Drama pěvce Richarda Haana: Na moři mu shořela loď | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Drama pěvce Richarda Haana: Na moři mu shořela loď

Loď Leopard, kde začalo hořet.
Loď Leopard, kde začalo hořet. (Foto Aha! – Pavel Machan a archiv Richarda Haana)

Chystali se opět pokořit kanál La Manche a místo toho jim šlo o život! Štafeta, v níž je také operní pěvec Richard Hann (74), to musela vzdát. Na doprovodné lodi hořelo. „Shořela baterie a tím jsme ztratili navigaci,“ prozradil deníku Aha! Haan.

Připravovali se na pokoření kanálu dlouho a svědomitě, ale zasáhl osud. První ze štafety se ponořil do vln o teplotě 13 stupňů ve čtyři hodiny ráno, Richard nastupoval jako v pořadí šestý.

Šlo o život

„Byla mlha, nebylo vidět na dva metry. Oheň nás připravil o radar a museli jsme hasit požár,“ popsal, proč musel z vody. Nad Atlantikem se šířil charakteristický zápach. Nebylo zbytí, šlo o život. Parta plaveckých nadšenců ale ještě flintu do žita neháže. „Zkusíme to znovu v pátek. To je poslední volný termín, pak je plno až do října,“ vysvětlil Haan.

Devátý Čech

Poprvé přeplaval La Manche v roce 2005 jako devátý Čech v historii. A taky to nebylo hned napoprvé. „Vyšlo to až na čtvrtý pokus. Využil jsem zkušenosti z předchozích tří pokusů. Počasí mi tehdy konečně přálo, i když se v závěru zhoršilo,“ řekl tehdy Richard. Vzpomíná, jak ho ve studené vodě zábly ruce a bolela ramena, kůže pálila od soli. Nejhorší prý byly poslední čtyři kilometry. La Manche měří v nejužší části mezi Doverem a Calais 33,6 kilometru. Na plavce ale působí vlny a silné protiproudy, takže trasa bývá o dost delší.

Má železnou vůli

Richard Haan se dal na dálkové plavání, když se v Písku jako desetiletý kluk topil pod jezem. Nositel Ceny Thálie z roku 2010 se při převzetí zmínil o tom, že na jevišti stejně jako ve vodě je člověk jen sám za sebe. K šedesátinám si nadělil zvláštní dárek, plaval z Prahy do Písku, celkem 135 km.

Podruhé přes Kanál La Manche

Nakonec to ale dokázali! Štafeta, v níž plaval také operní pěvec Richard Haan (74), pokořila v noci z pátku na sobotu Kanál La Manche. Štafeta zvládla 53 kilometrů za 13 hodin a 55 minut. Plavci museli být opatřeni světýlky kvůli kontrole. Příliv byl 2 metry nad průměrem.

„Je to něco zcela jiného než plavat sám,” ujistil Haan. „Jste závislí jeden na druhém, můžete to všem pokazit. Ale fandili jsme jeden druhému. Byl to zážitek. Viděli jsme tuleně a delfíny," dodal pěvec, který se do vod La Manche vrátil po 18 letech. V roce 2005 ale plaval sám.

O Richarda Haana se doma v Praze bála manželka herečka a zpěvačka Jolana Haan Smyčková (44), synové Ríša a Kristián drželi palce.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.