The Capitals: Liberálové nechtějí být po eurovolbách součástí „pravicové většiny“

The Capitals přináší jedinečný přehled událostí z evropských zemí.


ŘÍM

Liberálové nechtějí být po eurovolbách součástí „pravicové většiny“. Liberální frakce Renew Europe odmítá jakékoli spojenectví se středopravicovou Evropskou lidovou stranou (EPP), pokud by se tato strana spojila s „pravicí a extrémní pravicí“. V rozhovoru pro EURACTIV Itálie to řekl poslanec Evropského parlamentu za Renew Europe Sandro Gozi.

Liberálové by podle něj po volbách v roce 2024 uvítali vytvoření většiny s EPP, socialisty (S&D), Zelenými „a dokonce i s částí“ evropské levice, aby se zabránilo polarizaci Evropského parlamentu.

Místopředseda italské vlády a ministr zahraničních věcí Antonio Tajani (EPP) má však jiné představy a zasazuje se o pokračování dialogu mezi EPP a Evropskými konzervativci a reformisty (ECR) v naději na vytvoření pevné středo-pravicové většiny.

„Například v roce 2017 to byla většina složená z lidovců (EPP), konzervativců (ECR) a liberálů, která rozhodla o mém zvolení předsedou Evropského parlamentu,“ řekl nedávno Tajani v rozhovoru pro italský EURACTIV. O bližší spolupráci EPP a ECR usiluje i italská premiérka Giorgia Meloni či předseda EPP Manfred Weber.

Gozi dal jasně najevo, že frakce Renew Europe by pravicovou většinu nepodpořila, její hodnoty a cíle jsou totiž odlišné. (Roberto Castaldi | EURACTIV Itálie)


STOCKHOLM | ANKARA

Vstup do NATO se blíží, věří švédský ministr. Švédsko má silnou podporu pro to, aby se v červenci připojilo k Severoatlantické alianci, uvedl švédský ministr obrany Pål Jonson v souvislosti s tím, že ve středu (14. června) budou znovu pokračovat jednání s Tureckem a NATO. Bude to jen několik dní poté, co Švédsko poprvé vydalo do Turecka stoupence Strany kurdských pracujících (PKK). (Charles Szumski | EURACTIV.com)


ŘÍM

Kdo získá Berlusconiho voliče? Smrt bývalého italského premiéra Silvia Berlusconiho zneklidnila italskou politiku, budoucnost jeho vládní strany Forza Italia je bez něj totiž nejistá. Středopravicoví voliči této partaje by se teď mohli přiklonit ke konzervativní premiérce Giorgii Meloni, odhadl pro EURACTIV Itálie politolog Lorenzo Castellani. (Federica Pascale | EURACTIV.it)


LONDÝN

Lamanšský průliv přeplouvá rekordní počet migrantů. Podle nejnovějších údajů, které v pondělí (12. června) zveřejnilo britské ministerstvo vnitra, bylo v neděli při pokusu o překonání Lamanšského průlivu odhaleno více než 600 migrantů. To je nejvyšší denní počet v roce 2023, celkově se letos zatím průliv pokusilo na lodi přeplout 8 380 lidí.

Migranti, kteří byli v neděli odhaleni, cestovali na malých člunech. Právě tento typ malých člunů se snaží zastavit britský zákon o nelegální migraci. Podle návrhu zákona mohou být žádosti o azyl zrušeny, pokud se uprchlíci dostanou do Spojeného království nepovoleným způsobem, například přes kanál na lodi. (Sofia Stuart Leeson | EURACTIV.com)


VARŠAVA

Další protesty kvůli potratům. Polští aktivisté za liberalizaci potratů plánují nové celostátní protesty proti přísným zákonům o potratech a lékařskému personálu, který odmítá poskytovat legální interrupce. Děje se tak poté, co další žena zemřela v důsledku komplikací během těhotenství. (Aleksandra Krzysztoszek | EURACTIV.pl)


Další porci zpráv z celé Evropy naleznete na našem partnerském webu EURACTIV.com.


Chcete dostávat The Capitals pravidelně do e-mailové schránky? Přihlaste se k odběru.

Kalendář