Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
12. června 2023 19:20
Čas čtení 0:53

V Čechách žily „vlčí děti“, neměly jména ani rodná čísla. Otec pěstoval půl tuny marihuany

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Čechách žily „vlčí děti“, neměly jména ani rodná čísla. Otec pěstoval půl tuny marihuany
Zdroj: Pexels/Towfiqu barbhuiya/volně k užití

Okresní soud v Náchodě v pátek rozhodl o jménech dvou dívek ve věku čtyři a dva a půl roku, o jejichž existenci stát nevěděl až do loňského jara. Nyní samosoudkyně rozhodla, že se budou jmenovat Lada a Mariana, právě tak je totiž oslovovali příbuzní.

Soud v Náchodě rozhodoval o dětech matky, která se skupinou Legitimní věřitelé ČR vtrhla v dubnu na uzavřené soudní jednání ve věci svého manžela. Otec dětí, které dosud žily bez jména, bez rodných listů, rodných čísel a dalších dokladů, je ve vazbě za pěstování marihuany. Loni u něj policie při domovní prohlídce našla půl tuny této drogy i dvě neevidované dcery.

Holčičkám říkají vlčí děti. Nebylo úmyslem je rodičům odebrat z péče. „Smyslem tohoto řízení je pouze děti zaevidovat do systému. Je to bizarní případ, setkali jsme se s tím v historii našeho soudu poprvé,“ uvedl předseda náchodského okresního soudu Pavel Ruml pro ČT24.

12. června 2023 15:19 Čas čtení 0:42 Téměř polovina Čechů a Češek obtížně vychází s příjmy Téměř polovina Čechů a Češek obtížně vychází s příjmy

Jména již holčičky mají, podle psychologa to však může být problematické

Jména holčičkám přiřadil až v pátek soud, zatím nepravomocně. Starší se jmenuje Lada a mladší Mariana, takto dívky jejich příbuzní již oslovovali. Rodné listy vystaví matrika, další doklady pak jiné úřady.

Psycholog a soudní znalec Jan Lašek se domnívá, že to, že děti oficiálně nemají jméno, může mít řadu vážných důsledků. „Může to mít velice negativní vliv na jejich další budoucí život a rozvoj osobnosti. O rodičích to říká, že jsou asi výrazně mimo normu,“ uvedl. 

Jak dodává Česká televize, Ruml dostal od matky dívek příkaz, aby jejího manžela okamžitě propustil. Pokud tak neučiní, má „přijít o majetek a doživotně ztratit občanská práva“. Zabývá se tím Policie České republiky.

Domů
Sdílet
Diskuse