V centru Pardubic vyroste čtyřhvězdičkový hotel s vyhlídkovou restaurací

  16:12
V samém středu Pardubic, mezi třídou Míru a Palácem Pardubice, má koncem léta začít růst čtyřhvězdičkový hotel. Ten nabídne přes 70 pokojů, kongresový sál, kavárnu a také vyhlídkovou restauraci.

Hotel vyroste na Masarykově náměstí mezi Magnumem a ČSOB Pojišťovnou. | foto: Společnost RS Group

Hotel v centru Pardubic. Téma, které se cyklicky opakuje, ale zatím ho nikdo nedotáhl do konce. Bývalý hokejista Otakar Janecký měl plány na výstavbu komplexu u Tyršových sadů. Debata se vedla i o volném pozemku naproti hlavnímu vchodu do enteria areny. Nic z toho nebylo.

Nyní přichází změna. Hotel by už koncem léta měl začít růst vedle věžáku Magnum na Masarykově náměstí.

„Budovu postaví kolegové z Prahy ze společnosti RS Group. Jde o zajímavou multifunkční budovu. My jsme se k tomu připojili tak, že vlastně dvě třetiny budovy se postaví pro nás. Dole chceme mít kavárnu, byť v tomto případě mne mrzí, že nás předstihla konkurence vedle v Magnumu. To se ale nedá nic dělat,“ uvedl zakladatel společnosti CFIG Martin Chovanec.

Ten nedávno oznámil záměr dostavět torzo kancelářské budovy na ulici Jana Palacha nebo by rád postavil novou čtvrť u Hradecké ulice nedaleko Polabin. Nyní přichází na řadu další projekt osmipatrové budovy na jednom z nejlukrativnějších míst v celém kraji.

„Exkluzivní objekt jménem Epiq se nachází v srdci starých Pardubic v takzvaném Zlatém kříži, na křižovatce třídy Míru, Hradecké a ulice 17. listopadu, mezi stávající budovou ČSOB a administrativním objektem Magnum,“ napsali ke svému návrhu architekti František Troják a Peter Hudek.

Podle nich by Pardubice v případě jejich stavby měly dostat architektonicky hodnotnou budovu. „Díky své unikátní poloze, kde se střetává historie města s moderní výstavbou, byl objekt pojat formou moderní a vzdušné architektury prosklených ploch v kombinaci designových vertikálních zlatých lamel,“ uvedli Troják a Hudek.

Devět pater, pro hotel budou tři

Moderní devítipodlažní budova poskytne kombinaci služeb, hotelu, kanceláří, restaurací, kaváren a obchodů. Nejviditelnější náplní stavby bude však čtyřhvězdičkový hotel, který bude zabírat tři patra. „Poslední deváté patro bude kongresové se salonky a se zázemím pro vyhlídkovou restauraci,“ uvedl Chovanec a dodal, že jeho firma chce dbát na vysokou kvalitu interiérů.

Podle něj právě firma CFIG bude hotel minimálně zpočátku provozovat. Ekonomický záměr by se měl zdařit, protože pořadatelé větších akcí v Pardubicích si dlouhodobě stěžují na nízkou kapacitu ubytovacích zařízení ve městě. V Pardubicích totiž stojí jen jeden čtyřhvězdičkový, navíc ne nijak veliký hotel. Jmenuje se Euro a na Olšinkách, tedy už poněkud dále od centra města, ho postavil bývalý vynikající hokejista Jiří Novák.

„Věřím, že to zvládneme. Víme, že poptávka po hotelových pokojích je v Pardubicích velká, a není ani zdaleka uspokojena. Máme výhodu, že jsme kousek od ‚Afi‘ i hokejové arény. Můžeme cílit na návštěvníky koncertů nebo kongresů. Deset pokojů vyčleníme na dlouhodobý pronájem třeba pro manažery zahraničních firem,“ dodal Martin Chovanec.

Hotel se bude jmenovat Epiq, tedy stejně jako projekt firmy RS Group, ve kterém se bude nacházet. „Všechny pokoje budou dvoulůžkové a budou v 5. až 7. podlaží budovy. Deset pokojů bude apartmánových s vlastní kuchyňkou a chybět nebude také prezidentské apartmá,“ uvedl mluvčí firmy CFIG Daniel Strnad.

Samozřejmostí projektu jsou podzemní garáže nebo klimatizace. Budova však prý bude mít i vlastní diesel agregát pro případ výpadku dodávek elektrické energie. V plánu jsou zelené střechy, tři velkoprostorové výtahy, inteligentní systém řízení budovy, variabilita kancelářských prostor, společná recepce pro všechna podlaží v provozu 24 hodin denně nebo zvláštní fasáda s vertikálními mosaznými lamelami.

11. května 2022