Split bude trestat neukázněné turisty

blank

Město na počátku tohoto roku přijalo novou vyhlášku na ochranu veřejného pořádku. V souvislosti s blížící se turistickou sezonou je proto ve Splitu nutno dbát na řadu omezení. Vyhláška se zaměřuje na narušování občanského soužití ve městě, nejvíce pak v historické části. Město například varuje před koupáním ve veřejných fontánách.

V praxi vyhláška postihuje konzumaci alkoholu na veřejném prostranství, spaní na veřejných prostranstvích, rušení nočního klidu nebo koupání ve fontánách či poškozování památek. Za takové chování hrozí pokuta 150 až 300 eur. Obdobnou právní úpravu přijal dříve Dubrovník nebo Hvar na stejnojmenném ostrově.

blank

Ministerstvo zahraničních věcí doporučuje českým turistům, aby se předem seznámili s podmínkami v daném místě pobytu a respektovali veřejná značení. Město také vyvěsilo zásadní informace na turisticky nejfrekventovanějších místech.

blank

Během roku 2019 před pandemií covidu město ve střední Dalmácii navštívil milion turistů. Nejvíce jich dorazilo z Ameriky, zhruba 100 000, těsně za nimi se umístili Britové. Následovali Němci, Francouzi, Australané a Italové. Do Splitu dorazilo i 75 000 Chorvatů.

Foto: Tomáš Ondra 

Scroll to Top