InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Setkání nad knihou s diskuzí

    Úterý 30.4 14:00 - Knihovna, Blatná

  • Slet čarodějnic

    Úterý 30.4 16:00 - Koupaliště, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Valentin Horba a David Habermann vystavují ve Špejcharu v Želči obrazy a kovové sochy

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

ŽELEČ – Obrazárna Špejchar v Želči se v neděli 11. června zcela zaplnila. Kurátor Pavel Šmidrkal zmínil, že dorazili i návštěvníci z australského Melbourne, kteří obrazárnu sledují na webu. Vystavující představila ředitelka Muzea Středního Pootaví Strakonice Ivana Říhová. „Valentin Horba je stále v pohybu, má v sobě slunce. Namaloval stovky až tisíce obrazů. Jeho obrazy visí v galeriích po celé naší republice i v zahraničí. Lidem se jeho obrazy líbí a chtějí stále další. David Habermann propadl Hefaistovu umění, je umělecký kovář. Díla obou umělců stále vyzrávají. Poznali se v Písku na Portyči a od té doby vystavují spolu. Loni vystavovali na strakonickém hradě,“ uvedla Ivana Říhová.

Knihu Valentin Horba a katalog části výstavy Davida Habermanna křtilo několik lidí: Jiří Bláha, starosta Drhovle, kde žije Valentin Horba, Luboš Peterka, starosta Radomyšle, odkud malíř pochází, senátor za Strakonicko Tomáš Fiala a místostarosta Želče Luboš Rypáček. Přítomný byl také ředitel Prácheňského muzea v Písku Jiří Prášek. Umělecký kovář David Habermann žije na Vysočině v Telči, kovárnu má na samotě Klátovec 15 kilometrů od Telče.

Ve Špejcharu zahrálo trio Pošumavské dudácké muziky a trio Pazderníci. Na přání Valentina Horby jak hudebníci, tak návštěvníci zazpívali všichni dohromady písničku Ach synku, synku.

Výstava představuje Horbovy veselé obrázky plné optimismu, obrazy jihočeských vesniček, měst, malované s humorem, pak abstraktní obrazy a také ilustrace. Jsou jimi poseté i stěny galerie. Vtipný je třeba obraz s názvem Na Švihově.

David Habermann vystavuje postavy jako Iškariot, Strašák, Lazar. Zajímavá je těhotná Panna Maria, která čeká Ježíška. Krásná je tepaná mříž nazvaná V keři. Jiné téma zachycuje skulptura Jiskření, která vévodí celému prostoru obrazárny. Jak uvedl autor, jednak se myšlenka týká jiskření mezi dvěma lidmi, jednak představuje jiskřivé světlo hvězd.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace