Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zahraničí Zprávy

    Skandálek, či skandál?

    Zdá se, že máme v Rakousku skandálek v uměleckém školství. Ba skandál. Neboť zhruba dvě třetiny studentů Max-Reinhardt semináře podepsali a 26. května publikovali otevřený dopis adresovaný rektorce univerzity (Universität für Musik und darstellende Kunst) Ulrike Sych, ve kterém požadují okamžité odvolání vedoucí divadelního institutu Marie Happel.

    Maria Happel je významnou herečkou vídeňského Burgtheatru a také šéfovou jednoho z rakouských letních festivalů. Foto Jeanne Degraa

    Už loni v létě se objevily kritiky poměrů na univerzitě v souvislosti s debatou Me Too. Vedení univerzity slíbilo nulovou toleranci v případě prokázaných případů zneužívání moci, situace se potom uklidnila, ale zdá se, že nespokojenost s neřešením problémů v průběhu poslední doby vyvřela.

    Studenti si v dopise stěžují, že se situace na divadelním institutu nezlepšila, vedení institutu se neprojevilo jakkoliv zodpovědně. Důvěra ve vedení (Happel a její zástupkyni Annett Matzke) je neodvolatelně narušena, píše se ve studentském dopise.

    Skandály v divadelnictví se v Rakousku obvykle stávají do jisté míry i celospolečenskými skandály. Rektorka obratem přislíbila situaci na činoherním institutu řešit. Neřekla ovšem, jak si řešení představuje, ba ani v jakém časovém horizontu.

    K tomu ještě poznámka:  Max Reinhardt Seminar je v Rakousku nejvýznačnějším činoherním učilištěm a přinejmenším jedním z nejvýznamnějších v německy mluvících zemích vůbec. Maria Happel je významnou herečkou vídeňského Burgtheatru a také šéfovou jednoho z rakouských letních festivalů.

    Vídeň, květen-červen 2023

    /Více zde./


    Komentáře k článku: Skandálek, či skandál?

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,