Dnes 164 km ze Žalece do Ormože, nastoupáno 1380 metrů. Dvě vrchařské prémie nejnižší kategorie a čtyři rychlostní. Profilově nejobtížněji se jevilo posledních 20 km na cílovém okruhu, které byly docela zvlněné a byla zde umístěna i druhá VP. Sice žádné ohromující parametry, ale posledních 700 metrů k 7 % a z vrcholu ještě 15 km do cíle.

Do etapy nenastoupili Aniolkowski (Human), včera 4. Konkurence sprinterům se tím zúžila.

Odjelo šest lidí, zastoupení měly všechny domácí týmy, pak tu byl Vermeulen z Vorarlbergu a nechyběl Garosio (EOLO) v dresu nejlepšího vrchaře, který získal vítězstvím z úniku na jediné ve včerejší etapě a o to mu šlo i dneska. Ale tu první nevyhrál, přisvojil si ji Jarc z Adria Mobil. Byla 4. kategorie, takže se víc než 1 bod nebral, stejně jako včera, tudíž oba jmenovaní měli teď stejný počet bodů.

Necelých 70 km před cílem si dokázal dopředu sólově dojet Isasa z Euskaltelu. Pikantní bylo, že se mu to podařilo těsně před RP a on se pokusil kluky z úniku zaskočit nástupem zezadu. Tak takto ne, řekli si Vermeulen a Jarc. Alespoň bod pro Baska to dalo. Zcela úspěšný ale už byl o nějakých 15 km dál, kde byla poslední dnešní RP.

Peloton vedený jezdci Jayco AlUla za asistence Bahrainu a UAE uprchlíky, z nichž si necelých 40 km před cílem vybojoval sólovou pozici na čele závodu Moran Vermeulen, nepouštěl na dlouhou uzdu a rakouského cyklistu pohltil necelých 20 km před cílem.

Od té chvíle začali být velmi aktivní cyklisté Bora-hansgrohe. S úmyslem zbavit se nebo alespoň hodně unavit čistokrevné sprintery a ulehčit pozici pro Ide Schellinga. Hmatatelným výsledkem jejich snažení bylo vítězství Aleottiho na druhé VP a zisk modrého vrchařského dresu.

Na úzkých klikatých venkovských silnicích mezi vinicemi se jelo pořádné dílo. Do samotného cíle se pak letělo po širší silnici, takže byl prostor pro vytvoření dobré pozice pro sprintery. Hodně se snažili jezdci Q36.5, ale Jayco AlUla předvedlo čistou práci. 

Dylana Groenewegena vyvezli přesně tak akorát k čelu pelotonu, na 300 metrech za to vzal Luka Mezgec, prolétl kolem dvou šedých dresů Q36.5 a na stopadesátce vypustil nizozemskou raketu. Za ním si Bauhaus s Moschettim po včerejšku vyměnili místo.

Na Groenewegenovi, který si tímto připsal letošní šestou výhru, ale bylo vidno, že to rozhodně nebylo zadarmo.

Čas vítěze získalo dalších 73 závodníků, mezi nimi jako nejlepší z českých Petr Kelemen na 12. místě. Nic neztratili ani Karel Vacek a Michal Schlegel. Martin Voltr a Tomáš Kalojíros načetli ztrátu 52 vteřin, Daniel Vysočan +2:35 min.

S Lukou jsme si v posledních metrech úplně neporozuměli, takže jsem trochu ztratil rychlost, protože Luka jel doprava, ale i tak jsme to zvládli, řekl vítěz etapy. „Dnes jsme měli nějakou pomoc od Bahrain-Victorious, takže jsme měli ve finále o jednoho muže víc. To bylo pro můj sprinterský vlak důležité. Luka mi dělá takovou rychlost, že musím sprintovat jen 100 až 200 metrů. Spolu s Pöstlbergerem, který se o mě v závěru staral, aby mě dostal víc dopředu, si dnes vedli opět skvěle."