metro.cz

Počasí v Praze

10 °C / 23 °C

Pondělí 20. května 2024. Svátek má Zbyšek

Vychází přehledová publikace o facility managementu

  7:00
Praha 15. června 2023 (PROTEXT) - Po deseti letech vychází přehledová kniha Facility management ve zkratce. Shrnuje nejnovější poznatky v oboru a je skvělým výukovým materiálem pro všechny, kdo se zajímají o problematiku správy nemovitého majetku a chtějí se seznámit s moderními metodami a nástroji facility managementu.

V dnešní době, kdy náklady na veškeré aspekty provozu budov prudce rostou, je klíčové mít správné nástroje a strategie k efektivní správě nemovitostí. Facility management nabízí metody a nástroje, které mohou významně přispět ke zvýšení efektivity a snížení nákladů, a to nejen v soukromém sektoru, ale i ve veřejné sféře, která spravuje rozsáhlý majetek.

Kniha Facility management ve zkratce rozšiřuje aktivity IFMA CZ, české asociace facility managementu. „Architektura a stavba budov jsou začátkem jejich dlouhého životního cyklu. Jak tedy zajistit, aby tyto budovy byly efektivně spravovány a udržovány, aby jejich hodnota zůstala zachována a jejich provoz byl co nejefektivnější? Odpovědi nabízí facility management (FM), který se zabývá správou a provozem budov s hlavním cílem maximalizovat jejich užitečnost a minimalizovat náklady. Aktuálně vydaná publikace má za cíl především edukovat trh, ale také poskytnout informace o moderním facility managementu správcům a majitelům budov,“ říká Ing. Jiří Knap, prezident IFMA CZ.

O knize

Kniha Facility management ve zkratce je rozdělena do několika částí, které postupně přibližují základní pojmy a vazby v oboru facility managementu. Autoři se zaměřují na praktické návody pro zajištění potřebných činností a podrobně rozebírají možnosti využití existujících softwarových nástrojů pro FM. Zvláštní důraz jsme kladli na propojení FM s rozvíjejícími se metodami jako je BIM (Building Information Modeling) a IoT (Internet of Things), které otevírají nové možnosti pro efektivní správu budov.

Digitalizace a nové technologie hrají také klíčovou roli v oblasti facility managementu. V knize autoři popisují, jak digitalizace přináší nové přístupy k řízení a správě budov, včetně vytváření digitálního prostředí a využití nových technologií. Tímto způsobem lze lépe sledovat a řídit veškeré procesy spojené s provozem budov, což vede ke zvýšení efektivity a snížení nákladů.

Kniha je určena odborné veřejnosti, ale zároveň je přístupná i pro začátečníky, kteří se teprve seznamují s oborem facility managementu. První publikace z knižní edice časopisu Facility Management Journal zaplňuje prázdné místo na trhu: od roku 2012 jde o první souhrnnou publikaci přibližující obor facility managementu v souvislostech.

Komu je kniha určena

- facility manažerům

- provozovatelům a správcům budov a infrastruktury

- státní správě a municipalitám

- architektům, inženýrům a technickým profesím

Facility management ve zkratce

Praha, 2023, vydaní první, 108 stran

ISBN: 978-80-908740-2-2

Vydal Idealab, s. r. o. jako svou třetí publikaci, druhou v edici Facility Management

Texty: Eva Wernerová, Jan Talášek, Kateřina Schön, Kateřina Šveřepová, Kristýna Houšková, Gabriel Lukáč, Jiří Knap

Odborný poradce: Doc. František Kuda

www.fmjournal.cz/kniha

Hlavní zprávy

Šéf festivalu Rock for People sní o Red Hot Chilli Peppers a System Of A Down

vydáno 20. května 2024  12:57

Michal Thomes dokázal z lokální akce vydupat mezinárodně uznávaný festival obřích rozměrů. Šéf festivalu Rock for People deníku Metro říká, že se letos...  celý článek

Mládí vpřed! Slavný pochod obsadili teenageři, neztratil se ani editor deníku Metro

vydáno 20. května 2024  5:03

Nejslavnější český pochod Praha-Prčice ovládl deštivou sobotu. Ti největší odvážlivci se vydali na nejdelší, 75 kilometrů dlouhou trasu. V cíli panovaly...  celý článek

Deset hodin čekání. Pětiapůltunovému motýlovi hrozil nekoordinovaný let

vydáno 19. května 2024  18:55

Praha v sobotu zažila nečekanou podívanou. Lidé, kteří mířili k Národní třídě vstoupit do běžně nepřístupných domů a užít si výjimečné výhledy na město z...  celý článek

Opravdu věříme, že v každém z nás dřímá umělec, říká spoluzakladatel projektu ArtMoment

vydáno 19. května 2024  7:00

Během covidu parta tří studentů v Praze rozjela ArtMoment, projekt se zážitkovým malováním. Jejich kurzy už prošly tisíce lidí a vymýšlejí novinky – nyní...  celý článek