Hlavní obsah

Liberec rozzáří loutky i dětské úsměvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již po sedmadvacáté se do Liberce sjedou loutkáři věnující svou tvorbu nejmenším divákům. Festival Mateřinka 2023 nabídne od 13. do 17. června představení dvou desítek souborů i jednotlivců z Čech, Slovenska, Belgie, Dánska a Německa.

Foto: archiv Naivní divadlo

Mateřinkou žijí i liberecké ulice a náměstí.

Článek

Festival pořádá od roku 1972 liberecké Naivní divadlo, od roku 1991 se koná každým druhým rokem. Jako jediný v České republice i v Evropě se zaměřuje na předškolní děti v širokém spektru představení v hlavním i doprovodném programu.

Produkce se neodehrávají jen na scénách Naivního či Šaldova divadla, ale i v ulicích a na náměstích. V době Mateřinky zkrátka Liberec rozkvete barevnými loutkami a venkovními produkcemi, z nichž k nejoblíbenějším patří sloní vzducholoď Elefantelin umístěná přímo proti radnici na náměstí Dr. Edvarda Beneše.

Ale navštěvované jsou i loutkářské workshopy v zahradě Jedličkova ústavu, projekce animovaných filmů v rámci Ozvěn ANIfilmu, večerní koncerty v Naivním divadle či výstavy loutek na několika místech Liberce. Letos budou moci některá představení zhlédnout i děti ve Vratislavicích, Jablonci nad Nisou a Turnově.

Diváci se mohou těšit na berlínský soubor Florschütz a Döhnert. který se do Liberce vrací po čtyřech letech, antverpský Theater de Spiegel, Bratislavské bábkové divadlo, dánský Teatret OM, plzeňské Divadlo Alfa, královéhradecký Drak, pražské Divadlo Minor, brněnské Divadlo Radost a další loutkářské kolektivy i jednotlivce.

A samozřejmě nebudou chybět ani představení domácího Naivního divadla. Festival je soutěžní, nejúspěšnější inscenace si na konci týdne odvezou z Liberce ceny odborné poroty.

Foto: archiv Naivní divadlo

Obří nafukovací sloni jsou maskoty každého ročníku Mateřinky.

Foto: Roman Dobeš

Festival slavnostně otevře inscenace Teď! domácího souboru Naivního divadla v Liberci.

Foto: Roman Dobeš

Naivní divadlo uvede v rámci festivalu i inscenaci Kabinet zázraků podle J. A. Komenského

Může se vám hodit na Firmy.cz: Naivní divadlo Liberec, Divadlo F.X.Šaldy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám