Pondělí, 13. května 2024

Jak dopadl první ročník konference Podniková ekologie a udržitelnost?

Jak dopadl první ročník konference Podniková ekologie a udržitelnost?

VIDA konference ve spolupráci s Ekotema Group s.r.o. zorganizovali první ročník konference, která v sobě spojovala témata ekologie a udržitelnosti. Moderátorského pultíku se ujal zkušený matador a zakladatel Ukliďme Česko a EnviWeb.cz RNDr. Miroslav Kubásek, Ph.D.

Pozvání přijala řada zajímavých osobností, a to jak z Ministerstva životního prostředí ČR, České inspekce životního prostředí, Ernst & Young Audit, s.r.o., Spolana, s.r.o., ORKLA Foods Central Europe nebo třeba Sdružení automobilových dopravců ČESMAD BOHEMIA, z.s.
Politiku financování udržitelnosti, taxonomie pro udržitelné investice vč. rešerše aktuálního stavu kritérií detailně ve své prezentaci popsal Richard Juřík, zástupce ředitelky odboru politiky životního prostředí a udržitelného rozvoje MŽP ČR. Přednáška Jakuba Víta z Ernst & Young Audit byla mimořádně zdařilá, neboť nastínil problematiku ESG/udržitelnost a nefinanční reporting z praktického pohledu podnikového ekologa. Nechyběl ani pohled investorů, spotřebitelů, klientů. ,,Současné taxonomické aktivity se zaměřují na odvětví, která jsou zodpovědná za více než 90 % přímých emisí skleníkových plynů v EU," uvádí ve své přednášce Jakub Vít. Agenda sběru dat pro výpočet uhlíkové stopy je aktuálním tématem pro nejednu společnost v této době. Jiří Jeřábek ze společnosti ENVIROS upozornil na praktické aspekty a úskalí sběru dat uvnitř firmy i z externích zdrojů zdrojů, včetně stanovení zodpovědnosti jednotlivých oddělení a zaměstnanců. Jak tyto aktivity probíhají přímo ve firmách prezentovali zástupci společností Spolana, Toray Textile Europe a Nitto Denco.
Velmi zajímavý příklad z praxe zaměřený na záchranu H2O v závodě Hamé Babice představil Tomáš Proksa. ,,Podzemní voda tvoří nejvýznamnější spotřebu vody v závodě. Pilotní projekt recyklace H2O nabízí snížení nákladů na výrobu páry až 35 % s návratností investice < 3,5 roku."
S legislativními novinkami v oblasti nakládání s chemickými látkami a směsmi v průmyslové ekologii vč. nových tříd nebezpečnosti a požadavkům na bezpečnostní listy popsala pro posluchače a diváky Martina Dobšáková ze společnosti CHEMELEONI s.r.o. Petr Musil z ČIŽP rozšířil prezentační agendu o oblast odpadového hospodářství. K nejzajímavějším bodům přednášky patřily nejčastější zjištění u skládkařů, zařízení ke sběru a výkupu odpadů a samozřejmě též opakovaná zjištění u původců odpadů. Zmíněn byl též současný stav ve vztahu k zintenzivnění kontrolní činnosti v případě vývozu a dovozu odpadů zeleného seznamu při přeshraniční přepravě odpadů.
Důležitou a často opomíjenou oblast přepravy nebezpečných věcí dle ADR - povinnosti příjemců, odesílatelů krásnými příklady demonstroval David Jaroš z ČESMAD BOHEMIA. Ustanovení bezpečnostního poradce, zabezpečení školení osob podílejících se na přepravě a další by mělo být standardem, nicméně praxe ukazuje opak. Jednou z možných příčin může být též nedostatečná kontrolní činnost ze strany příslušných orgánů státní správy.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů