Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zpráva dne

Lukrativní post je úplatek. Nečas a jeho manželka Jana dostali podmínku v kauze trafik

Pro bývalého premiéra není 13. červen šťastným dnem

Petr Nečas u soudu, 13. červen 2023  • Autor: HN - Libor Fojtí­k
Petr Nečas u soudu, 13. červen 2023 • Autor: HN - Libor Fojtí­k
Geoffrey Hinton
Geoffrey Hinton

Objednejte si k odběru newslettery a informační servis Respektu


Senát soudkyně Anežky Pudilové uložil v úterý odpoledne bývalému premiérovi Petru Nečasovi za korupci v případu tzv. trafik pro poslance ODS podmíněný trest 2,5 roku (do něhož započítal i dřívější podmínku za křivé svědectví) a peněžitý trest ve výši milion korun. Jeho spoluobžalovaná manželka Jana Nečasová byla odsouzena k dvouleté podmínce - a další obžalovaný, bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček, dostal rovněž dvouletý podmíněný trest. Verdikt ale není pravomocný, obžalovaní oznámili, že se proti němu odvolají.

Obžaloba tvrdila, že Nečas, tehdejší šéfka jeho kabinetu Nagyová (nyní Nečasová) a Boček slíbili poslancům ODS Marku Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi jako úplatek lukrativní funkce za to, že se vzdají mandátu a nechají projít vládní daňový balíček, s nímž nesouhlasili. Když byl balíček schválen, stal se Šnajdr předsedou dozorčí rady Čepra a Fuksa členem představenstva Českého Aeroholdingu.

Soud nyní obžalobě přitakal. „Skutkový děj byl jednoznačně prokázán,“ sdělila v odůvodnění rozsudku soudkyně Anežka Pudilová. Podle soudu šlo o nehmotný úplatek, významnými funkcemi mohli poslanci ovlivnit velké státní zakázky a mohli na nich finančně participovat. Podle verdiktu doložené odposlechy prokazují, že jednání nebylo běžným „politickým obchodem“, ale šlo neformální jednání s jasnými znaky úplatkářství.

V případu již byli všichni obžalovaní před třemi lety osvobozeni soudkyní Helenou Královou, která nepřipustila odposlechy jako důkazy. Vyšší soud ale její rozhodnutí zrušil s tím, že odposlechy byly legální a jako důkaz přípustné. Případ nyní dostala na stůl nová soudkyně, protože Králová dovršila věk sedmdesáti let a musela odejít podle zákona do důchodu.

Autor: Profimedia
Autor: Profimedia

 O tom, zda šlo o běžný „politický obchod“, nebo o korupci, se ve veřejnosti vedou léta velké debaty. Obvodní soud pro Prahu 1 se přiklonil k úplatkům, ale nevíme, jak rozhodne odvolací soud. Jde o citlivou kauzu: pokud vyšší soud verdikt stvrdí, je velmi pravděpodobné, že případ skončí zásluhou stížnosti advokátů právě na spory ohledně legálnosti odposlechů nakonec až na Ústavním soudu. A bylo by dobré, kdyby se ÚS k věci vyjádřil, a stanovil tak precedentem hranici mezi zákulisními politickými dohodami a korupcí.

Každopádně Nečas byl přede dvěma měsíci jako první bývalý premiér odsouzen k pravomocnému ročnímu podmíněnému trestu za křivé svědectví. Šlo o zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování bývalé Nečasovy ženy, které se odehrálo na základě žádosti jeho tehdejší vrchní sekretářky a milenky Nagyové. Své nynější ženě se Nečas nažil pomoci jasnou lží, že sledování nařídil on, a ona je tedy nevinná.

Jeho svědectví ale Janě Nagyové Nečasové nepomohlo. Byla odsouzena k tříleté podmínce, nicméně letos v lednu jí dal milost prezident Miloš Zeman. Nedal ji však dalším třem odsouzeným zpravodajcům, kteří sledování zařídili – včetně dvou bývalých šéfů této tajné služby.

Současný rozsudek za korupci přitom padl v den desátého výročí policejního „zásahu na Úřadu vlády“, který k výše popsaným obviněným vedl. Jana Nagyová Nečasová byla tehdy obviněna také z daňového podvodu, protože zamlčela luxusní dary od prominentních podnikatelů, které dostávala jako šéfová kanceláře premiéra Nečase – šlo o šperky, kabelky a další věci celkem za deset milionů korun. Tento případ soud kvůli promlčení nakonec neřešil.

Jana Nagyová Nečasová (a další spoluobžalovaní Ivo Rittig a jeho právník David Michal) byla zproštěna i dalšího podezření, které razie před deseti lety přinesla – tedy že vynesla z premiérské kanceláře Rittigovi v roce 2012 zprávu BIS, která měla popisovat práci tajné služby na aktivitách souvisejících právě s tímto podnikatelem. V tomto případě soud všechny obviněné osvobodil, trestní skutek se podle názoru soudu nestal.

Slavná kauza složená ze čtyř různých větví vedla k pádu vlády Petra Nečase a následnému „puči“ prezidenta Miloše Zemana, který nerespektoval rozložení sněmovny a dohodu o nástupci Nečase (premiérkou se měla stát Miroslava Němcová z ODS). Jmenoval svou úřednickou vládu a zahájil tím období politických změn, které vynesly do významných postů Andreje Babiše, jenž se stal nejprve ministrem financí a poté i premiérem. Jaroslav Spurný


Již za několik hodin dorazí Donald Trump k soudu v Miami, kde bude jako první exprezident v dějinách Spojených států čelit obviněním vzneseným federální vládou. Prezidenta Petra Pavla překvapuje urputnost politických bojů ve sněmovně a chybí mu větší tolerance a naslouchání mezi koalicí a opozicí. Řekl to ve vystoupení před poslanci. Tenistka Martina Navrátilová obdržela z rukou šéfa horní komory Miloše Vystrčila (ODS) stříbrnou medaili předsedy Senátu. Byla jednou z nejlepších hráček všech dob a jako jedna z prvních známých osobností se také veřejně přihlásila k homosexuální orientaci. Pákistánské a indické úřady evakuovaly více než 40 000 lidí žijících na pobřeží kvůli blížícímu se silnému cyklonu Bipardžoj. Rusko v noci úterý podniklo novou vlnu vzdušných úderů proti Ukrajině. Útoky hlásily úřady v Kyjevě či Charkově. Ve městě Kryvyj Rih Rusko podle úřadů zasáhlo pětipodlažní dům, následkem čehož zahynulo 11 lidí. Moskva také vypověděla smlouvu s Ukrajinou o společném využívání Azovského moře a Kerčského průlivu. Téměř čtvrtina Britů se domnívá, že pandemie covidu-19 ve skutečnosti vůbec neexistovala. Opozice zablokovala přednostní projednání vládní novely zákoníku práce, které požadovala koalice. Více než 87 procent žáků devátých tříd základních škol v září nastoupí na střední školu, o kterou měli zájem, vyplývá z průzkumu brněnské konzultantské společnosti Než zazvoní.  Polská prokuratura podala stížnost na nedávné rozhodnutí varšavského správního soudu týkající se hnědouhelného dolu Turów u českých hranic.  Německý návrh zákona o asistované sebevraždě přiznává každému právo na doprovod během posledních momentů života a zároveň komukoli umožňuje pomáhat jinému s dobrovolným odchodem ze světa. V případě agrese vůči Bělorusku nebudeme váhat s použitím jaderných zbraní, prohlásil běloruský autoritářský vůdce Aljaksandar Lukašenka. Při nehodě na motorce v pondělí zemřel americký herec Treat Williams, který se proslavil rolí George Bergera ve filmu Vlasy Miloše Formana. Na letišti v Mošnově přistál americký bezpilotní letoun MQ-9 Reaper. Šlo zřejmě o první přistání takového letounu na civilním letišti v Evropě za běžného provozu.


Předchozí vydání najdete na webu respekt.cz v rubrikách Informační servis a Newsletter

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].