bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nepříjemná zpráva pro hokej. Henri Richard trpěl vážnou chorobou a nebyl zdaleka sám

15. června 2023, 11:30

Jiří Lacina

Henri Richard, člen Síně slávy a nezpochybnitelná legenda Montrealu Canadiens, trpěl vážnou chorobou. Podle prohlášení Concussion Legacy Foundation (Nadace zabývající se otřesy mozku) měl vysloužilý hokejista před svou smrtí CTE (chronic traumatic encephalopathy).

CTE je progresivní mozkové onemocnění spojované s opakovanými traumaty hlavy, včetně otřesů mozku a úderů do hlavy. Diagnózu na základě studia mozku stanovil Dr. Stephen Saikali z Laval Université v Quebecu. Ze sedmnácti takto studovaných zesnulých hokejistů jich byla u šestnácti stanovena tato choroba.

Richardův syn Denis zveřejnil zjištění výzkumu otcova mozku, jenž zemřel v březnu 2020 ve věku 84 let, aby zvýšil pozornost směrem ke zraněním hlavy, v hokeji bohužel velmi obvyklým. Aby se kompetentní osoby zamyslely a vyvinuly co největší úsilí k minimalizaci rizik.

„Jsme vděční Richardově rodině za rozhodnutí sdílet jeho diagnózu veřejně, aby inspirovali ostatní ke změně,“ řekl Tim Fleiszer, výkonný ředitel Concussion Legacy Foundation.

Ze sedmnácti takto studovaných „hokejových“ mozků bohužel u šestnácti shledali odborníci CTE. Byli mezi nimi nedávno zesnulý Steve Montador či Bob Probert, ale i Stan Mikita. Zrovna slavný Slovák ve své biografii vzpomíná, jak byl při prvním setkání s Gordiem Howem na legendu drzý. Howe si na něj v příštím utkání počíhal a sejmul mladíka uprostřed hřiště takovým způsobem, že se naprosto dezorientovaný Mikita po čtyřech dohrabal a posadil na soupeřovu střídačku.

Bohužel víme, že také Gordie Howe trpěl k stáru demencí. A nejen to. Novinář Roy MacSkimming na úvod knihy „Gordie: A Hockey Legend“ vzpomíná, jak s Howem několik let před jeho sedmdesátkou opakovaně hovořil a už tehdy si celou dobu mnul bolavé lokty, prsty, zápěstí. Pokročilá artróza. Rovněž Howe, během života extrémně odolný a silný, zaplatil daň za dlouhé roky ve vrcholovém hokeji. Také proto, že mu nikdo s ničím neporadil.

Pocket Rocket

Henri Richard byl spíš hokejový gentleman. O patnáct mladší brácha slavného Maurice vstoupil do ligy akorát, aby stihnul vítěznou éru Habs z konce padesátých let. Coby mladší dostal po Mauricovi rýmovanou přezdívku „Pocket Rocket“ (kapesní raketa). Za dvacet let v dresu Canadiens vyhrál jedenáctkrát Stanley Cup, což je individuální rekord NHL. V dnešní době sotva překonatelný.

Přestože nebyl žádný ranař, jeho mozek trpěl jako u ostatních. „Hrál jsem s Henrim. Vyhráli jsme spolu dva poháry,“ vzpomíná Ken Dryden, geniální pozorovatel hokejového dění. „Naprosto nezapadal do tehdejších stereotypů. Nehrál ten klasický ‚old-time‘ hokej, nepral se, ani moc nebodyčekoval. Byl to skvělý bruslař, tvůrce hry. Ale tyhle rány do hlavy... Musíme pochopit, že bez ohledu na sport, nárazy do hlavy nejsou dobrá věc.“

Diskutující na internetu spojují potíže především s faktem, že se dřív hrávalo bez přileb a pravda - kvůli týmům jako Broad Street Bullies nebo Big Bad Bruins - byl hokej extrémně surový. Na druhou stranu, současný hokej někdy připomíná spíš rychlobruslení; srážky, mnohdy i nezaviněné, mají na tělo zničující účinky. Existuje protokol nařizující kontroly, nikdo nic nepodceňuje, nicméně víme jistě, že jsou nynější hokejisté v absolutním bezpečí?

NHL zavedla povinné nošení přileb v roce 1979, výjimku měli aktivní hráči z před této éry. Desítku posledních mohykánů bez přilby najdete zde. Liga spojení mezi hokejem a CTE nadále odmítá.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.