Ukrajinské síly podle ISW pokračují v ofenzivě na třech úsecích fronty

foto Ukrajinští vojáci na pozicích na frontě poblíž Bachmutu, 16. června 2023.

Kyjev - Ukrajinské síly pokračují v ofenzivě na nejméně třech úsecích fronty, podle ověřených záběrů z místa dosáhly okrajových zisků u Bachmutu, píše americký Institut pro studium války (ISW). Podle dnešního hlášení ukrajinského generálního štábu se ruské jednotky soustředí podobně jako v posledních měsících zejména u Lymanu, Bachmutu, Avdijivky a Marjinky, kde se za uplynulý den obě armády střetly v 36 případech.

Ukrajinští představitelé podle ISW uvádějí, že za poslední den jejich vojáci postoupili v oblastech jihozápadně od Bachmutu, v západní Doněcké oblasti u Vuhledaru a na hranicích Doněcké a Záporožské oblasti podél linie Levadne - Staromajorske a na západě Záporožské oblasti u Robotyne. Hovoří také o tom, že tamní ofenzivní operace byly úspěšné, což nelze nezávisle ověřit.

ISW nicméně uvádí, že ověřené záběry z 15. června naznačují, že ukrajinské síly dosáhly okrajových zisků na severozápadním okraji Bachmutu. O ukrajinských útocích u Bachmutu hovoří také ruští vojenští blogeři, podle kterých Ukrajinci vedou protiofenzivu na severozápad, západ a jihozápad od města. Podle analytiků také tvrdí, že ukrajinské jednotky pokračují v útocích na ruské pozice jižně od města Velyka Novosilka v Doněcké oblasti nedaleko Vuhledaru a dosáhly zisků v Záporožské oblasti u měst Huljajpole a Orichiv.

Rusko podle britské vojenské rozvědky od začátku ukrajinské protiofenzivy posílilo letectvo na jihu Ukrajiny, konkrétně tamní flotilu vrtulníků. Snímky podle hodnocení rozvědky ukázaly, že na letišti v Berďansku, přímořském městě západně od Mariupolu, ruská armáda rozmístila 20 helikoptér, které jsou pravděpodobně schopné útočit na pozemní cíle střelami delšího doletu.

Ukrajinský generální štáb píše, že zatímco u Lymanu, Bachmutu, Avdijivky a Marjinky je do bojů zapojené ruské dělostřelectvo a ruská armáda podniká útoky, v Záporožské a Chersonské oblasti se "nepřítel brání".

Podle náměstka ukrajinského ministra obrany Volodymyra Gavrylova Ukrajina na bojišti převzala iniciativu, nicméně k vítězství potřebuje zbraně s doletem až 200 kilometrů. "V moderní válce je nejdůležitější mít přehled o situaci, znát pozici nepřítele a být schopen vést přesné údery na velké vzdálenosti. To znamená mít zbraně, které nepřítele dokážou zasáhnout na vzdálenost až 200 kilometrů," citovala Gavrylova agentura Unian.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.06.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je pondělí 3. června 2024

Očekáváme v 14:00 20°C

Celá předpověď