitě  řekl můj táta.

Časy se prostě mění. A hodně!  Jen v českých redakcích a především ve  Strakovce  si toho ještě nevšimli a  zřejmě ani dlouho nevšimnou.

Dám kontrolní otázku  – myslíte, že  si tohoto textu WP  všimnou v nějaké  velké tuzemské redakci, protože tam všude  WP  čtou? Nebo , jako vždycky u podobných věciček budou parodovat  Němou barikádu a její  Ideologičtí diverzanti z Wall Street  no passaran?!

Že se tak hloupě  ptám….

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.