Transfuzní stanice Fakultní nemocnice Plzeň se oblékla do nového

18. červen 2023 22:15, aktualizováno

Nová fasáda, nový rezervační systém a příjemné stravování. Transfuzní stanice Fakultní nemocnice Plzeň na Borech je po rekonstrukci nová zvenku i zevnitř.

Budova transfuzního oddělení na Borech je vylepšená a zmodernizovaná. Na úpravách se začalo pracovat loni v lednu za plného provozu, který zůstal po celou dobu zachovaný. Teď už je vše hotovo a na stanici potkáte jen zdravotnický personál a dárce krve.

Transfuzní stanice Fakultní nemocnice Plzeň na Borech

„Poté, co krev odebereme a necháme zchladnout na teplotu kolem 20 stupňů, dále ji zpracováváme. Dokážeme oddělit plasmu, červené krvinky a destičky, získáme tedy až tři různé transfuzní přípravky. Co se týče největších odběratelů darované krve, na předních příčkách se objevuje chirurgie, emergency i ortopedie, ale největším odběratelem vůbec je hematologicko-onkologické oddělení a onkologie,“ prozradila primářka transfuzního oddělení Petra Šlechtová.

Dárci i zdravotní sestry si na stanici v novém kabátku pochvalují nejen příjemnější vzhled interiéru a exteriéru a lepší vybavení – například nová elektrická lehátka zajišťující snadnou manipulaci s ležící osobou – ale také vylepšené bistro.

Minulý rok bylo v registru plzeňského transfuzního oddělení 12 200 dárců a zdravotníci zde provedli 22 000 odběrů. Prvodárců bylo zhruba 1 100. „K dnešnímu dni máme o 200 prvodárců méně než loni, takže kdyby se jich ještě pár set zařadilo do pravidelného registru, tak bychom se rozhodně nezlobili,“ uvedla Petra Šlechtová.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio