Ostrava se z industriálního města mění na město kulturní. Není to názor jenom jejích obyvatel – učí se to i vysoké škole. Ke kultuře patří kavárny, bistra a bary. Kde jinde také chcete vést dlouhé debaty o divadle, literatuře nebo filmu. Pokud Ostravu zatím tolik neznáte, využijte tento náš seznam deseti TOP míst, kam ve třetím největším městě ČR zajít. 

Dock Ostrava 
Havlíčkovo nábřeží 28, Ostrava
www.clubdock.cz

Pokud chcete zažít opravdové kouzlo Ostravy, jakožto moderního místa plného kultury, vypravte se do Dock Ostrava. Toto nádherné místo najdete přímo v Malé Kodani, tedy na ostravské náplavce. Výborné brunche, originální koktejly, pivo z Beskydského pivovárku nebo nealko Proud, to vše Dock nabízí. Navíc se místo pod vedení Dock týmu mění i na hudební klub. Můžete zde zažít večery s cimbálkou, jazzem ale i s progresivním elektrem. 

V Zahradní kavárna a bistro
Zahradní 1917/4 Ostrava
www.vzahradni.cz

Přímo v samém srdci Ostravy, přesto schovaní na tichém a klidném místě? Jde to – V Zahradní kavárně a bistru. Můžete zde zajít na snídani, kávičku, čaj o paté nebo večerní drink – to vše v milém a pohodovém prostředí, kde se budete cítit jako u babičky na zahradě.

Centrum Pant 
Čs. legií 22, 702 00 Ostrava
www.centrum-pant.eu

Dalším multifunkčním místem Ostravy je Pant. Místo neustále plné studentů, ale i běžných obyvatel Ostravy, nabízí i knihkupectví, kavárnu, lehké brunche a téměř každý týden i doprovodný program. Není zde nouze o přednášky, koncerty nebo workshopy. Své téma si zde najde opravdu každý.

CoCafé centrum 
Nádražní 1266/26, Ostrava
www.cokafe.com

CoCafé je dnes již celý cyklus kaváren po Ostravě. Do všech můžete vyrazit na domácí pomazánku na řemeslném chlebu, kvalitní kávu, matchu nebo na skvělé zákusky. CoCafé centrum najdete na ulici Nádrážní, přímo u zastávky tramvaje – je tak skvělým výchozím bodem pro všechny návštěvy Ostravy. 

CoCafé Vítkovice
Vítkovická 3369, Ostrava, 702 00
www.cokafe.com

Stejný podnik, jiné místo. Další pobočku CoCafé najdete přímo uprostřed Dolní oblasti Vítkovic. Dříve se zde vyrábělo železo, dnes jsou Vítkovice jedním z nejzajímavějších kulturních center. Kromě Colours of Ostrava se zde konají také závody, bývalý plynojem hostí každý týden umělce z celého světa. 
Přestože se jedná o kavárnu, v CoCafé Vítkovice najdete také výborné pivo z Beskydského pivovárku. 

Etáž Vítkovice 
Vítkovice 3004, Vítkovice
www.etaz.cz

Ve Vítkovicích ještě malou chvíli zůstaneme – na dohled od CoCafé Vítkovice stojí Etáž – skvělý bar a zároveň zajímavé kulturní centrum. Můžete zde vyrazit na film, přednášku, k tomu si dát skvělý drink nebo čaj z beskydských bylinek.

La Petite Conversation 
Tyršova 31, Ostrava
www.lapeco.cz

La Petite Conversation je příběh o jednom Belgičanovi, který si rozhodl splnit svůj sen v centru Ostravy. Ten zhmotnil do malého bistra, kde každý den připravuje snídaňová i obědová menu. Vždy zde najdete i nabídku vegetariánskou nebo lahodný zákusek. 

Minikino kavárna 
Kostelní 3, Ostrava
www.minikino.cz

Malé artové kino kromě skvělé, málo známe kinematografie nabízí také kavárnu plnou filmových plakátů nebo klapek. Ať už si vyberete kávu, medovinu nebo chlebíček, nikdy neuděláte chybu. 

Pavilon 
Výstaviště Černá louka, Ostrava
www.cerna-louka.cz

Novinka letošního roku! Venkovní kontejnery navozují atmosféru přímořských oblastí. Vyrazit zde můžete na pivo, burger nebo jiný street food.

Kavárna Bolt Café
Ruská 2993, Ostrava
www.dolnivitkovice.cz

Podívat se na všechna zmíněná místa z ptačí perspektivy. Prohlédnout si celé panorama Beskyd, v dobrém počasí zahlédnout i tatranské štíty. K tomu si dát dobrou kávu, zákusek a ještě si nechat vyplavit trošku adrenalinu. Že je to nemožná kombinace? Na Bolt Tower ne. Můžete vyšlápnout schody, vyjet výtahem, i tak vám vždy bude odměnou nádherný výhled.

Zdroj úvodní fotografie: www.depositphotos.com
Zdroj fotografie z Pavilonu: Jana Jílková