Místo litování raději pomáhám, říká dobrovolnice. Volný čas věnuje seniorům

  10:40
Poznáte ji podle nakažlivého smíchu, přirozené laskavosti a chundelaté jezevčice Tailinky, která jí věrně krouží pod nohama. Elán by mohla rozdávat, což také po bezedných hrstech dělá. Jako poetická kamelotka soucitu věnuje dobrovolnice Jitka Nováková svůj volný čas bez nároku na odměnu seniorům v kolínském Domově Clementas.

Jitka Nováková říká, že když pomáhá druhým, je šťastná a vděčná. Její empatii oceňují i dědečkové a babičky z kolínského Domova Clementas, kam ji doprovází její jezevčice. | foto: Jakub Stadler, MAFRA

„Odcházím, až když mají úsměvy na tvářích. To je pro mě ta největší odměna, která mi dává smysl,“ říká „éterická filantropka“ Nováková.

Měla jste už od dětství vlídný vztah ke starším lidem?
Jako malá holka jsem trávila víkendy a prázdniny u prarodičů v Týnci nad Labem. Dodnes moc ráda vzpomínám, jak jsme s babičkou třeba vařily nebo zahradničily. Bohužel odešla velmi brzy, bylo mně sedmnáct. Tedy ve věku, kdy bych s ní mohla sdílet mezníky dospívající dívky, jako jsou první lásky nebo maturita. Právě v těchto chvílích mi moc chyběla. Možná mi ji babičky tady v domově trochu vynahrazují. Po jejím odchodu jsem trávila hodně času s dědou, chodili jsme na kafíčka, jezdili na výlety. Měli jsme krásný vztah, byl to můj parťák do nepohody. Nejspíš i proto, že moc ráda poslouchám příběhy.

Domovy pro seniory bývají jejich bezednými studnicemi, to si tady musíte libovat…
To ano, třeba nedávno mi tady pan Václav barvitě vyprávěl, jak býval v mládí zakřiknutý a jak ho pak zčistajasna sbalila manželka (úsměv). Často se stává, že mi senioři své příběhy i několikrát zopakují, protože si nepamatují, že mi je už vyprávěli. Mně to ale vůbec nevadí. Mám radost, že si mohou zavzpomínat.

V domově na mě koukali jako „z jara“ a divili se, že chci jen tak pomáhat.

Vystudovala jste gymnázium v sousední Kutné Hoře. Kam jste se vydala dál?
Už od šestnácti let jsem jezdila s dětmi na letní tábory a táhlo mne to ke speciální pedagogice. Po maturitě jsem se šla zeptat do jedné kutnohorské organizace, zda by pro mne takovou práci neměli. Sáhla jsem tam ale omylem na „jinou“ kliku. Místo do Slunečnice, která se věnovala dětem s handicapem, jsem zaklepala na dveře Oblastní charity Kutná Hora. Tahle náhoda mě pak ovlivnila na celý život. Potkala jsem tam úžasnou ředitelku Marii Mackovou, která mě hned vzala na pohovor a už mě nepustila (úsměv). Strávila jsem tam dalších pět let.

Jitka Nováková

  • Dobrovolnice v Domově pro seniory Clementas v Kolíně.
  • Narodila se 25. května 1979 v Kolíně, kde dodnes žije.
  • Vystudovala Gymnázium Jiřího Ortena v Kutné Hoře a nyní dokončuje bakalářský obor Zdravotně sociální pracovník na Vysoké škole polytechnické v Jihlavě.
  • Pracuje na pozici asistentky ředitele v česko-německé firmě.
  • Je svobodná a bezdětná.
  • Ve volném čase ráda sportuje.

Jakou práci jste tam dělala?
Pečovatelku. Chodila jsem ke klientům domů, pomáhala jim s hygienou, uklízela nebo jim třeba píchala inzulín. To už dnes však mohou dělat pouze zdravotní sestry. Od začátku mě ta práce nesmírně bavila. Současně jsem se věnovala i práci s romskými dětmi. Bez okolků přiznávám, že kromě puberťáků vyjdu snad s každým (úsměv).

Nyní už řadu let pracujete jako asistentka ředitele v česko-německé firmě. Proč jste se rozhodla ze sociálních služeb odejít?
Upřímně, úplně jsem tehdy vyhořela. Vždy jsem víc myslela na ostatní než na sebe. Potřebovala jsem změnu, a tak jsem odjela do Německa pracovat jako au-pair. Po návratu jsem se toužila úplně osamostatnit, a tak jsem si zanedlouho našla místo ve firmě, která se zabývá maloobchodem v bývalých duty free shopech na hranicích. A teď už jsem tam zaměstnaná skoro dvacet let.

Nechyběli vám senioři a děti?
To víte, že chyběli. Asi před šesti lety jsem začala cítit, že mi k naplnění stále něco chybí. A také jsem se obávala, abych znovu nevyhořela. Časem jsem proto začala pátrat, jak bych svůj volný čas využila, kde bych mohla pomoci. Jak sama ráda říkám: Líná huba, holé neštěstí. Úplnou náhodou jsem při venčení mé jezevčice natrefila na senior centrum. Vybavuju si, že tam na mě tehdy koukali, jako „z jara“ a divili se, že chci jen tak pomáhat. Zkrátila jsme si kvůli tomu i úvazek ve firmě na čtyři dny v týdnu.

Jak jste trávila ten pátý, za nějž jste nedostávala plat?
Aktivizovala jsem seniory. Povídali jsme si, vyráběli drobné předměty, hráli deskovky nebo jsem je třeba brala na procházky. Potvrdila jsem si, že bych v sociálním oboru chtěla jednou dělat naplno. K tomu je ale potřeba minimálně titul diplomovaný specialista nebo bakalář. A tak jsem před třemi lety začala studovat dálkově obor zdravotně sociální pracovník na Vysoké škole polytechnické v Jihlavě.

Děkuji klientům za to, že jim můžu pomáhat, říká oceněný dobrovolník

Teď jste už ve třetím ročníku a v Domově Clementas jste prošla praxí. Co seniory nejvíc baví?
Mají rádi paměťové hry, milují zpívání a doplňování přísloví. Přitom si s nimi úplně přirozeně povídám jako jejich vnučka. Bezprostředně, vesele, aby přišli na jiné myšlenky. Samozřejmě vždy také záleží na tom, jaké mají zdravotní diagnózy.

Seniorům prý velmi prospívá propojení s dětmi. Někde jsem dokonce četl, že v jedné obci uvažují o vybudování místa, kde bude současně sídlit mateřská škola a domov pro seniory…
No to je přesně můj sen! Kdybych nevěděla, co s penězi, hned bych se do něčeho takového pustila. Na druhou stranu je jasné, že k takovému propojení obou zařízení je nutné splnit mnoho zákonných podmínek, což není vůbec jednoduché.

Spousta lidí přispívá na dobročinné sbírky z lítosti. Jak to máte s lítostí k seniorům vy?
Často slýchám od okolí, že by tuto práci dělat nemohli, že by jim bylo osamělých seniorů líto. Ale proč? Vždyť stáří je přirozený vývoj života a zestárneme přece jednou všichni. Seniory nelituji, stejně jako nelituji času, který s nimi trávím. Pro mě je to vnitřní naplnění a vždy se za nimi moc těším. Uvědomuji si, že jsem šťastná, když vidím, jak se na mě usmívají a jak jsou vděční.

Vstřebávala jsem příběhy i zkušenosti klientů, říká pečovatelka roku

Prý občas strávíte se seniory i část víkendu…
Jasně, třeba někdy v neděli, když je hezky, tak se tu zastavím a vytáhnu nějakou babičku na procházku. Zejména ty, které nemají své rodiny a nemají tak možnost se jít s nimi projít. Děti nemám, tak proč jít sama? Přiznávám, že si časem stráveným se seniory kompenzuji, že nemám svoji vlastní rodinu. Je to i částečný důvod péče o mé druhé já.

Jak na tom podle vás společnost s dobrovolnictvím je. Přece jen ochotní lidé jako vy působí takřka jako zjevení...
Tomu se shodou okolností věnuji ve své bakalářské práci, kterou začínám psát. A protože tuším, že bohužel dost mizerně, tak se pokusím zjistit proč a co můžeme udělat, aby se to změnilo. Naše společnost není zvyklá dělat něco jen tak. Ano, dokážeme pomoci zejména finančně třeba v případě humanitárních katastrof. Ale ukrojit si kus sama sebe a svého času, to je něco jiného. A přitom nás to nic nestojí!

15. října 2013

Autor:
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Prahu čeká velká tramvajová výluka. Dvacet linek změní na dva měsíce trasu

24. dubna 2024  16:28

Cestující v Praze čeká od pondělí 29. dubna rozsáhlá výluka tramvají, která bude trvat přibližně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přátelství se Sověty? Nebylo. Pryč s plastikou v metru, burcuje student

26. dubna 2024  12:53

Šestnáctiletý student chce nechat odstranit ikonickou plastiku v pražském metru. A založil petici....

Na Majálesu zasahovali těžkooděnci. Lidé se bouřili kvůli záloze za kelímky

28. dubna 2024  19:10,  aktualizováno  19:27

Sobotní studentský festival Majáles v pražských Letňanech probíhal zprvu hladce. Samotný závěr...

Jeden zázrak stačil. USK Praha už znovu nad Brnem vládne, má 14. titul v řadě

28. dubna 2024  18:57,  aktualizováno  19:26

Basketbalistky ZVVZ USK Praha získaly 18. titul v české lize. Ve čtvrtém finálovém utkání zvítězily...

Slávistky otočily první semifinále s Kynžvartem a vyhrály o dvě branky

28. dubna 2024  19:19

Házenkářky mistrovské Slavie po velkém obratu vyhrály první ligové semifinále nad Kynžvartem a do...

Pořád tomu nevěřím, zlobil se kouč Látal na chybujícího gólmana Hanuše

28. dubna 2024  18:51

Je neotřesitelnou jedničkou fotbalistů Jablonce, v sezoně odchytal všechny minuty, často mužstvo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...