Začalo to třiceti pěti korunami pokuty, teď prý Jakub Šanda čmárá po zdech a ještě mu za to platí

Tak dlouho blbnul s barvami ve sprejích, až se mu jeho zlozvyk stal povoláním. Profesionální sprejer Jakub Šanda alias Regie 257 o tom, jak se z uličnictví stane pouliční umění.

České Budějovice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Profesionální sprejer Jakub Šanda alias Regie 257

Profesionální sprejer Jakub Šanda alias Regie 257 | Zdroj: Archív Jakuba Šandy

Čmárá po zdech a ještě mu za to platí. Jednačtyřicetiletý Jakub Šanda z Českých Budějovic je příkladem člověka, který si ze svého kontroverzního koníčka udělal povolání. Na zakázku zdobí takzvaným graffiti artem nevyužité plochy pro města i firmy.

Přehrát

00:00 / 00:00

15.06. Dopolední host - Profesionální sprejer Jakub Šanda alias Regie 257

„Přišlo to zhruba před osmi, devíti lety, kdy jsme byli na magistrátu a řešili jsme legální plochy, na kterých bychom se v Českých Budějovicích mohli realizovat. A jedna úřednice přišla s nápadem pomalovat nové podchody u hřbitova Otýlie do ulice Pražská. A to byl ten zlom,“ popisuje Jakub.

Kontrolované kolorování ploch uměleckými graffiti se ukazuje jako výhodnější, než čekání na to, až provokující místa pomalují živelně nezkušení sprejeři. „Město ví, že v tomto odvětví už máme takový respekt, že se nám stane málokdy, aby naše práce někdo otagoval. Navíc na své zakázky dáváme záruku, takže je-li potřeba, malbu opravíme,“ říká profesionální graffiti writer.

I Jakub Šanda býval na začátku mladý sprejer bez respektu. „Každý rybář začne pytlačkou. Jednou jsem jako hodně mladý kluk pomaloval vlak, chytli mě tam policajti a asi za třičtvtrtě roku mi přišlo domů, že mám zaplatit 35 korun za poškození stejnokroje, protože si policista při zásahu udělal díru na kalhotách,“ vzpomíná Jakub s úsměvem.

Na stěně vodárny v Jihlavě je dílo od světoznámého sprejera. S dílem pomáhaly i místní děti

Číst článek

Jména hloupých na všech sloupích

Rčení „jména hloupých na všech sloupích“ slýchal doma během dospívání taky mnohokrát. Jeho umělecké jmého, tag, který i na těch „sloupích“ v Českých Budějovicích a jinde v republice najdete, je Regie 257. Pod tímto pseudonymem i produkuje muziku. „Rap přišel ruku v ruce s graffity kulturou,“ říká zpěvák, který má na kontě už několik alb, na posledním s názvem Aura spolupracoval se zlínským DJem Fattem.

Inspiraci pro své texty i obrazy hledá všude kolem sebe. Jednu ze svých písní věnoval například Karlu Krylovi (Kryl mi záda Karel). Obrazovou poctu zase složil v Českých Budějovicích ve formě graffity portrétů rodákům Martě Kubišové a Karlu Rodenovi.

„Když jsme to s kolegou Lukášem Michalem měli rozdělané, volala mi paní z magistrátu, kde jsme, proč nemalujeme, že je tady pan Roden a chce se s námi seznámit. Jenže my ten den byli zrovna někde jinde. Tak bohužel o tohle setkání s hereckým idolem jsme přišli...“

Celý rozhovor i s hudebními ukázkami Jakubova rapu si poslechněte ze záznamu pořadu Dopolední host výše.

Lukáš Michal a Jakub Šanda malují streetart na objednávku | Foto: Anna Vrhelová | Zdroj: Český rozhlas

Eva Kadlčáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme