Průzkum o šikaně v zaměstnání: Zažil ji každý desátý | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Průzkum o šikaně v zaměstnání: Zažil ji každý desátý

Nedělejte zbytečné chyby.
Nedělejte zbytečné chyby. (Foto scom, ara)

Desetina zaměstnanců v České republice zažila v uplynulých pěti letech v zaměstnání na vlastní kůži šikanu. Vyplývá to z průzkumu personální agentury Grafton Recruitment. Nejčastěji to byli lidé z obchodu a marketingu.

Čtvrtina zaměstnanců šla s problémem za svým nadřízeným a čtvrtina se svěřila svým kolegům. Terčem šikany jsou častěji ženy než muži. Obvykle se šikana projevovala neustálou kritikou a zesměšňováním. Ve dvou procentech případů pak sexuálním obtěžováním a v dalších dvou procentech fyzickým násilím. „Obvykle začíná nepřátelskými vztahy mezi kolegy, které pak přerostou v ponižování a další projevy,“ uvedla marketingová ředitelka Grafton Recruitment Jitka Součková.

Častější je šikana nadřízeného směrem k podřízenému, tzv. boxing. Projevuje se zadáváním nesplnitelných úkolů, neustálou kritikou, ironizováním až zesměšňováním či přehlížením. Existuje však i šikana ze strany podřízeného nebo kolegů na stejné úrovni, tzv. mobbing. Do průzkumu se zapojilo 1500 respondentů z celé ČR.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.