Tovární komín v Mikulášovicích na Děčínsku padl při odstřelu k zemi

foto U Dolního nádraží v Mikulášovicích na Děčínsku se 17. června 2023 konal odstřel čtyřicet metrů vysokého železobetonového komína, který sloužil k provozu bývalé továrny Rukov. Jedna z fází odstřelu.

Mikulášovice (Děčínsko) - Čtyřicet metrů vysoký komín u bývalé továrny v Mikulášovicích ve Šluknovském výběžku dnes padl k zemi. Odstřelu poblíž vlakového nádraží přihlížely na dvě stovky lidí. Do osmdesáti vrtů nabil střelmistr Petr Mikula 3,5 kilogramu trhaviny.

Fotogalerie

Z bývalé továrny zůstal pouze železobetonový komín z roku 1975. Před dvěma týdny ho střelmistr provrtal. Dnes v 07:00 začala příprava na samotný odstřel. "Při takové demolici se musí vše dobře připravit kvůli bezpečnosti. Odstřel byl tzv. na položení, což v maximální míře zajišťuje vyloučení nepříznivých vlivů a nepředvídatelných okolností," řekl Mikula ČTK. Nakonec se vytyčil bezpečnostní okruh, do kterého nesmí nikdo vstoupit.

Na demolici se přišli podívat místní hasiči, rodiny s dětmi i turisté. Komín padl k zemi v daný čas podle plánu, zůstalo po něm 200 tun betonové a cihlové suti.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 23.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je čtvrtek 23. května 2024

Očekáváme v 14:00 22°C

Celá předpověď