Inspektoři na tržnici našli mezi pyrotechnikou i nebezpečné kulové pumy
Foto: ČOI
Teplice

Hřensko - Česká obchodní inspekce se zapojila do mimořádné kontroly na tržnici v Hřensku, kde objevila v nabídce pyrotechniku – tzv. „kulovou pumu“. Uvedený výrobek se přitom smí prodávat pouze osobám s odbornou způsobilostí.

V pátek 9. 6. a v sobotu 10. 6. se pracovníci České obchodní inspekce, Inspektorátu pro Ústecký a Liberecký kraj, zúčastnili mimořádné kontrolní akce ve Hřensku, která byla primárně zaměřena na dodržování povinností hospodářských subjektů vyplývajících ze zákona č. 206/2015 Sb., o pyrotechnických výrobcích a zacházení s nimi a o změně některých zákonů při zpřístupňování, skladování a zacházení s pyrotechnickými výrobky (dále jen „zákon o pyrotechnice“). Akce, jejíž provedení bylo iniciováno ze strany Policie ČR - Odboru pořádkové služby Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje, se dále mimo pracovníků ČOI a příslušníků Policie ČR zúčastnili zástupci Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje, Pyrotechnické služby Policie ČR a Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva.

V rámci uvedených kontrol bylo dne 9. 6. 2023 u jednoho subjektu zjištěno, že se v prodejním stánku nachází pyrotechnické výrobky kategorie F4 (v počtu 2 ks balení), kdy se jednalo o pyrotechnický výrobek pojmenovaný „Pyrotechnika Kulová Puma 45 mm RED PEONY“, který může být prodán pouze osobám s odbornou způsobilostí. Dále v počtu 4 ks balení pyrotechnické výrobky kategorie F3, kdy se jednalo o pyrotechnický výrobek „DUM BUM midle“. Kontrola dosud nebyla z důvodu dalšího šetření dokončena. Podnikateli bude uložena povinnost doložit dokumenty k charakteru prodejního místa, kde byly pyrotechnické výrobky v době kontroly zjištěny (pyrotechnické výrobky kategorie F3 a F4 nelze skladovat v prodejním stánku, pokud nebyl zkolaudován jako prodejní místnost). Následně bude rozhodnuto ve správním řízení o výši sankce.

Dále bylo zjištěno pochybení prodávajících spočívající v porušení zák. č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, konkrétně ustanovení § 11 odst. 1 (informace o výrobku v českém jazyce), § 12 (řádné seznámení spotřebitele s cenou) a §16 odst. 1 (vystavit doklad na žádost spotřebitele). Za uvedená porušení byla kontrolovaných osobám (ve 4 případech) uložena sankce formou příkazu na místě v celkové výši 12.000 Kč.

V jednom případě bylo zjištěno podezření na prodej výrobků porušujících práva duševního vlastnictví a celkem 6 ks oblečení (bunda, triko, mikina) bylo uloženo mimo dosah kontrolované osoby. Kontrola v tomto případě bude ukončena až po vyjádření zástupce majitele ochranné známky, který potvrdí, zda zajištěné výrobky jsou padělky.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru