5 brutálních smrtí z filmů o Indiana Jonesovi

12.06.2023

Premiéra 5. Indiana Jonese se kvapem blíží. Už 29. června se dočkáme posledního filmu, ve kterém si Harrison Ford (80) nasadí na čelo ikonický klobouk. Uvidíme, jestli se série vrátí ke svým kořenům, nebo jestli bude její závěr stejně rozporuplný jako Království křišťálové lebky. Vzhledem k tomu, že se režie tentokrát ujal fantastický James Mangold (59), zůstává v nás trocha optimismu.

Když se řekne Indiana Jones, většina z nás si představí dobrodružné filmy pro celou rodinu. Částečně tomu tak skutečně je, ale nesmíme zapomínat na poměrně děsivé scény, ve kterých Indyho protivníci potkají svůj konec. Pro připomenutí vám proto přinášíme pětici těch nejbrutálnějších smrtí, kterých se můžete ve filmech o nejslavnějším archeologovi dočkat.

Mechanik – Dobyvatelé ztracené archy

Dnešní článek začneme u snímku, které celé nadšení okolo jedné z nejslavnějších rolí Harrisona Forda rozpoutal. Samozřejmě máme na mysli Dobyvatele ztracené archy, kteří se do kin dostali před víc než čtyřiceti lety. Ano, od roku 1981 už skutečně uplynulo tolik vody.

První snímek představil řadu stálic, kterých se držely i následující filmy série a jednou z nich byla slušná řádka padouchů, se kterými se Indy musí vypořádat. I proto se dnes k tomuto filmu ještě jednou vrátíme. Jedním z těch nesnáz zapamatovatelných byl bezejmenný německý mechanik, který Indymu zkříží cesty na letišti.

Tenhle chlap jako hora má nad archeologem jasnou tělesnou převahu a taky mu dává co proto. Jakýkoliv úder, který mu Indy zasadí jen s šíleným úsměvem oklepe. Natolik si užívá výprask, který svému protivníkovi dává, že si nevšimne, že se k němu ze zadu blíží vrtule letadla. Víc už asi říkat nemusíme, že?

Oběť – Indiana Jones a Chrám zkázy

Přesuňme se o tři roky dopředu, kdy vyšel druhý snímek série s podtitulem Chrám zkázy. V něm Indy čelí indickému kultu, který terorizuje obyvatele okolních vesnic. Přesto se společně se svým pomocníkem a uječenou herečkou nejprve stanou hosty tohoto tajného spolku. Netrvá to ale dlouho, než všichni zjistí, že si vesničané nevymýšleli.

Právě tady se totiž dočkáme brutální smrti další bezejmenné postavy. Sekta Thuggů totiž uctívá bohyni smrti Kálí, které pravidelně přinášejí lidské oběti. Nestačí však aby je rychle a bezbolestně připravili o život. Kdepak. Nejprve jim za pomoci podivného rituálu za živa vyjmou srdce z těla a poté je pomalu spouští do žhavé lávy.

Walter Donovan – Indiana Jones a Poslední křížová výprava

S každým dalším brutálním úmrtím postupujeme k dalšímu filmu a ani třetí bod není výjimkou. Tentokrát se proto zaměříme na Poslední křížovou výpravu z roku 1989, ve které se kromě Indyho objevil ještě jeden doktor Jones. Jeho neustále nespokojeného otce si totiž ve třetím díle série zahrál vynikající Sean Connery.

Ten Indymu pomáhá v zatím vůbec nejšílenějším archeologickém pátrání jeho kariéry. Společně totiž hledají pověstný Svatý grál, ale jak to tak bývá, v cestě jim stojí nacisté. V jejich čele stojí německý plukovník Walter Donovan, kterému se podaří oba Jonesovi zajmout a přinutit je k objevení bájné relikvie.

Když společně dorazí na místo, kde se Svatý grál nachází, nechá se Donovan strhnout touhou po nesmrtelnosti a chopí se prvního poháru, který spatří. Protože ale zvolil špatně, namísto nesmrtelnosti začne okamžitě stárnout a chátrat, až z něj zbyde jen vytahaná kůže a hromádka kostí. A diváci musí celý tenhle proces sledovat.

Irina Spalko – Indiana Jones a Království křišťálové lebky

Prozatím nejmladším filmem série je Království křišťálové lebky z roku 2008, které se odehrává v padesátých letech minulého století. Indy už proto nebojuje s Nacisty, ale cesty mu zkříží jiná mocnost. V hledání oné křišťálové lebky musí Indy tentokrát soupeřit se Sověty, které vede nesmlouvavá Irina Spalko v podání Cate Blanchett (54).

Pátrání Indiho i sovětské vojáky zavede až do Peru, kde naráží na staré civilizace. Nejsou to však jenom Inkové či Mayové, ale civilizace z jiných světů. Čtvrtý Indiana Jones tak opravdu zasadil slavného archeologa do světa, kde existují mimozemšťané.

Dnes jsme tu ale kvůli brutálním smrtím v této sérii a zde nám poslouží již zmíněná Irina. Ta totiž touží po veškerém poznání mimozemských civilizací, na což však není lidský mozek stavěný. Mimozemšťané jí sice vyjdou vstříc, ale po chvíli sovětské důstojnici začnou hořet oči, a nakonec se úplně rozplyne na hvězdný prach.

Major Toht – Dobyvatelé ztracené archy

Na konci dnešního článku se vrátíme k prvnímu dílu série, ale není to jen kvůli tomu, že na pátý snímek teprve čekáme. Právě v prvním díle se totiž dočkáme vůbec té nejdrsnější smrti ze všech filmů o Indiana Jonesovi. Možná jde o jedno z nejbrutálnějších úmrtí celé filmové historie, což je vzhledem k rodinné povaze této série poměrně zarážející.

Jak se dá asi předpokládat, z otevření takzvané Archy úmluvy neplyne nic dobrého. My to víme, vy to víte a ví to i Indiana Jones. Nacisté se ale domnívají, že jim tajemná truhlice poskytne obrovskou sílu, která jim pomůže ovládnout svět. Nikdo o tom není více přesvědčený než major Toht v podání Ronalda Laceyho.

Toho při tom čeká ta nejhorší smrt, kterou si dokážete představit. Když agenta Gestapa zasáhne mystická síla, okamžitě se začne rozpouštět a tvůrci diváka obdaří pohledem přímo na jeho roztékající se tvář. Je to opravdu příšerný pohled, který vás bude strašit ve snu. Můžete sledovat celý proces od rozpuštěné kůže až po téměř obnaženou lebku. No, zkrátka „nádherná“ podívaná.

(tod)

Fandím
3 fanoušci
Nesnáším
0 antifanoušků
Celebrity:
James Mangold, Sean Connery, Harrison Ford, Cate Blanchett

Filmy:
Indiana Jones a Poslední křížová výprava, Indiana Jones a Chrám zkázy, Dobyvatelé ztracené archy, Indiana Jones a Království křišťálové lebky

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
indiana jones, Harrison Ford Indiana Jones, Indiana Jones 5, Harrison Ford archeolog, Harrison Ford, Indiana Jones souboje, záporáci, brutální filmové scény, padouchové
TOPlist