Co poslouchá Ester Pavlů?

Mezzosopranistka Ester Pavlů pochází z rockerské rodiny, přesto se nyní cítí ve světě opery jako doma.

Dalším hostem Ivana Dlaska v pořadu Z archívu osobností bude mezzosopranistka Ester Pavlů.

Ester Pavlů na jevišti Národního divadla v Praze zpívá snovou roli každé mezzosopranistky – Carmen. Na její premiéru si vzhledem ke covidovým restrikcím musela počkat přes rok a půl. Výsledek ovšem stojí zato. Dále zde zpívá roli Královny v opeře Jaromíra Weinbergera Švanda dudák. Jako Královna v této opeře také vystoupila v rakouském Grazu a během příští sezony bude s touto rolí vystupovat i v rakouském Theater and der Wien. Před sebou má premiéru velké dramatické role Santuzzy v opeře Sedlák kavalír ve Státní opeře v Praze.

Ve Státní opeře debutovala v roce 2011 jako Laura v opeře Tři Pintové Carla Marii von Webera. Vystudovala Hudební fakultu Akademie múzických umění v Praze u Heleny Kaupové. Absolvovala mistrovské kurzy pod vedením Aprile Millo, Petera Dvorského, Evy Randové, Božidara Nikolova, Gabriely Beňačkové a Josého Cury. Nyní se připravuje pod vedení Vladimíra Chmela. V roce 2015 ztvárnila roli Staré ženy v koncertním provedení opery Čím lidé žijí Bohuslava Martinů pod taktovkou Jiřího Bělohlávka. V letech 2013-2017 byla stálou sólistkou festivalového projektu Le mystére de Noël ve francouzském Grand Théâtre du Puy du Fou. V divadle Teatro Lirico v Cagliari uvedla Dvořákovy Biblické písně. V roce 2019 debutovala v bulharské Sofii jako Angelina v Rossiniho Popelce. Absolvovala koncertní turné se Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy po Velké Británii s Mahlerovou Symfonií č. 3 a v roce 2021 koncertovala v USA s programem Od Dvořáka k Martinů. V Opeře Národního divadla a Státní opeře ztvárnila vedle Carmen i role Druhé dámy v Mozartově Kouzelné flétně a Feneny ve Verdiho Nabuccovi.

Několikrát se úspěšně zúčastnila pěveckých soutěží – Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka v Karlových Varech, kde se stala držitelkou Ceny Bena Blachuta, a Mezinárodní soutěže belcanta Vicenza Belliniho ve Francii. Nahrávka zmíněného koncertního provedení opery Čím lidé žijí byla nominována na cenu International Opera Award a získala českou hudební cenu Anděl v kategorii klasické hudby.

O svých současných aktivitách prozradí Ester Pavlů více v pořadu s premiérou ve čtvrtek 15. června v 19:00. Reprízy si poslechněte v neděli 18. 6. v 10:00 nebo v úterý 20. 6. ve 22:00.

Foto: Ester Pavlů (©archiv umělkyně)

Podcast