Jak si vedla česká výprava na mistrovství světa v Innsbrucku?

Jak si vedla česká výprava na mistrovství světa v Innsbrucku?

Světový šampionát v horských bězích je za námi. Akce pořádaná v tyrolském Innsbrucku a v okolí Stubaie nabídla spoustu krásných soubojů, dramatických obratů, emotivních doběhů a skvělých výsledků. Také se na ni sjela nebývale vysoká konkurence, některé státy vyslaly skutečně velmi početné a silné týmy. Jak v této konkurenci obstáli naši reprezentanti?

Vertical

V úvodním závodě „Vertical“ se představilo hned sedm českých běžců. Už podle názvu se nejednalo úplně o klasický běh do vrchu, jak ho známe z předchozích akcí tohoto typu, ale svými parametry 7 km s 1 000 nastoupanými metry se přibližoval stejnojmenné skyrunningové disciplíně. Také naši závodníci to komentovali s tím, že se jednalo o „běh do vrchu, kde se ale běžela maximálně polovina trati.“ V mužích jasně dominovali afričtí běžci, kteří v závěru vypadali, jako by ani neběželi po prudké sjezdovce. Vítězný Patrick Kipnego z Keni závod zvládl těšně nad 40 minut.

V ženách zvítězila domácí Andrea Mayr, která si ve svých 47 letech doběhla již pro 7. titul mistryně světa a je možné, že tímto závodem ukončí svoji úspěšnou závodní kariéru. Z našich běžců byl v mužích nejlepší Matěj Zima na 33. místě. V ženách skončila Tereza Hrochová 17. a jak sama uvedla: „Byl to naprosto brutální závod a přestože se 17. místo může zdát jako zklamání, jsem s ním v této konkurenci velmi spokojená.

Trail short

Další den se konal „krátký“ trail, který ale svému názvu příliš neodpovídal. Náročná 45km trať s technickými pasážemi, přes 3 000 m převýšení a obrovská konkurence. V mužích vítězství z loňského roku s přehledem obhájil norský Stian Angermund, v ženách Francouzka Clementine Geoffray, která nakonec předstihla průběžně vedoucí Judith Wyder. Náš Tomáš Hudec se po velmi dobrém výkonu umístil na 33. místě, škoda křečí, které ho v závěru potkaly a připravily jej o pár míst. I tak to je ale v této konkurenci skvělý výkon.

Trail long

V pátek se závodilo na trati „trail long“, přičemž závod to dlouhý opravdu byl. Když Tomáš Maceček před startem očekával, že bude na trati 9-10 hodin, asi netušil, že těsně pod 10 hodin zaběhne vítěz: Francouz Benjamin Roubiol zvládl trať s parametry 88 km a 6 500 m převýšení za 9 hodin a 52 minut. Diváci, kteří závod sledovali, se ale rozhodně nenudili. Závod totiž nabídl v mužské i ženské kategorii souboje až do cíle. V mužích se o vítězi rozhodlo až po téměř 8 hodinách v posledním dlouhém kopci, kdy Benjamin Roubiol předstihl dlouho vedoucího Andrease Reiterera. Na třetím místě pak doběhl mladý reprezentant ze Slovenska Peter Fraňo. O tom, že se bojovalo až do cíle, svědčí i fakt, že mezi 4. a 10. místem bylo necelých 5 minut. Mezi prestižních top 10 běžců se dostal i náš Tomáš Fárník, který se v druhé polovině průběžně pohyboval na 5.-6. místě, v závěrečném seběhu ho pak předběhla trojice Američanů. Tomáš Maceček po protrápené první polovině závodu ukázal ve druhé části velkou bojovnost a doběhl na pěkném 38. místě.


I závod žen byl pro diváky zajímavý, především pak pro ty české, protože naše Marcela Vašínová byla první polovinu na čele závodu. Ve druhé polovině trochu doplatila na nezkušenost s takto dlouhou tratí a navíc se jí obnovilo staré zranění kotníku. I tak ale zabojovala a doběhla na skvělém 12. místě. Zvítězila Francouzka Marion Delespierre.

Horská klasika

Poslední den mistrovství se konal závod „Mountain Classic“, na níž na závodníky čekala členitá trať ulicemi Innsbrucku a jeho okolím, nechyběl ani uměle vybudovaný trail v centru tyrolské metropole. Nejprve se na závod vydali junioři a juniorky, z nichž trať nejrychleji zvládli James Kirva z Ugandy a Rebecca Flaherty z Velké Británie. Výborně si vedl náš Matěj Placatka, který doběhl na 12. místě necelé 2 minuty za vítězem. Škoda křečí v žaludku, které ho trápily v seběhu a stály ho umístění mezi těmi nejlepšími. Petra Havlová skončila na 22. místě.
Na dospělé čekala 2kolová trať, tedy 14 km a cca 700 m převýšení. Z našich zde zazářila Tereza Hrochová, která si v nabité konkurenci doběhla pro 8. příčku. Další naše závodnice se umístily ve 4. desítce. Zvítězila Britka Grayson Murphy. V mužích zvítězil Leonard Chemutai z Ugandy. Z našich zaběhl nejlépe Jáchym Kovář, který se umístil na 19. místě, Marek Chrascina, který se na šampionátu potýkal se zdravotními problémy, pak skončil 28.

Všichni naši reprezentanti na tratích nechali vše, co bylo v jejich aktuálních silách, za což jim patří velký dík.

Foto: David Švestka

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: